Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W poniedziałek moja tymczasowiczka, Freya, miała zrobione RTG ( podejrzewano zerwane wiązadła tylnego, prawego kolana). Okazało się, że maleństwo wiązadła ma wprawdzie całe, ale jej wiek kostny jest o 3-4 tygodnie 'młodszy' od jej wieku faktycznego. Ma też słabo widoczne chrząstki wzrostowe nasad bliższych kości udowych. Wszystko to wskazuje na na razie bliżej nieokreślone zaburzenia wzrostu. W poniedziałej powtarzamy RTG. W międzyczasie najważniejsza jest dobrze dobrana karma.
Kupiłam jej Hill's j/d ( po konsultacji z wetem).Jendnak nadal mam wątpliwości czy ta karma jest dobrze zbilansowana dla szczeniaka, który do momentu znalezienia sie w DT był niedożywiony i dopiero teraz zaczyna intensywnie rosnąć. :-?
Inną sprawą jest to, że Freya nie chce jeść Hillsa ( o dziwo wszystkim innym psom w domu bardzo smakuje :shake:).
Jakie inne karmy możecie doradzić?

Posted

Jakiej karmy byś nie wybrała, uzupełniałabym to galaretą z nóżek, kurzymi łapkami, etc.
Skonsultuj z wetem, czy nie trzeba dodatkowo suplementować wapnia, bo jeśli pies ma zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego, standardowa, niby zbilansowana dawka z karmy może nie wystarczyć.

Posted

Dzięki za pzypomnienie :) Kompletnie zapomniałam o galarecie :oops:
Na razie młoda codziennie dostaje nabiał - ze względu na jelita. Na jajka i ryby kręci nosem :roll: