magdaleena88 Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Witam,mój pies od 6 dni przyjmuje luminal na padaczkę oraz meloxam czy coś takiego na problemy z kręgosłupem. Weterynarz powiedział mi,że po tym pies powinien poczuć się lepiej i zrobić żywszy,ale on od czasu kiedy zaczęłam podawać mu te leki moczy się w domu,wogóle nie patrzy czy to na dywan czy gdzie. Poprostu staje i leje,a do tego chodzi w te i spowrotem strasznie markotny oraz zatacza się i potyka. Powiedzcie czy to może być skutek uboczny leków?? Pies do tej pory nie załatwiał się w domu. Quote
bulews Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 meloxam to lek p.bólowy i p.zapalny o silnym długim działaniu stosowany w stanach zapalnych narządu ruchu u psów, działania niepożądane ze strony tego leku to głównie zaburzenia ze storny przewodu pokarmowego, wymioty, utrata łaknienia, biegunka. Natomiast Luminal (skład Fenobarbital) podobnie jak wszystkie barbiturany oprócz działania przeciwdrgawkowego działa nasennie. jedyna interakcja jaka mogłą zajść między tymi lekami to fenobarbital- lek o charakterze inhibitora enzymatycznego- przyspiesza metabolizm i skraca czas działania metabolizmu niestroidowych leków przecizapalnych (np meloxamu). Natomiast lumian ma milion potencjalnych działań ubocznych, wypiszę ci wszystkie jakie znalazłamw farmakologii i farmakoterapii weterynaryjnej: - przemijająca ataksja - wielomocz!!! (wywiera hamujący wpływ na uwalnianie hormonu antydiuterycznego) - psy są osowiałe, u niektórych występuje osłabienie kończyn tylnych, czasami ataksja (czyli zataczanie) Wszystkie te objawy mogą występować u części psów przez cały okres leczenia. przy wielokrotnym stosowaniu fenobarbitalu rozwija się tolerancja wobec występującego nadmiernego działania uspokajającego leku, po pewnym czasie u leczonych psów powraca normalne zachowanie. Pamiętaj też o tym, że dłuższe podawanie luminalu spowoduje rozwój uzależnienia fizycznego, a nagłe odstawienie leku może wywołać nawrót napadów drgawkowych. datego w końcowej fazie leczenia nalezy zredukować dawke i wydłużać okres pomiędzy kolejnymi podaniami leku. udaj się do weta, możecie zmienić lek przeciwdrgawkowy, poczytaj też wątek epilepsji na dogo --> http://www.dogomania.pl/forums/1104-Padaczka Quote
Recommended Posts