Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='gosiaja']wszelkie inne jak trindle są kochane[/QUOTE]

Oczywiście!
Zgadzam się, mogą być oooogromnie kochane ale na ring nie wejdą, a szkoda, bo jak się już planuje i tak dużo rozmyśla, o kolorach i dobieraniu w pary, to warto może zapobiec niż później ubolewać :( niestety wszystkiego i tak nie możemy przewidzieć więc, myślę, lepiej zostawić jak najmniejszy margines na przypadek :) i to nic personalnego aby nie było :) nie mam nic przeciw nie uznanym maściom w rasie basenji tylko przepisy są takie a nie inne.

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='lourdnes']Hej Cienka mam juz maści od Zielonej i juz Ci mówię .Po czytych rudych rodzicach otrzymasz tylko i wyłącznie rude szczeniaczki bez niespodzianek od natury ;) Dalej- jeżeli jeden rudy rodzic niesie w sobie gen tri a drugi jest czysty też nie otrzymasz innych szczeniąt jak rude ale rodzic niosący gen tri moze go przekazać na potomstwo stąd w kolejnym pokoleniu mozesz miec z rudego Basenji (gdzie w miocie były tylko rude)po odpowiednim kojarzeniu tricolora:) I dalej -jezeli oboje rudych rodziców niesie gen tri to w miocie mozesz otrzymać jak najbardziej tricolora gdyz spotkały sie oba geny warunkujące tą maść .W urodzonych w takim miocie rudych szczenietach będą osobniki czyste rude ale przeważą rudzi nosiciele tri :)W skali procentowej wychodzi największe prawdopodobieństwo urodzenia nosicieli i potem czyste rude i tricolor po równo ;) Mam nadzieje ,ze cosik rozjaśniłam .To sie wszystkim przyda choc wiekszosc zapewne o tym wie .
Teraz skupimy sie na małżeństwie Piny z Ofikiem :loveu:
Pina niesie po Wazirku gen tri. To łatwo sprawdzic bo rudzi nosiciele często miewają czarne włosy w ogonku( chociaż wcale nie muszą - z tym ,ze psy nie niosące genu tri takich czarnych włosów nie posiadają w ogóle).
1.Teraz kojarzenie Piny niosącej gen tri z Ofikiem , który go nie niesie daje nam szczenieta tylko rude i brindle .Ofik nie ma genu tri więc maści tricolor i trindle nie mogą wystąpić
2.Kojarzenie Piny niosacej gen tri i w przypadku gdy Ofi również go niesie otrzymujemy szczenieta maści w % przewadze brindle i rude oraz w % mniejszości trindle i tricolor , które mogą sie urodzic ale nie muszą ;)
Jeśli Ofik jest czystym brindlem i nie niesie genu tri to nie ma zadnego ryzyka ,ze urodzą Ci sie trindle :lol::lol::lol:[/QUOTE]
Ale to cudnie wyjaśniłaś. Czyli rudy jest na pewno dominujący, a reszta to są recesywne, dobrze myślę, czy któryś jeszcze jest dominujący?

Posted

Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle.
Przykładem czarnego trindla jest Art Of Noice Loango . Skupiłam na niej swoją uwagę bo urodziła 4 szczenięta czarne i jedno brindle. Jak uczyłam się maści to mi dużo pomogło. Ta sunia ma gen czarny, który dominuje wszystko, ma gen brindle gdzie na czarnym tle nie widać pasków i niesie kolor czysty rudy. Oczywiście wszystko jest ok. Ale gdyby miała maść tri kolor to byłaby trindlem. Sami teraz wiecie, że jest to niesprawiedliwe.Wszystkie trindle to normalne, zdrowe psy.[B][COLOR=#002060][FONT=&quot]
[/FONT][/COLOR][/B]

Posted

[quote name='zielona']Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle.
Przykładem czarnego trindla jest Art Of Noice Loango . Skupiłam na niej swoją uwagę bo urodziła 4 szczenięta czarne i jedno brindle. Jak uczyłam się maści to mi dużo pomogło. Ta sunia ma gen czarny, który dominuje wszystko, ma gen brindle gdzie na czarnym tle nie widać pasków i niesie kolor czysty rudy. Oczywiście wszystko jest ok. Ale gdyby miała maść tri kolor to byłaby trindlem. Sami teraz wiecie, że jest to niesprawiedliwe.Wszystkie trindle to normalne, zdrowe psy.[B][COLOR=#002060][FONT=&quot]
[/FONT][/COLOR][/B][/QUOTE]
Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol:

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol:[/QUOTE]
Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to krzyżując oba czyste rude psy nigdy nie dadzą one maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :)

Posted

[quote name='lourdnes']Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to czyste rude psy nigdy nie dadzą maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :)[/QUOTE]
Ależ można kombinować.

Posted

np jak bym chciała skrzyżować moją Manie z błękitnym tricolorem ( zdjecie u Zielonej) to urodziłyby mi sie szczeniaczki tylko rude .Niosłyby one gen tri i masci rozmytej :) W kolejnym pokoleniu krzyzujac takiego szczeniaczka z innym dowolnej masci niosacym rozmycie otrzymalabym dowolna masc rozmyta :)

Posted

[quote name='lourdnes']Z psami to troszke bardziej skomplikowane niz z kwiatkami i groszkami nie mniej zabawa ciekawa :) Co do maści rudej to krzyżując oba czyste rude psy nigdy nie dadzą one maści czarnej natomiast krzyżując dwie czarne homozygoty recesywne otrzymamy w miocie też rude szczeniorki :)[/QUOTE]
Oj chyba z dziebko przesadziłaś

Posted

[quote name='Cienka']Tomek chce rudziaki :) Powiedział, że Ofik mu się podoba ale najbardziej pobada mu się Serek. Tylko co na to Pina ona uwielbia ser i czy nie będzie chciała zjeść Serka jak usłyszy serek :)[/QUOTE]
Serek kocha suczki, a co do jego zachowania, to on tylko tak gapowato wygląda ale swój rozumek ma. Nie da się zjeść:)

[quote name='Bundustar']Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;)[/QUOTE]
Ja akurat do fulablack'ów nic nie mam...
Z trindlami nie ma żadnego kłopotu. Rodzą się, dostaja metryczki i wsio. Jedyne, czego nie moga, to uczestniczyć w wystawach. Ale czy ktoś wyliczył,ile procent z urodzonych basków pojawia sie na wystawach...?

Oczywiście!:)

[quote name='Zuza i Noddy']Ale to ciekawe, a zwłaszcza jak można uczyć się praw Mendla na kolorkach basenji, a nie na kwiatkach :evil_lol:[/QUOTE]
Hahaha, sławetna fasola....

Pzdr.

Posted

Ja też nie mam nic do trindli . Jak najbardziej powinny być hodowlane tak samo jak masci rozmyte. 4 masci uznane w rasie to za mało i zamach na nasza wolnosc wyboru tego czego chcemy w swojej hodowli

Posted

Ogłaszam wszem i wobec jeszcze żyje tylko znowu miałam mega napięty dzień. Jest kilka osób którym od 2 dni nie odpisuje ale mam nadzieje,że mi wybaczą. Jestem na finiszu z kalendarzem do tego mam mega problemy z kompem :placz:

[quote name='Bundustar']Kombinuj, kombinuj byle Ci fulablack nie wyszły ;) bo to wprawdzie też basenji ale jednak...drobny kłopot jak z trindelkami ;)[/QUOTE]

[quote name='Bundustar']Oczywiście!
Zgadzam się, mogą być oooogromnie kochane ale na ring nie wejdą, a szkoda, bo jak się już planuje i tak dużo rozmyśla, o kolorach i dobieraniu w pary, to warto może zapobiec niż później ubolewać :( niestety wszystkiego i tak nie możemy przewidzieć więc, myślę, lepiej zostawić jak najmniejszy margines na przypadek :) i to nic personalnego aby nie było :) nie mam nic przeciw nie uznanym maściom w rasie basenji tylko przepisy są takie a nie inne.[/QUOTE]

Kuna jego mać ja powinnam pracować a nie rozmyślać o kolorach, och ten Tomecki zawsze wpadnie na taki pomysł bez ostrzeżenia. Tylko czekać jak wymyśli, że chce sam zostać tatusiem:roll:.

[quote name='zielona']Dominujący jest też czarny w locus K. I ten przykryje kolor rudy i brindle.
[/FONT][/COLOR][/B][/QUOTE]

Kurna ciekawe, dałabym sobie prawice uciąć, że to czarno-biały basek :evil_lol:

[quote name='Asiaczek']Serek kocha suczki, a co do jego zachowania, to on tylko tak gapowato wygląda ale swój rozumek ma. Nie da się zjeść:)

Ja po oczach widzę, że Serek to cicha woda:diabloti: Tylko Pina to kawał cholery.

Ja akurat do fulablack'ów nic nie mam...
Z trindlami nie ma żadnego kłopotu. Rodzą się, dostaja metryczki i wsio. Jedyne, czego nie moga, to uczestniczyć w wystawach. Ale czy ktoś wyliczył,ile procent z urodzonych basków pojawia sie na wystawach...?
Pzdr.[/QUOTE]

Śmiałam się kiedyś do [B]gosija[/B], że szkoda, że już Morka wycięła. Bo jak by tak pojawić się z nim na wystawie ciekawe po jakim czasie sędzia by się zorientował:diabloti: Choć w sumie można go teraz jako suczkę wystawić (wiem, wiem postrzelona jestem).

[quote name='Asiaczek']Oj, na uznanie trindli lub jakiejkolwiek innej odmiany kolorystycznej, to chyba jeszcze poczekamy...

Pzdr.[/QUOTE]

Skoro udało się pasiakom to i czas na pasiaki trzy-kolorowe przyjdzie:cool3:

Posted

[quote name='Asiaczek']Oczywiscie, że i trindelki się uzna, ale na to trzeba czasu. To długa droga jednak...

Pzdr.[/QUOTE]

Fajnie będzie kiedy uznają, bo trindelki są baardzo ładne:)

Posted

[quote name='gosiaja']jak trindle uznają to ja wstawię morkowi inplanty :evil_lol:[/QUOTE]
Jak nie uznaja trindli to powinni też zdyskwalifikować maść czarną .Obok czystych czarnych Basków są baski czarne zamaskowane- brindle, trindle i tricolor i nie mowie tu o nosicielach danej maści tylko o konkretnych masciach jakie sie kryja za czarnym włosem.Jak nie chca trindli to powinni badac genotyp czarnych basenji zeby bylo fer ;););)

Posted

[quote name='deer_1987']Czesc nocne! zabiegana czy tak Cie zaskoczylam ostatnim pw? :razz:[/QUOTE]

Nie tylko lubię odpisywać nie robiąc czterech innych rzeczy na raz, a tak ostatnio mam, przez kompa. Bo jak coś zapisuje w corelu to mam tyle czasu, że mogę wykleić jakąś tabliczkę by nie tracić czasu.

[quote name='M&S']Pochmurne dzień dobry:)[/QUOTE]

Witaj u nas podobnie Pina leży i zamula a Jogi chce się bawić. W skutek czego my się musimy z nim bawić bo chłopak smutny chodzi. Bo obrywa od Piny ostatnio to nawet miał rankę od ugryzienia na uchu. Oj chyba trzeba zaopatrzyć w jeszcze jednego baska:diabloti: