Jump to content
Dogomania

Chore Stawy Skokowe-chore Biodra-amstaff (OSTEOCHONDROZA)

Recommended Posts

Posted

Witam!
Zwracam się z prośba o rade i opinie w sprawie mojego psa Hektora; jest to amstaff, ma 15 m-cy, mam go od 4 m-cy, był strasznie zaniedbany przez poprzednich "wlasicieli", wyraźnie było widać ze cos jest nie tak ze stawami skokowymi. Teraz jest pod opieka lekarzy, którzy stwierdzili u niego m.in. zaawansowana dysplazje stawów biodrowych i zakwalifikowali go do operacji odnerwienia torebki stawowej i przecięcia mięśnia grzbietowego, rtg skoków nie zalecono narazie.
Chodzi mi o to, ze od czasu badań rtg zaobserwowałam u niego znaczne, wręcz tragiczne pogorszenie się stawów skokowych Mianowicie jak pies trfił do mojego do domu ze stawem skokowym był taki kłopot , brak kątowania ,przeprost czy nadwyprostność obu skoków .Pies prostuje nogę w stawie maxymalnie, staw skokowy przeskakuje na boki do zewnętrznej strony, na początku było słychać pstrykanie w skoku i widać jak ta chrząstka przeskakuje z boku na bok przy maxymalnie wyprostowanej łapce w stawie .Stan się pogarsza z dnia na dzień w tej chwili jak biorę skok do ręki to jest coś w rodzaju przerwy miedzy tymi obiema kośćmi które łączy skok i nie słychać już przeskakiwania chrząstki tylko normalnie pukanie kości o kość .Proszę o pomoc, nie wiem co robić bo nie zakwalifikowano go do żadnego zabiegu skoków wzięto pod uwagę zabieg bioder ,stwierdzono ze skok wytrzyma ale sytuacja się pogarsza z dnia na dzień w tej chwili skok ledwo utrzymuje ciężar ciała i boje się ze po prostu się połamie nawet przy krzywym postawieniu. Boje się o operacje, nie wyobrażam sobie takiego obciążenia na stawy skokowe ponieważ te stawy nie wytrzymują już w tej chwili a co dopiero jak zostaną obciążone jeszcze biodrami po zabiegu. Na skokach są guzy i silne zwyrodnienie również ,które pogarsza sprawę, pies nie zachowuje się jak by odczuwał silny ból przy poruszaniu się ale p[o całym dniu skoki są rozklekotane jak by były inną częścią układanki a nie łapą psa ,po prostu od stawu do dołu skok wisi jak przyklejony. Staw układa się w prawidłowej pozycji tylko w ruchu psa mniej więcej w truchcie lub szybszym marszu ,tylko wtedy jest prawidłowe kątowanie stawu przy wolniejszym ruchu pies wygląda jak by miał wykrzywione obie łapy lub jak by miały się zaraz połamać.Wiem , ze przez neta nie mozecie mi zabardzo pomóc al emoze ktoś się spotkał z czyms takiem?????

cała historia psa pod ty adresem:
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23845"]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23845[/URL]

Posted

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła RTG skoków i udała się z psem na SGGW albo do jakiegokolwiek specjalisty.zwykły wet nie wiele Ci pomoże,większośc nie ma pojęcia o leczeniu stawów biodrowych,że nie wspomnę już o skokowych.

Posted

Dziękuje wszytskim za odpowiedź. Z tym SGGW to mały kłoot bo do wawy mam 600km i co najwazniejsze to forumowicze mi pomagają finansowo ile mogą we wsyztskich badaniach i wszytskim praktycznie......:-( wiem tylko , ze operacja mojego psa będzie skomplikowana szczególnie skoki i musi to zrobic ktoś kto ma doświadczenie bo on ma chore serduszko jeszce i jest strach o narkoze. Robie co moge staram się o pomoc fundacji w warszawie mozę się uda dostać jakoś .Dziękuje za odowiedzi.

Posted

Jureja ja byłam u specjalistów na bioda ma miec operacje a mało jest wetów którzy mają doświadczenie ze skokami. U mnie w mieście ja poszłam do chirurga to powiedział, że nawet się nie podejmie robiena czegokolwiek z moim psem.....:-(

Posted

Zamieszczam dwa linki do tematu i zabiegu na kościach skokowych. Czy miał moz e ktoś z was doświadczenia z takimi zabiegami,prosze o informacje bo wydaje mi sie z opisu ,ze oprócz zaawansowanej dysplazji mój pies ma dokładnie ta osteochondroze kosci skokowych.Prosze o informacje.

[URL="http://www.zdrowie.med.pl/uk_kostny/badania/wziernikowanie.html"]http://www.zdrowie.med.pl/uk_kostny/badania/wziernikowanie.html[/URL]

[URL="http://www.artroskopia-wet.com/staw.php?id=6"]http://www.artroskopia-wet.com/staw.php?id=6[/URL]#

Posted

MADZIARA-co TY robisz :crazyeye: masz pomoc swietnego chirurga ktory ciebie PILOTUJE -wskazal CI kto jako jedyny moze WAM pomoc :lol: -juz masz nocleg na czas operacji -zabieg w ratach-dogomaniacy wplacaja pieniazki:lol:
TY W KOLEJNYCH TEMATACH NA FORUM ZACZYNASZ WSZYSTKO OD NOWA NIE INFORMUJAC CO JUZ ZOSTALO ZALATWIONE KTO SIE W TA SPRAWA ZAANGAZOWAL__ZA CHWILE STRACISZ TYCH KTORZY CHCIELI CI POMOC:shake: -
sa osoby ktore powaznie podchodza do tematu
szukajac nowych chirurgow-osmieszasz sie tylko:oops: a teraz sama szukasz nowej diagnozy:crazyeye:
wspolczuje bialasowi

Posted

Agama ,chyba troszke przesadziłaś. Ja nie zmieniam żadnej decyzji i nie szukam nowych chirurgów. I nie szukam innej diagnozy,chyba nie doczytałas ,że mój Grubas nie miał zdiagnozowanych stawów skokowych tylko biodrowe, więc szukam chorób ,które dają podobne objawy jak u niego własnie skoki a link ,który zamieściłam powyżej właśnie opisuje chorobe skoku ,która wygląda tak jak u mojego grubasa. Nie rozumiem Twojego postu i dlaczego stwierdziłaś ,ze szukam nowych chirurgów i z czegoś rezygnuje. Aktualne wiadomości sa zawsze pod tematem potzrebna pomoc finansowa-chory amstaff tu na dogomani i na molosach . Nie dopisuje do każdego wątku ciągle tego samego bo bez sensu jest powielanie postów skoro w podpisie jest link do tematu głównego. Wydaje mi sie raczej normalne i wręcz potzrebne zasięgnięcie opini różnych wetów i znlezienie jak najwiekszej liczby informalcji na ten temat, zeby można było zgodnie wybrac najlepsza i najbezpieczniejszą metode......

Posted

[quote name='Agama']MADZIARA-co TY robisz :crazyeye: masz pomoc swietnego chirurga ktory ciebie PILOTUJE -wskazal CI kto jako jedyny moze WAM pomoc :lol: -juz masz nocleg na czas operacji -zabieg w ratach-dogomaniacy wplacaja pieniazki:lol:
TY W KOLEJNYCH TEMATACH NA FORUM ZACZYNASZ WSZYSTKO OD NOWA NIE INFORMUJAC CO JUZ ZOSTALO ZALATWIONE KTO SIE W TA SPRAWA ZAANGAZOWAL__ZA CHWILE STRACISZ TYCH KTORZY CHCIELI CI POMOC:shake: -
sa osoby ktore powaznie podchodza do tematu
szukajac nowych chirurgow-osmieszasz sie tylko:oops: a teraz sama szukasz nowej diagnozy:crazyeye:
wspolczuje bialasowi[/quote]

Ja tez nie rozumiem. Magda szuka w necie informacji na temat choroby skokow, nie napisala, ze szuka nowego lekarza czy nowej diagnozy, bo pelnej diagnozy nie ma! Moze trzeba by przeczytac najpierw temat Grubego, a nie wyciagac pochopne wniski.

Posted

Agama .Nie wiem czy czasem nie chodzi Ci o ten post w innym topicu moim.
To cytat Twojego postu. ,,
nie wiem o ktorego weta CI chodzi jest dr SAMKOWSKI i DR SIERAKOWSKI -obaj znani:lol:,,

Pewnie chodziło Ci o to dlaczego szukam informalcji o tych wetach. Chyba nie doczytałaś ,że zapraoponowała mi pomoc fundacja tz box dla psa po operacji i operacje tą miałby wykonac jeden z tych wetów o których pisałam w tamtym temacie ,że potzrebuje informacji na ich temat ,a to było za nim udało się załatwić nocleg i konsultacje w warszawie i za
nim Rybon poleciła dr. janickiego.To chyba normalne , szukałam informacji.

• 4 years later...
Posted

Witam!
Mój amstaff ma 10 lat i ostatnio zaczął utykać i też wydaje mi się, że chodzi o staw skokowy. lewy skok wygląda na nieco opuchnięty, pies podczas gdy stoi, lub podczas jedzenia podnosi lewą łapkę do góry, albo gdy stoi przechyla się na prawą stronę by tej lewej łapki nie obciążać. Próbowałem mu ją zbadać, ale jak tylko dotknę, to on łapkę cofa, a nie chcę sprawiać mu bólu. Możecie powiedzieć mi co to może być? Jeśli ktoś ma informacje o dobrych wetach to także poproszę:). Pies utyka od około 2-3 tygodni, więc to chyba pilne:/...

Posted

[quote name='dero92']Witam!
Mój amstaff ma 10 lat i ostatnio zaczął utykać i też wydaje mi się, że chodzi o staw skokowy. lewy skok wygląda na nieco opuchnięty, pies podczas gdy stoi, lub podczas jedzenia podnosi lewą łapkę do góry, albo gdy stoi przechyla się na prawą stronę by tej lewej łapki nie obciążać. Próbowałem mu ją zbadać, ale jak tylko dotknę, to on łapkę cofa, a nie chcę sprawiać mu bólu. Możecie powiedzieć mi co to może być? Jeśli ktoś ma informacje o dobrych wetach to także poproszę:). Pies utyka od około 2-3 tygodni, więc to chyba pilne:/...[/QUOTE]

polecam dać odzywkę arthroflex droga ale naturalna i skuteczna.

Posted

A słyszałaś może o preparacie Gelenk Aktiv? Cena jest dużo przystępniejsza, ale skład zupełnie inny, zamieszczam link i czekam na Twoją opinię, dzięki za pomoc;). Inni forumowicze jak coś wiedzą, to też niech dadzą znać:).
[url]http://allegro.pl/nie-tylko-arthroflex-jest-na-stawy-psa-200szt-i1304302914.html[/url]

Posted

[quote name='dero92']A słyszałaś może o preparacie Gelenk Aktiv? Cena jest dużo przystępniejsza, ale skład zupełnie inny, zamieszczam link i czekam na Twoją opinię, dzięki za pomoc;). Inni forumowicze jak coś wiedzą, to też niech dadzą znać:).
[url]http://allegro.pl/nie-tylko-arthroflex-jest-na-stawy-psa-200szt-i1304302914.html[/url][/QUOTE]

zdecydowanie ja bym bardziej podała arthroflex niż to , wg mnie to jest za słabe......składniki rzeczywiście mają takie właściwości ale zdecydowanie to nieskie wartości i słabe. a żelatynke i galaretke sam możesz robić np z kurzych łapek , możesz dawać też tchawice wołowe. Zrób jak uważasz ja od wielu lat z wszystkiego co dawałam zawsze wracałam do arthroflexu, wiem ,że to drogie no ale cóż. Taki preparat jak ten co chcesz dać to raczej bym profilaktycznie podawała raz na jakiś czas psu zdrowemu dla ochrony ale na kulawiznę to coś mocniejszego/ No i musisz iśc do weta przedewszytskim bo może trzeba dac coś przeciwzapalnego.

Posted

sam mam problemy ze stawami i tak spojrzałem na skład moich tabsów i właściwie pokrywa się on z arthroflexem;)...myślisz że nadawał by się także dla psa:)? Mogła byś mi podać dawkę arthroflexu jaką aplikujesz swojemu amstaffowi:)?
[url]http://allegro.pl/arthron-complex-90-tabl-najtaniej-i1297236309.html[/url]

Posted

[quote name='dero92']sam mam problemy ze stawami i tak spojrzałem na skład moich tabsów i właściwie pokrywa się on z arthroflexem;)...myślisz że nadawał by się także dla psa:)? Mogła byś mi podać dawkę arthroflexu jaką aplikujesz swojemu amstaffowi:)?
[url]http://allegro.pl/arthron-complex-90-tabl-najtaniej-i1297236309.html[/url][/QUOTE]

mój dostaje arthroflex 2 razy w roku około 3 miesiące zaczynam od dawki 5ml przez 6 tygodni ,a później po 2,5ml profilaktycznie. Tak ,ja również mam kłopoty ze stawami to Cię rozumiem. :-) leki ludzkie na stawy można podawać tylko musisz zapytać weta ,które tak ,a które nie ponieważ leki dla ludzi mają czasem substancje wspomagające wchłanianie lub substancje pomocnicze no i problem polega na tym ,że niektóre z tych dodatkowych leków psom szkodzą. dlatego spytaj weta ,który można ,a który nie. jeśli chodzi o ten link co podajesz to zawiera on l-cysteiną powiem szczerze ,że nie wiem jaki to może mieć wpływ na psa. wet będzie wiedział bo te preparaty ,które zawierają glukozaminę i chondroitynę na 100% podaje się często ludzkie . odpowiedniki.[url]http://allegro.pl/arthroflex-500-ml-najtaniej-od-ss-i1301712232.html[/url] cena bardzo rozsądna. Przedewszytskim to porównaj ilościowo ile w ciągu miesiąca musisz dac tabletek i jaka wyjdzie cena a ile by ci poszło arthroflexu na miesiąc i porównaj który lek zawiera wyższe składniki bo jak policzysz to może tak bardzo taniej Ci wcale nie wyjdzie na dłuższa metę. Ja kupuje 500ml zaczynam od 5ml a później 2,5ml.

Posted

dziękuję Ci bardzo za pomoc;)...Także w imieniu Bostona, choć nie wiem czy ten syropek będzie mu smakował:P;)...Z wetem już się dogadałem na sobotę, zobaczymy co powie;).
Pozdrawiam:)

Posted

[quote name='dero92']dziękuję Ci bardzo za pomoc;)...Także w imieniu Bostona, choć nie wiem czy ten syropek będzie mu smakował:P;)...Z wetem już się dogadałem na sobotę, zobaczymy co powie;).
Pozdrawiam:)[/QUOTE]

jeśli nie jest wybredny do jedzenia to nawet nie poczuje tego syropku 5ml to bardzo malutko :-) mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze,pozdrawiam i życzę zdrowia!!