Ola & Sasha Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Witam cieplutko :hand: Otóż mam do was takie pytanie . Moja sunia ma już prawie 5 miesięcy no i ostatnio zauważyłam że zgubiła jednego ząbka :-o Czy wymienianie mleczaków na stałe w tym wieku jest ok ? Bo nie bardzo wiem co mam robić. Dla dociekliwych fotka : W miejscu którym zaznaczyłam sunia miała ząbek.. I to całkiem niedawno. Co jej może być ? Czy już wymienia ząbki ? ... Pomóżcię proszę . Quote
ewtos Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Tak , od 3 m-ca życia psy wymieniają zęby .Czasem , szczególnie u psów mini wymiana zębów wymaga interwencji wet-a (kiedy wyrzynają się stałe a mleczne jeszcze nie wypadły ). Tak,że u Was jest wszystko ok , przeczytaj jeszcze artykuł o pielęgnacji i wymianie zębów http://pies.onet.pl/2928,14,20,pielegnacja_zebow,1,artykul.html Quote
Delph Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Normalne, chociaż większość psów zaczyna wymianę wcześniej (w 3 miesiącu życia). W wieku 6-7 miesięcy powinna mieć już komplet stałych zębów, jeżeli po ukończeniu 7 miesięcy zostaną jakieś "mleczaki" być może trzeba będzie je usunąć (jak już pisała ewtos). Zaopatrz sunię w gryzaki, teraz podczas wymiany ząbków bardzo jej się przydadzą, zapobiegnie to też ewentualnym zniszczeniom w domu, jeżeli sunia wymyśli sobie coś niepowołanego do masowania swędzących dziąseł ;) Quote
Recommended Posts