Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Już spokojnie. Ja i Agnieszka32 wyraziłyśmy chęć pomocy co do obróżki ;) Po co kupować nową jak ciotki mają nowe dla potrzebujących psów ? :D

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To i ja się pochwalę :) Też widziałam się z Gajulką :) Pięknie chodzi na smyczy, niemalże przy nodze :) wygląda cudownie - przytyla, jest czysta, po prosyu cud miód i orzeszki:cool3: Aleee jest jedno ale... (Cioteczki od astow tutaj niech błyszczą doświadczeniem, bo ja w sumie to sama nie wiem jak się w podobnych sytuacjach zachować:oops:). Gajka niby spokojna, zaraz po spotkaniu przechodził jakiś mały kajtek, przywitała się choć na początku trochę spięta później merdała ogonem. Jednak kiedy przysiadłyśmy z cole32 na ławeczce w parku (Gaja leżala przy nogach) suczydło już inaczej zareagowało na jakiegoś tam miniaturowego psiaka (taki "schabowy") szarpała się do niego najeżona, szczekała.. Później podobna akcja była ze starszym dziadkiem i chorym chłopakiem... :roll:
Czyzby Gai nie odpowiadala inność? ;) Trochę to niebezpieczne, bo niewiadomo co by zrobiła gdyby mogła swobodnie podlecieć do obiektu swego szczekania i straszenia... Może po prostu dalej by szczekała a może i nie... A wiadomo, że może zdazyć się sytuacja, że cole będzie sobie szła niczego się nie spodziewając a Gai coś odbije i zacznie rzucać się na jakiegoś gośćia, ktory jej się nie spodobał. Może się wyrwać i problemy gotowe.:shake:

Także specjalistki prosimy o rady:cool3:

Posted

Dziewczyny to mój nr gg 5972252 ;) . A co do obroży dostałam wczoraj od koleżanki ale nie wiem czy jest wystarczająca dobra . Agnieszka ten sklep był właśnie na górnym tarasie . Faktycznie wczoraj byłam z Niną i taka sytuacja nastąpiła i to nie był pierwszy raz , gdy szczekała na ludzi , zazwyczaj rzucała się na ''pijaczków ''.
Tak więc proszę o jakieś rady :)

Posted

Specjalistką żadną nie jestem, ale jeśli chodzi o zachowanie Gaji, to jest ona psem w typie ttb - czyli tetriera w typie bull i jak większość ich przedstawicieli, może nie przepadać za innymi psami, a nawet przejawiać w stosunku do psów agresywne zachowania. TTB to psy dominujące, więc suka może przejawiać agresywne skłonności zarówno do suk, jak i szczeniaków, a nawet samców. To jest normalne i nie ma się czym przejmować. Dlatego też amstaffy, pitbulle, są zazwyczaj jedynymi pupilkami w domu, chociaż zdarzają się od tego wyjątki.

Jedyną na to radą jest wychodzenie z Gają na spacery w miejsca publiczne tylko w kagańcu (np. takim metalowym albo plastikowym - nie w materiałowym, zwłaszcza w upały - pies nie tylko nie może się napić, ale przede wszystkim schłodzić poprzez wystawienie języka i bardzo łatwo o udar cieplny, a także pyszczki odparzają się w takich materiałach ;))
Na spacery poza miastem proponuję dla suni kupić taką 10-20 metrową linkę/taśmę spacerową (jeśli będziesz miała problemy z jej zakupem w słynnym w Gryfinie sklepie zoologicznym, daj znać, to Ci ją przywiozę :)). Będzie miała większą swobodę, będzie mogła sobie pobiegać, a nie musisz się martwić, że sunia ucieknie, no i możecie wtedy uczyć jej przychodzenia na zawołanie ;)

I taka dobra rada - proszę, nie spuszczajcie jej ze smyczy przez kilka najbliższych miesięcy, bo suczka może zaginąć, np. może pobiec szukać swojego dawnego domu, albo zwyczajnie zechce zapolować na jakieś zwierzątko. I koniecznie ją zachipujcie, a do obroży dobrze jest zawiesić identyfikator/adresówkę z imieniem suni, adresem właściciela i numerem jego telefonu. Zróbcie to koniecznie ;)

A jeśli chodzi o szczekanie na osoby starsze, pijaczków, osoby o kulach, to może sunia się ich po prostu boi, stąd szczekanie - odstrasza osobniki, które uważa za zagrożenie dla swojego stada, a jeśli te odchodzą, to ona uważa, że szczekanie pomogło - wystraszyła intruza, który się oddalił.
W sytuacjach, w których sunia czuje się niepewna, szczeka, warczy, dobrze jest odwrócić jej uwagę - zmienić kierunek spaceru, przywołać ją do siebie, dać zabawkę, a jeszcze lepiej jakiś smakołyk. W ogóle dobrze jest mieć przy sobie jakieś smaczki, np. kawałki mięska, serka, albo kupione w sklepie zoologicznym smakołyki, np. ciasteczka, dropsy - byle jej nie przekarmiać za bardzo, jedynie nagradzać za dobre zachowanie, albo dawać jej ulubione przysmaki w sytuacjach stresujących. Wtedy będzie sobie kojarzyć np. staruszkę, czy pana o kulach z czymś miłym - smakołykiem i przestanie go odstraszać szczekając :)

Jeśli chodzi o obrożę, to jutro będę w Gryfinie przejazdem - możemy się spotkać i na pewno jakąś fajną dla Gaji dopasujemy ;)
Nie używam GG, więc podaję swój nr telefonu 600881691. ;)

Posted

To ja dodam jeszcze od siebie, ze to zupelnie normalne, ze Gaja tak reaguje na dziwne wg niej osoby/zachowania. Bardzo duzo psow po schroniskach tak ma, bo nie wiedza jak zareagowac na "taki dziwny obiekt", dodatkowo nie czuja sie jeszcze pewnie w stadzie i nie wiedza czy nic im nie grozi ani nie grozi jej czlowiekowi.

Z radami Agnieszki zgadzam sie w 100%

Posted

Moja Daisy ma "wstręt" do dużych psów, szczeka, rzuca się, gdyby taka groźna była to już kilka dużych psów u mnie na podwórku by zniknęło, ale jak taki bydlaczek podejdzie to się kuli mi w nogach i krzyczy wręcz "Zabierz go stąd, nie widzisz jak się boję ?!". A to taki jak ja mówie nie udany west... Wzięłam ją 2 lata temu od nas z PUKu i tak ma od zawsze....

Posted

Czy Gaja się bała to nie wiem ;) Wyglądała bardziej na zbulwersowaną :lol: Według mnie obszczekuje tylko tych ludzi, którzy wydają się jej dziwni.
Mój chłopak ma amstaffa. To pies ciapa :cool3: na inne psy reaguje jedynie ciekawością, no może czasami nieco się zjeży.. Ale jedyne co może zrobić złego drugiemu pus to przygnieść go i pobiec dalej (chyba że sam zostanie zaatakowany);) Ale faktem jest że swoją współtowarzyszkę zawsze odgania od michy, choćby już ledwo się ruszał z przejedzenia jej nie da podejść :roll::lol:
Mój jamnik-dziadziuś obszczekuje tylko starsze otyłe osoby:roll: ale to ze strachu :lol:

Posted

Tak jak pisze Nina była zbulwersowana . Myślę , że Gaja zachowuje się tak dlatego że wyczuwa jakieś zagrożenie , bardzo nie lubi osób które chodzą o kulach . U Gajuszki wszystko w porządku chociaż w niedziele pod wieczór zauważyłam że nie była w humorze i miała bardzo czerwone oczy i brak apetytu , zaniepokoił mnie ten fakt , więc postanowiłam iść z nią z samego rana do weta , a gdy poszłam to usłyszałam że psu nic nie jest , a ja jestem za bardzo przewrażliwiona na jej punkcie :angryy: . No cóż miałam podejrzenia że coś jej jest , więc poszłam się upewnić , nie powiem że ta diagnoza mnie trochę uspokoiła . W poniedziałkowy wieczór Gaja puściła mi niezłego ''Pawia'' w przedpokoju , i od razu odżyła , na początku trochę się przestraszyła bo myślała że zostanie ukarana za to że narobiła , ale moja reakcja była inna , kamień spad mi z serca jak zobaczyłam że ten pyszczek odżył :) .
[CENTER][IMG]http://img121.imageshack.us/img121/673/071610161253.jpg[/IMG]
Byczek:loveu:[/CENTER]

Posted

Mała Gaja :)
[IMG]http://img810.imageshack.us/img810/9762/51749099.jpg[/IMG]
[IMG]http://img256.imageshack.us/img256/5889/35066223.jpg[/IMG]
[IMG]http://img213.imageshack.us/img213/2466/28542295.jpg[/IMG]
[IMG]http://img134.imageshack.us/img134/5265/21022469.jpg[/IMG]
[IMG]http://img833.imageshack.us/img833/4903/dsc03398t.jpg[/IMG]
[IMG]http://a.imageshack.us/img713/1720/dsc03401.jpg[/IMG]
[IMG]http://img814.imageshack.us/img814/3374/dsc03434.jpg[/IMG]

Posted

Ona jest na tych zdjęciach młoda, czy tak ślicznie wyszła ?! :crazyeye:
I skąd ona ma tyle tych uszu na tym zdjęciu ? :evil_lol:
[url]http://img833.imageshack.us/img833/4903/dsc03398t.jpg[/url]

Posted

Wiedzieli o tym pracownicy PUKu, wiedziała Monika (Blacky)... Więc wydaje mi się, że osoby odpowiedzialne za adopcję Gajki były poinformowane. Nieprawdaż? ;) A i sama adoptująca Paulina dowiedziała się o tym gdy tylko dowiedziałam się że adoptowała Gajkę (Tak się składa, że Paulina kiedyś mieszkała tu gdzie ja).

Posted

Znajomi popełnili totalny błąd oddając Gaję właśnie tam :/ Nie zastanowili się co robią :/ Musieli ją oddać, bo durnie wzięli i nie zastanowili się co dalej :/ Małe mieszkanko (jeden pokój), dziecko i druga suczka (mniejsza, kundelek). Dopóki Gaja była mała było ok(nie licząc wielu zniszczonych rzeczy :D), ale później zaczęły się schody :/ Gaja zaczęła starać się o dominację, często przy jedzeniu rzucała się na drugą sukę( to były ostre starcia nie upominanie, sama raz to widziałam i byłam przerażona:( ). Ale główny problem stanowili jednak sąsiedzi... Straszyli, że doniosą o tym odpowiednim służbom, bo nie może tak być, żeby dziecko 8 letnie mieszkało w klitce z psami (w dodatku Gaja wg nich była bardzo agresywna :/). Straszyli ich, że doprowadzą do tego, że zabiorą im dziecko :-| (dla mnie to jest totalna żenada;/ co ich obchodzi co kto ma w domu:/ ) ale pewnie bali się o swoje mikro yorki i dlatego robili pod górkę. Ogólnie ich sąsiedzi to nienormalni ludzie są jak dla mnie... Mają radość z toczenia sąsiedzkich wojen...
No i tak Gaja trafiła do Zaborza... Tam już nie miałam z nią kontaktu, tylko tyle jak jechałam do szkoły to czasami ją widywałam (siedziała na łańcuchu..). Jak dowiedziałam się że Gaję wyrzucili pojechałam do nich i im nagadałam, postraszyłam.. Kłamali, że oddali Gajkę komuś do Steklna..
A kobieta, która rzekomo ją porzuciła (ta która dzwoniła czy nie ma Gai w Kojcu) miała ją przez jakiś czas dopóki ta nie uciekła. Jej mąż znalazł Gaję w okolicy Steklna. Przywiązał się do niej, bo jak go odnalazłam to twierdził że pojedzie po Gaję, był przejęty... Ale wydaje mi się że jego żona(?) mu to odradziła, jest w ciąży i pewnie obawiała się dziecka i psa w jednym domu..
to tyle co wiem ja, Balcky i pracownicy PUKu a teraz także forumowicze...

Posted

Ja nie widzę żadnego problemu, bo Nina zna 2 właścicieli Gaji, a później Gaja miała ich jeszcze 5. W czasie kiedy Gaja była wyadoptowana od nas miałam jedynie kontakt z Agnieszką na e-maila a tam dużo nie pisałyśmy. Także Ja, pracownicy wiedzieli - czyli osoby kierujące adopcją.