Adamant Posted June 17, 2010 Posted June 17, 2010 są sędziowie dentyści a może inną listę też utworzyć by wiedzieć czy wzrost (przerost/niedorost) jest ważny dla sędziego czy nie :p Quote
Darianna Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 w seterach o dyskwalifikacji za wzrost dotąd nie słyszałam, a sporo psów poza wzorzec wykracza ;) Quote
Elitesse Posted June 23, 2010 Posted June 23, 2010 p. Broll zawsze mierzy i obniza oceny przerostom Quote
Impresja&Simarilion Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 też nie znam sędziów którzy mierzą setery, a czasem przydało by się :P Wielu niemieckich sędzuów ma miarki na ringu Quote
lusia.d Posted July 18, 2010 Posted July 18, 2010 Dzisiaj przegrałam z wielkim psem , który absolutnie nie mieścił się we wzorcu . Muszę wspomnieć , że była to klasa młodzieży i jeden ma 12 a drugi 15 miesięcy Mój pies nie jest duży w dolnej granicy wzrostu - fakt. Gdy wyszliśmy na ring poczułam się jakbym prowadziła pchłę nie psa , ponieważ mój 15 miesięczny ma 38,5 kg , a 12 miesięczny konkurent miał 50 kg ( tyle podał chwaląc się jego pan i na oko spokojnie tyle miał ). Gdy staliśmy obok widać było gołym okiem ,że ten 50 kg młodzian jest wyższy od mojego o 8-10 cm w kłębie. Pani sędzina wyjęła miarkę i zmierzyła mojego będąc pewna ,że nie mieści się we wzorcu -- zdziwiona była bardzo , bo miał 68 -69 czyli bez problemu , bo wzorzec od 68 do 72 ( plus nie więcej niż 2 cm). Nie zmierzyła natomiast konkurenta - taki był przecie piękny i okazały. Waga dobermana dorosłego powinna mieścić się w widełkach 40-45 kg. Mój jakbym mu dała trochę więcej do michy w tydzień by te 1,5 kg do masy docelowej dociągnął, ale tego nie robię , bo ma jeszcze czas i wolę nie pakować w tłuszcz a masę mięśniową. Ciekawi mnie czy sędziowie myślą perspektywicznie. Jak będzie wyglądał ten szczeniak 12 miesięczny mając teraz 50 kg? Już przekroczył dopuszczalny wzrost o jakieś 4-5 cm - wg wzorca powinno się go zdyskwalifikować. W komentarzu było -- och pani pies jest taki suczy , a to dorodny samiec. Wspomnę na zakończenie , że miesiąc wcześniej Austriak nie miał do naszego najmniejszych zastrzeżeń i opis dał doskonały. Quote
Shaluka Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Ja spotkałam się z tym u p. Stefika, że mierzy psiaki u których nie jest pewny minimum (suki -60cm, psy 65), u nas zaś nie ma górnej granicy, tak więc tu odpada wszelka ocena. J asię cieszę, ze są sędziowie, którzy mimo wieloletniej pracy nie wstydzą się podejść z miarką i sprawdzić, w końcu oceniają wiele ras i miarki w oczach nie mają, a sierść też swoje robi. Kolejnym sędziom sprawdzającym wzrost był sędzia Miroslav Vaclavik, tu ma za to plus, choć osobiście byłam u niego 3 razy i na resztę życia mi chyba starczy - bo podejście do psów ma takie z dystansem. Co do minimum spotkałam się z tym u Polskich sędziów, ze na minimum nie patrzą - a psiak go ewidentnie nie ma, poza tym u psów, wolą masywne w typie owczarka, a wilczak ma być smukły i delikatny, bez otwartych kącików itd. dlatego lubimy jezdzić do kraju pochodzeniu rasy;) Oczywiście, my mamy o tyle dobrze, że mamy niedaleko :) Quote
Recommended Posts