Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich Seterowiczów
Od 2 tygodni mieszka z nami seter, a właściwie seterka - prawie 6 miesięcy (mój pierwszy w życiu pies). Mała jest dość grzeczna, z załatwianim się już prawie nie ma problemu. Jedyne co mnie martwi to to, że ciągle za kimś chodzi, przeważnie za mną. I niewiem, czy ona poprostu ma potrzebę przebywania z kimś, czy coś robimy źle? Pies potrafi mocno spać i jak tylko wstaje z sofy ona momentalnie za mną idzie. Ja jej samej jeszcze niezostawiałam w domu, bo nie było takiej potrzeby, mam małe dziecko w domu i pracuje na pół etatu. Mąż ją raz zostawił i mówił, że nie było problemu. Dodam jeszcze, że sunia piszczy jak jest zamknięta sama w kuchni (mamy bramke, więc widzi co się dzieje). Niewiem czy to u psa norma i trzeba jeszcze poczekać, aż się zaaklimatyzuje? I jeszcze jedno pytanko: pies jest przywieziony ze wsi, do dużego miasta i boi się gwaru ulicy (dość cichej zresztą). Obok mamy duży park i tam pies czuje się dobrze, ale poza parkiem ciągnie smycz i ma podkulony ogon... Po znanej trasie jest już lepiej, ale każda nowa uliczka to dla niej stres. Czy można jej jakoś pomóc?
Za każdą rade będe wdzięczna,
pozdrawiam

Posted

To łażenie i śledzenie to norma, do końca życia już Cię to czeka :D Wiem, bo mam takie dwa śledzie ;)

A co do obcych miejsc - nie uspokajać a odwracać uwagę. Zabawkami, patyczkami, zabawnym gadaniem jak do dziecka... Powinno pomóc.

Posted

Witamy Dublin :) (czemu wy wszyscy tak daleko od Cork mieszkacie :P )

Mój poprzedni pies też ciagle chodził za moja mamą ;) moja obecna psina wybiera miejsce gdzie widzi wszystko i obserwuje ..
przede wszystkim ucz sunie zostawać w domu sama już teraz .. nie nauczona nie będzie tego umieć wiek psa nie ma nic do rzeczy .. teraz jesteś w domu ale nie wiesz jak sytuacja zmieni się za rok czy 5 lat .. i nagle okaże się że masz wyjący problem... zostawiajcie ją na 2 minuty, 5 minut ... i tak po troszku, gdyby okazało się że piszczy to absolutnie nie wchodz do domu .. zaczekaj na kilka sekund ciszy wtedy wejdz i nagrodz psine .. moja miała 2 miesiące gdy ją kupiliśmy, i zaraz na drugi dzień zostawała kilkakrotnie na chwilke sama.. teraz nie mamy problemu ;) a zdarzyło się już i 10h bez nas ;/

pies boi się często tego czego nie zna.. a więc tak jak napisała Daria, odwracaj uwagę suni od tego czego się boi i prowadz w te miejsca w końcu się przyzwyczai ;)
czekamy na zdjęcia! :)

• 7 months later...
Posted

hehe mój Shaggy też jest moim cieniem ale bynajmniej mi to nie przeszkadza:) to znaczy że już Cie uznała za swoją mamusie i To Ciebie bedzie najbardziej słuchała:)