Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moim marzeniem jest owczarek australijski. Niestety chyba nie dam rady zapłacić 2-3 tys. za pieska. I się zastanawiam czy opłaca się wziąć psa na warunek hodowlany. Z tego co wiem, dostajesz psa za darmo, wystawiasz go i wyrabiasz dokumenty hodowlane, dopuszczasz do psa i płacisz hodowcy, albo dajesz szczeniaka/ki. Oczywiście, przydomek hodowli z której masz tego psa. Nie wiem czy to się w ogóle opłaca i czy są w Polsce hodowle, które dają szczeniaki na warunek hodowlany?

Posted

Zależy co znaczy "opłaca się". jeśli wystawy to dla Ciebie zło konieczne, miotów nie chcesz odchowywać, albo w drugą str - chcesz założyć własną hod, z własnym przydomkiem -to się pewnie nie opłaca. a w innych przyadkach-raczej tak:)

ogólnie zasady takie jak sama napisałaś, z tym że każdy hod może trochę je zmodyfikować... ;) musiałabyś już pytać w konkretnej hodowli, którą jesteś zainteresowana. w pl oczywiście też się to praktykuje.

Posted

Ogólnie szukam psa bardziej na sport, ale chciałabym też go wystawiać. Kocham agility i frisbee i chciałabym te sporty ćwiczyć z tym psem. Może też by były czasem mioty, ale nie koniecznie w tym celu chcę psa. Myślę też nad pudlem dużym.

Posted

WARUNEK to także koszty - wystawienia psa, pokrycie go wybranym przez hodowcę repem - a to czasem nawet wysokie koszty i odchowanie miotu (jak nie masz sporo gotówki lepiej wszystko domówić przed podpisaniem umowy).
Warunek jest moim zdaniem idealny dla kogoś ktt chce zasmakować ciut życia wystawowego i mieć ciekawy miot i pełną opiekę ze strony dbającego hodowcy to jest wspaniałą rzecz. Na warunek oddaje sie najczęściej psy świetnie rokujące wystawowo. Ja ze swojej strony mogę polecić moja suczka jest wspaniały i hodowca także - zawierasz często przyjaźń na całe życie

Posted

No właśnie na raz ja nie dam rady zapłacić paru tys. ale jak to by się w czasie rozłożyło to raczej tak. I jeszcze pytanie. Jakie trzeba spełnić warunki, aby dostać dokumenty hodowlane?

Posted

dokumenty hod czyli?

metryke-dostajesz jako dowod pochodzenia psa
rodowod-mozesz sobie wyrobic na pods metryki nic specjalnego nie robiąc (tzn pies nie musi jakiś szczególnych wymagań spełnić)

a pewnie chodziło o uprawnienia hodowlane-wiec w skrocie 3oceny bdb (dla suki) lub dosk (dla psa) w "dorosłej" klasie. jak chcesz dokładnie poczytać itp to warto zajrzeć do regulaminu hodowli psow rasowych (w necie napewno jest)-nie ma chyba sensu go tu przepisywać.

Posted

Obstawiam ze wymagania wystawowe przeciętnego hodowcy dającego na warunek będą sporo wyższe niż 3 wystawki ;) Czemu się nie dziwię :) Poza tym moim zdaniem warto psa, który będzie miał szczenięta pokazywać

• 5 months later...
Posted

[quote name='nana777']Podobno jest zniesiony "warunek hodowlany" - czy to jest prawda?[/QUOTE]

a co to znaczy zniesiony ?? jest to umowa cywilno-prawna pomiędzy właścicielem psa a nabywcą