Bundustar Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='gosiaja']wszelkie inne jak trindle są kochane[/QUOTE] Oczywiście! Zgadzam się, mogą być oooogromnie kochane ale na ring nie wejdą, a szkoda, bo jak się już planuje i tak dużo rozmyśla, o kolorach i dobieraniu w pary, to warto może zapobiec niż później ubolewać :( niestety wszystkiego i tak nie możemy przewidzieć więc, myślę, lepiej zostawić jak najmniejszy margines na przypadek :) i to nic personalnego aby nie było :) nie mam nic przeciw nie uznanym maściom w rasie basenji tylko przepisy są takie a nie inne. Quote
Zuza i Noddy Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='lourdnes']Hej Cienka mam juz maści od Zielonej i juz Ci mówię .Po czytych rudych rodzicach otrzymasz tylko i wyłącznie rude szczeniaczki bez niespodzianek od natury ;) Dalej- jeżeli jeden rudy rodzic niesie w sobie gen tri a drugi jest czysty też nie otrzymasz innych szczeniąt jak rude ale rodzic niosący gen tri moze go przekazać na potomstwo stąd w kolejnym pokoleniu mozesz miec z rudego Basenji (gdzie w miocie były tylko rude)po odpowiednim kojarzeniu tricolora:) I dalej -jezeli oboje rudych rodziców niesie gen tri to w miocie mozesz otrzymać jak najbardziej tricolora gdyz spotkały sie oba geny warunkujące tą maść .W urodzonych w takim miocie rudych szczenietach będą osobniki czyste rude ale przeważą rudzi nosiciele tri :)W skali procentowej wychodzi największe prawdopodobieństwo urodzenia nosicieli i potem czyste rude i tricolor po równo ;) Mam nadzieje ,ze cosik rozjaśniłam .To sie wszystkim przyda choc wiekszosc zapewne o tym wie . Teraz skupimy sie na małżeństwie Piny z Ofikiem :loveu: Pina niesie po Wazirku gen tri. To łatwo sprawdzic bo rudzi nosiciele często miewają czarne włosy w ogonku( chociaż wcale nie muszą - z tym ,ze psy nie niosące genu tri takich czarnych włosów nie posiadają w ogóle). 1.Teraz kojarzenie Piny niosącej gen tri z Ofikiem , który go nie niesie daje nam szczenieta tylko rude i brindle .Ofik nie ma genu tri więc maści tricolor i trindle nie mogą wystąpić 2.Kojarzenie Piny niosacej gen tri i w przypadku gdy Ofi również go niesie otrzymujemy szczenieta maści w % przewadze brindle i rude oraz w % mniejszości trindle i tricolor , które mogą sie urodzic ale nie muszą ;) Jeśli Ofik jest czystym brindlem i nie niesie genu tri to nie ma zadnego ryzyka ,ze urodzą Ci sie trindle :lol::lol::lol:[/QUOTE] Ale to cudnie wyjaśniłaś. Czyli rudy jest na pewno dominujący, a reszta to są recesywne, dobrze myślę, czy któryś jeszcze jest dominujący? Quote
zielona Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle. Przykładem czarnego trindla jest Art Of Noice Loango . Skupiłam na niej swoją uwagę bo urodziła 4 szczenięta czarne i jedno brindle. Jak uczyłam się maści to mi dużo pomogło. Ta sunia ma gen czarny, który dominuje wszystko, ma gen brindle gdzie na czarnym tle nie widać pasków i niesie kolor czysty rudy. Oczywiście wszystko jest ok. Ale gdyby miała maść tri kolor to byłaby trindlem. Sami teraz wiecie, że jest to niesprawiedliwe.Wszystkie trindle to normalne, zdrowe psy.[B][COLOR=#002060][FONT="] [/FONT][/COLOR][/B] Quote
Zuza i Noddy Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='zielona']Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle. Przykładem czarnego trindla jest Art Of Noice Loango . Skupiłam na niej swoją uwagę bo urodziła 4 szczenięta czarne i jedno brindle. Jak uczyłam się maści to mi dużo pomogło. Ta sunia ma gen czarny, który dominuje wszystko, ma gen brindle gdzie na czarnym tle nie widać pasków i niesie kolor czysty rudy. Oczywiście wszystko jest ok. Ale gdyby miała maść tri kolor to byłaby trindlem. Sami teraz wiecie, że jest to niesprawiedliwe.Wszystkie trindle to normalne, zdrowe psy.[B][COLOR=#002060][FONT="] [/FONT][/COLOR][/B][/QUOTE] Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol: Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='Zuza i Noddy']Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol:[/QUOTE] Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to krzyżując oba czyste rude psy nigdy nie dadzą one maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :) Quote
Zuza i Noddy Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='lourdnes']Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to czyste rude psy nigdy nie dadzą maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :)[/QUOTE] Ależ można kombinować. Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='Zuza i Noddy']Ależ można kombinować.[/QUOTE] Oj można :) I mozna sobie zaplanowac jakies konkretne kolorki :) Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 np jak bym chciała skrzyżować moją Manie z błękitnym tricolorem ( zdjecie u Zielonej) to urodziłyby mi sie szczeniaczki tylko rude .Niosłyby one gen tri i masci rozmytej :) W kolejnym pokoleniu krzyzujac takiego szczeniaczka z innym dowolnej masci niosacym rozmycie otrzymalabym dowolna masc rozmyta :) Quote
zielona Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='lourdnes']Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to krzyżując oba czyste rude psy nigdy nie dadzą one maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :)[/QUOTE] Oj chyba z dziebko przesadziłaś Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='zielona']Oj chyba z dziebko przesadziłaś[/QUOTE] Właśnie nie ;) Quote
Asiaczek Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 [quote name='Cienka']Tomek chce rudziaki :) Powiedział, że Ofik mu się podoba ale najbardziej pobada mu się Serek. Tylko co na to Pina ona uwielbia ser i czy nie będzie chciała zjeść Serka jak usłyszy serek :)[/QUOTE] Serek kocha suczki, a co do jego zachowania, to on tylko tak gapowato wygląda ale swój rozumek ma. Nie da się zjeść:) [quote name='Bundustar']Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;)[/QUOTE] Ja akurat do fulablack'ów nic nie mam... Z trindlami nie ma żadnego kłopotu. Rodzą się, dostaja metryczki i wsio. Jedyne, czego nie moga, to uczestniczyć w wystawach. Ale czy ktoś wyliczył,ile procent z urodzonych basków pojawia sie na wystawach...? [quote name='gosiaja']wszelkie inne jak trindle są kochane[/QUOTE] Oczywiście!:) [quote name='Zuza i Noddy']Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol:[/QUOTE] Hahaha, sławetna fasola.... Pzdr. Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 A faktycznie- Zielona sokole oko :evil_lol: chodziło o heterozygoty a nie homozygoty recesywne :diabloti: W kazdym razie z czarnych otrzymamy w takim ukladzie rude :eviltong: Quote
lourdnes Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Ja też nie mam nic do trindli . Jak najbardziej powinny być hodowlane tak samo jak masci rozmyte. 4 masci uznane w rasie to za mało i zamach na nasza wolnosc wyboru tego czego chcemy w swojej hodowli Quote
Asiaczek Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Oj, na uznanie trindli lub jakiejkolwiek innej odmiany kolorystycznej, to chyba jeszcze poczekamy... Pzdr. Quote
Cienka Posted November 25, 2011 Author Posted November 25, 2011 Ogłaszam wszem i wobec jeszcze żyje tylko znowu miałam mega napięty dzień. Jest kilka osób którym od 2 dni nie odpisuje ale mam nadzieje,że mi wybaczą. Jestem na finiszu z kalendarzem do tego mam mega problemy z kompem :placz: [quote name='Bundustar']Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;)[/QUOTE] [quote name='gosiaja']wszelkie inne jak trindle są kochane[/QUOTE] [quote name='Bundustar']Oczywiście! Zgadzam się, mogą być oooogromnie kochane ale na ring nie wejdą, a szkoda, bo jak się już planuje i tak dużo rozmyśla, o kolorach i dobieraniu w pary, to warto może zapobiec niż później ubolewać :( niestety wszystkiego i tak nie możemy przewidzieć więc, myślę, lepiej zostawić jak najmniejszy margines na przypadek :) i to nic personalnego aby nie było :) nie mam nic przeciw nie uznanym maściom w rasie basenji tylko przepisy są takie a nie inne.[/QUOTE] Kuna jego mać ja powinnam pracować a nie rozmyślać o kolorach, och ten Tomecki zawsze wpadnie na taki pomysł bez ostrzeżenia. Tylko czekać jak wymyśli, że chce sam zostać tatusiem:roll:. [quote name='zielona']Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle. Przykładem czarnego trindla jest Art Of Noice Loango . Skupiłam na niej swoją uwagę bo urodziła 4 szczenięta czarne i jedno brindle. Jak uczyłam się maści to mi dużo pomogło. Ta sunia ma gen czarny, który dominuje wszystko, ma gen brindle gdzie na czarnym tle nie widać pasków i niesie kolor czysty rudy. Oczywiście wszystko jest ok. Ale gdyby miała maść tri kolor to byłaby trindlem. Sami teraz wiecie, że jest to niesprawiedliwe.Wszystkie trindle to normalne, zdrowe psy.[B][COLOR=#002060][FONT="] [/FONT][/COLOR][/B][/QUOTE] Kurna ciekawe, dałabym sobie prawice uciąć, że to czarno-biały basek :evil_lol: [quote name='Asiaczek']Serek kocha suczki, a co do jego zachowania, to on tylko tak gapowato wygląda ale swój rozumek ma. Nie da się zjeść:) Ja po oczach widzę, że Serek to cicha woda:diabloti: Tylko Pina to kawał cholery. Ja akurat do fulablack'ów nic nie mam... Z trindlami nie ma żadnego kłopotu. Rodzą się, dostaja metryczki i wsio. Jedyne, czego nie moga, to uczestniczyć w wystawach. Ale czy ktoś wyliczył,ile procent z urodzonych basków pojawia sie na wystawach...? Pzdr.[/QUOTE] Śmiałam się kiedyś do [B]gosija[/B], że szkoda, że już Morka wycięła. Bo jak by tak pojawić się z nim na wystawie ciekawe po jakim czasie sędzia by się zorientował:diabloti: Choć w sumie można go teraz jako suczkę wystawić (wiem, wiem postrzelona jestem). [quote name='Asiaczek']Oj, na uznanie trindli lub jakiejkolwiek innej odmiany kolorystycznej, to chyba jeszcze poczekamy... Pzdr.[/QUOTE] Skoro udało się pasiakom to i czas na pasiaki trzy-kolorowe przyjdzie:cool3: Quote
Asiaczek Posted November 25, 2011 Posted November 25, 2011 Oczywiscie, że i trindelki się uzna, ale na to trzeba czasu. To długa droga jednak... Pzdr. Quote
M&S Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 [quote name='Asiaczek']Oczywiscie, że i trindelki się uzna, ale na to trzeba czasu. To długa droga jednak... Pzdr.[/QUOTE] Fajnie będzie kiedy uznają, bo trindelki są baardzo ładne:) Quote
gosiaja Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 jak trindle uznają to ja wstawię morkowi inplanty :evil_lol: Quote
lourdnes Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 [quote name='gosiaja']jak trindle uznają to ja wstawię morkowi inplanty :evil_lol:[/QUOTE] Jak nie uznaja trindli to powinni też zdyskwalifikować maść czarną .Obok czystych czarnych Basków są baski czarne zamaskowane- brindle, trindle i tricolor i nie mowie tu o nosicielach danej maści tylko o konkretnych masciach jakie sie kryja za czarnym włosem.Jak nie chca trindli to powinni badac genotyp czarnych basenji zeby bylo fer ;););) Quote
M&S Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 [quote name='gosiaja']jak trindle uznają to ja wstawię morkowi inplanty :evil_lol:[/QUOTE] O właśnie, dobry pomysł;) Quote
taxelina Posted November 27, 2011 Posted November 27, 2011 Czesc nocne! zabiegana czy tak Cie zaskoczylam ostatnim pw? :razz: Quote
Cienka Posted November 27, 2011 Author Posted November 27, 2011 [quote name='deer_1987']Czesc nocne! zabiegana czy tak Cie zaskoczylam ostatnim pw? :razz:[/QUOTE] Nie tylko lubię odpisywać nie robiąc czterech innych rzeczy na raz, a tak ostatnio mam, przez kompa. Bo jak coś zapisuje w corelu to mam tyle czasu, że mogę wykleić jakąś tabliczkę by nie tracić czasu. [quote name='M&S']Pochmurne dzień dobry:)[/QUOTE] Witaj u nas podobnie Pina leży i zamula a Jogi chce się bawić. W skutek czego my się musimy z nim bawić bo chłopak smutny chodzi. Bo obrywa od Piny ostatnio to nawet miał rankę od ugryzienia na uchu. Oj chyba trzeba zaopatrzyć w jeszcze jednego baska:diabloti: Quote
Cienka Posted November 27, 2011 Author Posted November 27, 2011 Pytanko mam wam też się zamiast dogomanii odpala napis [B]Database error[/B] czy tylko ja znowu mam coś nie tak z netem:angryy: Quote
Recommended Posts