Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W świąteczną niedzielę zostałem znaleziony przy drodze. Cały w błocie, rzepach, najprawdopodobniej potrącony przez samochód lub pobity. Nie umiałem trzymać głowy prosto, bolało mnie ucho, teraz jestem na antybiotyku - jutro mam wizytę u weta. Całkowite moje utrzymanie wzięła na siebie moja przyjaciółka, która mi pomogła i teraz zajmuje się mną cały czas. Na ogłoszenia o znajdzie nikt nie zareagował - nikt też mnie nie szuka. Dlatego aby odciążyć moją przyjaciółkę chciałbym znaleźć stały domek. Weterynarz powiedział, że jestem bernardynem lub w typie rasy - nie wiem co to znaczy poza tym, że będę bardzo duży.

Posted

Ja też myślałam, że to kaukaz - weterynarz jednak jest innego zdania. Kaukaz ma ostrzejszą mordkę. Poza tym moja znajda ma jasne skarpety, jasne podbrzusze, jasny przód, jasną końcówkę ogona i jasna plamę na karku a to ponoć cechy bernardyna. Dziś idziemy do innego weta więc na pewno dam znać co i jak :)

A bez względu na to jakich ma przodków jest kochany do dzieci. Zabieram go do domu dziecka gdzie pracuje i uwielbia spędzać czas z dziećmi :)

Posted

[quote name='kizimizi']trzeba Zuzlikowa zaprosić, zaraz to zrobię :)

Jestem kochana,jestem!
To jeszcze maluch absolutny i barwy mogą mu się zmienić i bardziej zbernardynieć!...jedno jest pewne- to mix benka!
Kochana uzupełnij proszę szybko metryczkę...wrzucimy psinkę na stronki bernardynów i na NK...podrzuć też szybko jak najwięcej fotek...napisz też,czy już umie zachować czystość w domu...innych informacji nie trzeba,bo to jeszcze całkowity dzieciak i wszystkiego można go nauczyć!!!
Jeszcze dziś mogłabym zrobić allegro maluszkowi...

1. Imię -
2. Płeć -
3. Wiek -
4. Sierść - (długa/półdługa/krótka)
5. Sterylizacja - ...w umowie adopcyjnej zawarty będzie wymóg wysterylizowania psa po osiągnięciu odpowiedniego wieku...czas zostanie ustalony dokładnie.
6. Wielkość - trudne do określenia-szczeniak

7. Miejscowość -

8. Województwo - proszę o uzupełnienie we wszystkich wątkach!
9. Miejsce Pobytu - (schron/hotelik/DT)
10. Zachowanie -
11. Zachowanie względem Dzieci -
12. Zachowanie względem Zwierząt -
13. Dla Kogo - dla osób,które miały doświadczenie z wychowaniem dużegopsa, do domu z ogrodem...dziś do domu(szczeniak!)
14. Historia - (jak do was trafił i przeszłość o której wiadomo)
15. Kontakt - (nr tel i do kogo)
16. Krótki Opis -ledwie kilkumiesięczny, piękny i słodki szczeniak mix bernardyna,przed którym jeszcze wszystko- i nauka, i dorastanie, i uczenie się zaufania do ludzi...dziś to mała kuleczka,która wyrośnie na takiego psa jakim nauczy go być człowiek!!!Jego nadzieją na szczęśliwe życie jest, by trafił na mądrego,odpowiedzialnego i ciepłego człowieka!!!
+ 4 fotki ( pamiętajcie aby nie były one zbyt duże! - max 550 px - jeśli będą większe będą zamieniane na linki)

Część metryczki już uzupełniłam na czarno...mam nadzieję,że tak może zostać...jeśli potrzebujecie coś zmienić,dodać,zróbcie to bez zastanowienia-psiak jest u Was i Wy decydujecie!!!
Wymyślcie też dla niego imię- to ułatwienie organizacyjne,ale dobrze byłoby,by psiak uczył się już tak kontaktu z ludźmi i reakcji na nie.

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Ale fajna klucha :)

Zajefajna...
Dziewczyny,napiszcie też dokładnie jaka jest diagnoza weta odnośnie obrażeń...gł.niepokoi mnie ta nieumiejętność utrzymywania główki w pionie, jak to teraz wygląda?

Posted

Witam właśnie przyszłam od weta.
Mały ma ok 7 miesięcy bo ma już kiełki. Waga prawie 27 kg. Z głowa już jest dobrze - najprawdopodobniej pomógł antybiotyk. Uszy czyste. Natomiast trzeba go obserwować bo może mieć dysplazje bioder. Może też to być wynik uderzenia samochodu. Na dzień dzisiejszy trzeba go obserwować. Ma zmieniony antybiotyk na taki, który nie będzie hamował wzrostu chrząstki. Został tez zakropiony przeciw insektom. Zaniosłam kał do analizy i dziś lub jutro będzie wiadomo czy ma pasożyty - jeśli ma to będzie odpowiednio odrobaczony. Jutro lub pojutrze ostrzygę go - zalecenie pani weterynarz. Zwłaszcza że jeszcze ma sierść szczenięcą a on ma jeszcze sporo kołtunów. "Mały" jest bardzo zrównoważony, pozwala sobie zrobić wszystko. Allegro mu wystawiłam.

Mam jednak problem, ja mieszkam na 2 piętrze i nie mamy windy. Psiak nie zawsze chce chodzi po schodach a poza tym są mu one nie zalecane. Teraz mu pomagam i niejednokrotnie go noszę po schodach. Ponieważ pracuje w domu dziecka więc padła propozycja aby został przy placówce. Nie mamy jednak kojca dla niego poza tym w placówce dzieci mają różne podejście. Znając możliwości dzieci zarówno ja jak i inni pracownicy placówki wolelibyśmy aby psiak miał jednego właściciela. MOże znalazłby się ktoś kto mieszka w domku w Sosnowcu lub pobliżu i mógłby zabrać go choć jako do domu tymczasowego. Piesek nie sprawia problemów. Nie załatwia się w domu.

Czekam na informację

Metryczką i innymi sprawami zajmę się wieczorkiem

Posted

oj, Kasia, nawet nie wiesz, jak MY wszystkie bysmy chcialy, zeby znalazl sie ktos z domkiem kto przygarnie mase tych naszych benkow :(

Na szczescie maluch jest...maly, mlody co oznacza bardzo adopcyjny.

Trzeba baaardzo uwazac komu sie go wyadoptuje. Pseudo czuwa i chce narobic nam wiecej klopotow... Trzymaj go i nie oddawaj nikowmu. Dopoki nie znajdzie sie dom, TEN DOM!

Posted

Mam prosbe, a raczej nie ja tylko psiaki w schronisku w Glownie. Schron nie ma pieniedzy a ma bardzo wielki problem w kleszczami. Padly juz 2 psiaki :( PILNIE potrzebne srodki na kleszcze. Znalazlam taki9e cudenko za male pieniadze duza butelka. 1 klikniecie, 1 przesylka do schronu w Glownie = zycie kilku psow! a jest ich tam 40 !
PLISSS!

http://allegro.pl/item990913039_fiprex_spray_250ml_okazja_super_sprzedawca.html

i ide z tym na watek Wiktora, bo on tez stamtad :(

Posted

Paulina_mickey napisał(a):
Tak o kastracji to na pierwszym miejscu trzeba pisać, mówić itd.

Kastracja jest jednym z warunków,które powinny być zawarte w umowie o adopcję.
Kasiu wrzuć proszę linka z allegro malucha...napisz też jak ma na imię(to tak dla potrzeb organizacyjnych,ale dobrze byłoby,by maluch uczył się już kontaktu z człowiekiem i reagowania na człowieka,a to właśnie dobry początek-nauczyć się własnego imienia).
Zastanawiałam się też nad sugestiami związanymi z umieszczeniem małego gdzieś indziej...masz rację-ddz nie jest dobrym miejscem na wychowywanie psiaka...kontakty z dzieciakami,oczywiście ok,ale wychowywać zdecydowanie powinna osoba dorosła...dzieci nie są jeszcze na tyle konsekwentne,by odpowiedzialnie wychować psa,a tu jeszcze i tak duża liczba dzieci, i tak duży pies!
Oczywiście Ty musisz ocenić,czy psiak może doczekać u Ciebie na ds,czy szukamy mu dt...jednak musimy pamiętać,że nie łatwo taki dom znaleźć nawet w ekstremalnych sytuacjach.
Co zaś do schodów...rzeczywiście nie są dla wielkopsiaków wskazane,min właśnie ze względu na dysplazję,którą zagrożona jest znacząco wielka populacja gigancików i to nie tylko po przejściach.Jednak...i znowu jednak- maluch nie zostanie na stałe u Ciebie...szukajmy intensywnie domu,najlepiej z ogrodem i z człowiekiem doświadczonym w opiece nad dużymi psiakami...ten okres pobytu u Ciebie skróćmy do absolutnego minimum.
Jak powiedziałam,to Ty decydujesz,czy chłopię może doczekać na dom stały u Ciebie.

Podrzuć więcej fotek...jeszcze inne ogłoszenia się porobi...uzupełnij metryczkę i podaj koniecznie kontakt do siebie...wrzucimy brzdąca na stronkę.
A swoją drogą, myślałam,że on jest młodszy...a tu taka klucha już 7 miesięczna...no,no-niezłay będzie z niego puchatek!

Posted

witam
Przed chwilą bernardyn pojechał do nowego domu. Niedaleko mnie więc będę miała z nim kontakt. Ludzie odpowiedzialni. Będzie kastracja. Mimo wszystko gdyby było coś nie tak to dadzą mi znać.

Posted

kasiafiona napisał(a):
witam
Przed chwilą bernardyn pojechał do nowego domu. Niedaleko mnie więc będę miała z nim kontakt. Ludzie odpowiedzialni. Będzie kastracja. Mimo wszystko gdyby było coś nie tak to dadzą mi znać.

TRZYMAM KCIUKI BY WSZYSTKO BYŁO W JAK NAJLEPSZYM PORZĄDKU...na szczęśliwe życie maluchu i pamiętaj, nie ważne jaką masz domieszkę-BERNARDYN z Ciebie najprawdziwszy i najwspanialszy!!!
Bądź szczęśliwy!!!

Posted

Mały odżył. Ma wspaniały dom. Swoje miejsce i na dworze i w domku. Grzeje 4 litery przy kominku jak mu zbyt zimno. Sadza swoje 4 litery w tulipany:diabloti: Ma mądrych i wyrozumiałych właścicieli. Trafił na prawde świetnie :)