Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czytałam wzceśniejsze posty,ale nie jest to nic z tego co szukałam. Prosze o konkretne porady jak oduczyć psa agresji do innych psów. Bo z moim Czarkiem juz nie daję sobie rady. Sa dni, ze jest grzeczny i umie przejsc tylkoszczekając na innego psa, ale czasem sa chwile kiedy się rwie do niego. Mój pies zawsze ma kaganiec wiec nic sie nie stanie,ale kurcze ta walka z nim za każdym razem kiedy widzi innego psa odbiera ochotę na wspólne spacery. Proszę pomóżcie, bo chciałabym, zeby mój piesek chodził na sacer i bawił się z innymi psami i dzieki temu mial więcej radości z wyjscia z domu.
Z góry dziękuję :*

Posted

Inaczej oducza sie agresji na smyczy(z tym własnie walczymy) inaczej luzem. Kiedy Twój pies agresje przejawia? Ważne jest też chociaż częściowe określenie jakie ma podloze: dominacyjne? lękowe?
Podaj troche szczegółów, opisz jakieś sytuacje, napisz coś więcej o pise(rasa? wiek? płec? etc.)-spróbujemypomóc:)

Posted

Podpisuje się pod postem aśki-od-dagona. Jeszcze napisz czy psiak zawsze się tak zachowywał czy od jakiegoś czasu? Czy jest nauczony posłuszeństwa i jak próbujesz go oduczyć agresji?

Posted

Taki jest Czarek:
Ma 5 lat jest krzyżówką owczarka niemieckiego z czymś tam :) te agresje miał juz od zawsze od szcekniaka. I obojetnie czy jest na smyczy czy biega wolno sytuacja zawsze jest taka sama: jak zobaczy innego psa to szceka i warczy i wręcz rzyuca sie na niego. Juz nie raz musiałam go ratować z bitwy.
Jak staram sie to zwalczac?? kiedy jest na smyczy i widze, ze idzie inny pies to staram sie nie uciekać,zeby nie kojarzył inego psa jako zagrożenie tylko wydaje mu komendę "siad", ale on zazwyczaj i tak sie wyrywa i warczy ajk wsciekły.
A jeśli biega i widze innego psa to wołam go do siebie (nagradzam za powrót) zapinam na smycz i tez karze mu siedzieć. Czasami ale bardzo żadko uda nam sie, że on grzeznie siedzi i tylko warczy. Jesli jest tak to go nagradzam za dobre zachowanie.
Pomyslałam soebi,ze moze ja za mało go nagradzam albo zle. Jestem przeciwnikiem nagród w postaci smakołyków i moja nagroda dla niego to była zabaawa lub poklepywanie po łopatce. Ale pomyslałam,ze moze to dla niego za mało i teraz nagradzam go tez smakołykami,żeby bardziej poczuł,ze jestem z niego zadowolona.

A dzisiaj to znowu miałam walke spacerze. Nie dawałam sobie rady i ukarałam go lekkim klapsem w nos :( za co otem go wycałowałam,bo jest mi wstyd,że to zrobiłam, ale juz nie umiałam go utrzymac.

Proszę pomóżcie :(

Posted

A może spróbowałabyś odwracać jego uwagę smakołykiem,zamiast kazać mu siadać,przechodzić w sporej odległości obok psa. Moim zdaniem tą komendą siad tylko go pobudzasz i dajesz mu do zrozumienia,że zaraz cos się wydarzy. Jeżeli nie jesteś w stanie go utrzymać to dla bezpieczeństwa skorzystałabym z kolczatki lub halti(prawidłowo używane nie zrobią psu krzywdy). możesz też zastosować metalowe dyski lub łańcuszek,którymi każesz psa za złe zachowanie,ale nie poprzez rzucenie w psa,ale obok psa tak,zeby sporo nahałasowały.

Posted

Samkołykiem też próbowałam,ale on poprostu olewa smakołyk :( postaram sie następnym razem nie kaza mu siadać tylko iść moze jakos przetrwamy. A kolczatki używam od kiedy tylko pamietam, bo bez niej to bym nigdy nie mogła z nim wyjść. Chociaż ostatnio bardziej kładę nacisk na chodzenie przy nodze i jakos juz nam dobrze wychodzi :)

Dziękuje za rade :buzi:

czekam na inne pomysły :)

Posted

Dzsiaj perwszy postęp:
Ja i Czarek na spacerku za każde kilka kroków ładnie przy nodze dawałam mu nagrodzę. I nagle na naszej drodze pojawił sie pies. Czarek oczywiście szarpnął a ja wydałam komendę "równaj" i o dziwo zwolnił :) nagrodziłam go ciastkiem, założyłam kaganie ci poszliśmy dalej. Pies w między czasie uciekł. Pozwoliłam Czarkowi iść bez smyczy, on pobiegł w stornę, w którą poszedl tamten pies. Ja gwizdnełam w gwizdek i pies wrócił :) dostał w nagrodę 4 smakołyki:) pierwsze sukcesy:) jestem dumna z Czarusia :*

Posted

Przez jakiś czas nagradzaj go smakołykami jak robi dobrze. Oczywiście, możesz pochwalić go za dobre zachowanie w inny sposób, może to być zabawa, pieszczoty, coś na co z pewnością zareaguje ;) każdy pies lubi co innego i sama musisz zauważyć co sprawia mu największą przyjemność i wykorzystać to do jego treningu. Pozdrawiam i życze dalszych sukcesów ;)