ciapuś Posted April 6, 2010 Author Posted April 6, 2010 Przypominamy sunie i bardzo prosimy o pomoc w rozreklamowaniu wątku. Każdy dzień w schronisku działa na niekorzyść tej suni :placz: Quote
Plicha Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 To ja wklejam bannerek i bede reklamować suńke :) Quote
Szarotka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 [quote name='ciapuś']Przypominamy sunie i bardzo prosimy o pomoc w rozreklamowaniu wątku. Każdy dzień w schronisku działa na niekorzyść tej suni :placz:[/QUOTE] [B]Hej, hej dogo pomozcie malej bez szans, lysej suni :(:( [/B] Quote
Akrum Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Hopsaj do góry i pokazuj się cioteczkom, moze przybęda jeszcze jakieś dobre duszyczki do ciebie maleńka :) A jak się w ogóle sunia czuje? Quote
Szarotka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 [quote name='Akrum'] A jak się w ogóle sunia czuje?[/QUOTE] [B]Sunia czuje sie lyso :(:( [/B] Quote
Akrum Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 To że łyso to wiem, ale tak ogólnie, bo miała iśc do weta chyba? Boje się, zeby to czasem nie był gronkowiec, jak u poznańskiego Rodi'ego i Tigera... Quote
anovip1 Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Tamarka to prawdziwy słodziaczek.Przytulaśna kruszynka.Jej stan zarówno fizyczny jak i psychiczny świadczy o tym że zaznała w swoim życiu dużo złego. Pomóżmy jej uwierzyć ,że może być lepiej. Ta subtelna,delikatna sunieczka pragnie naszej miłości. Quote
ciapuś Posted April 6, 2010 Author Posted April 6, 2010 ona do weta na dalsze badania to pójdzie jeśli uda ją się wyciągnąć Quote
Szarotka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 [quote name='ciapuś']ona do weta na dalsze badania to pójdzie jeśli uda ją się wyciągnąć[/QUOTE] Ciapus w czwartek wezem sie za sunie i za Welsha. Lubie obskakiwac parami :):)\ Tu jest watek Welsha : [url]http://www.dogomania.pl/threads/181095-ON-depresja-deklaracje-na-dt-pilnie-potrzebne-PomA-A-cie?p=14435328[/url] Zapraszam cioteczki, lepiej jest tak dzialac wespolzespol :):) Quote
zuzka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Ech biedulko nadal mało cioteczek do Ciebie zagląda Quote
Ellig Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Jestem, czy wiadomo jaka sunia ma chorobe skory? z pieniedzmi na razie krucho, poczytam, zaznaczam.... Quote
Szarotka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Chyba glownie niedozywienie i stres. :(:( no i pobyt w schronie. Quote
Agucha Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Zróbcie jej koniecznie powtórne badanie krwi pod kątem [B]hormonów nadnerczy[/B]! Wyłysienia mogą wskazywać na [U][B]zespół cushinga![/B][/U] Poobserwujcie czy sunia nie ma wielomoczu/jak często sika, czy ma duże pragnienie itp. Nie wiem czy sam stres spowodowałby takie wyłysienia... ===================================================== Niedoczynność tarczycy i nadczynność nadnerczy. [B]Niedoczynność tarczycy [/B]możemy podejrzewać, jeśli u psa pojawiają się [U] symetryczne wyłysienia, głównie na tułowiu, często na grzbietowej powierzchni ogona.[/U] [U]Włosy są matowe, suche, łatwo można je wyciągnąć, a skóra sprawia wrażenie zgrubiałej. [/U]Jednocześnie właściciel zauważa, że pies przytył, jest ospały i mało zainteresowany tym, co dzieje się wokół. Dodatkowo lekarz może stwierdzić u psa niższą niż prawidłowa temperaturę ciała i spowolnioną akcję serca. Ostateczną diagnozę stawia się po odczytaniu wyników badania krwi. Niedoczynność tarczycy zwykle bardzo dobrze poddaje się leczeniu lekami hormonalnymi. Przynoszą świetne efekty i są stosunkowo tanie. [B]Nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)[/B] to schorzenie, w którego przebiegu w organizmie psa znajduje się za dużo glikokortykoidów. Taka sytuacja może się pojawić po podawaniu ich w czasie leczenia lub w związku z chorobą kory nadnerczy. Zwykle pies pojawia się w gabinecie weterynaryjnym w związku z objawami ogólnymi, które są niepokojące i męczące dla właściciela, a mianowicie z [U]wielomoczem i wzmożonym pragnieniem.[/U] Pies robi się także żarłoczny, a brzuch niepokojąco mu obwisa. Do takich objawów zwykle po dość długim czasie, nawet po roku, dołączają się zmiany skórne. Skóra robi się cienka, delikatna, jakby przezroczysta, tak że widać przez nią naczynia krwionośne. Pojawiają się zwykle [U]symetryczne wyłysienia na klatce piersiowej i tułowiu.[/U] W czasie wywiadu okazuje się, że pies od jakiegoś czasu miał problemy z ropnymi nawracającymi zapaleniami skóry, które źle się leczyły. [B]Po zrobieniu badań krwi, a także USG nadnerczy można ostatecznie postawić diagnozę.[/B] Niestety w tym wypadku leczenie nie jest tak proste jak przy niedoczynności tarczycy, a rokowania, w zależności od pierwotnej przyczyny dysfunkcji nadnerczy, są bardzo zróżnicowane. Quote
Szarotka Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Ja nie wiem czy w schronisku sa takie mozliwosci :( Quote
Agucha Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Nie wiem czy sunia jest odpchlona, ale... może mieć też uczulenie na pchły i łysienie jest jedną z reakcji alergicznych. Quote
Akrum Posted April 7, 2010 Posted April 7, 2010 Wiem, że w schronie nie ma możliwości dogłębnego badania zaskrobin, itp... ale boje się, że jak już się okaże co małej jest, to będzie za późno na leczenie Quote
ciapuś Posted April 7, 2010 Author Posted April 7, 2010 Sunia miała zrobione badanie krwi ,ale nic nie wyszło Kiedy trafiła do schroniska była zapchlona ,teraz już nie więc może sierść powoli zacznie zarastać.Przy takich zmianach trzeba czasu aby dojrzeć zmiany Quote
Recommended Posts