Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Figo uciekł z hotelu dla psów podczas burzy. Nie przychodził na zawołanie pani i warczał gdy chciała go zabrać. Bał się jej. Gdy się o tym dowiedzieliśmy, zaraz wróciliśmy z wakacji do niego. Szukaliśmy go cały wieczór i następnego dnia. Od pani dowiedzieliśmy się, że wcześniej widziała go na łące, gdzie zaparkowaliśmy wtedy samochód. Ale łąka była ze 3 kilometry od hotelu, który znajdował się w głębi lasu i nie można tam było dojechać. Biedny Figo nic nie jadł, sam znalazł drogę którą przyszliśmy. Nie pozwalał się złapać, nie ufał nikomu. Cały czas nas szukał po lesie. Bardzo się o niego martwiłam. Dziś rano podbiegł do samochodu i omal się nie zamerdał na śmierć. Był bardzo głodny, brudny i zmęczony, jednak wciąż uparcie nas szukał. Biedny Figuś, co on przeżył... To przecież jeszcze szczeniak :-( Na szczęście się znalazł . Jest tak bardzo, bardzo wierny :loveu:

Posted

O kurcze nie zazdroszcze sytuacji :roll: ale najważniejsze ze sie znalazł i juz jest bezpieczny z wami w domu :loveu::loveu::loveu::loveu: miziaki dla niego :loveu::loveu::loveu::loveu:

• 2 weeks later...
Posted

I znowu biedny Figo...
[IMG]http://i36.tinypic.com/2im5q0x.jpg[/IMG]

[IMG]http://i36.tinypic.com/2dqvw37.jpg[/IMG]

[IMG]http://i36.tinypic.com/124k30j.jpg[/IMG]

[IMG]http://i38.tinypic.com/242g2sm.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Czy Figo nie był trochę za młody na kastrację ? Przecież ma dopiero 7 miesięcy...
no, ale skoro już po to życzymy szybkiego powrotu do formy ![/QUOTE]

Ja słyszałam od naszego weta, że w Stanach kastrują/sterylizują psy w wieku 3 miesięcy przed wydaniem psa do nowego domu (chodzi mi tutaj o różne organizacje pomagające psom i kotom).
Także uważam, że 7 miesięcy to dobry wiek na ten zabieg.

Posted

[quote name='Kashdog']Ja słyszałam od naszego weta, że w Stanach kastrują/sterylizują psy w wieku 3 miesięcy przed wydaniem psa do nowego domu (chodzi mi tutaj o różne organizacje pomagające psom i kotom).
Także uważam, że 7 miesięcy to dobry wiek na ten zabieg.[/QUOTE]
Tak, o tym też słyszałam, jednak w Europie raczej się nie praktykuje tak wczesnej kastracji...nasz wet uważa, że psy się powinno kastrować po zakończeniu wieku rozwojowego, bo zbyt wczesna kastracja moze miec negatywny wpływ na wzrost i rozwój, kiedyś czytałam taki ciekawy artykuł uzasadniający to, ale coś nie mogę go znaleźć teraz...

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']Tak, o tym też słyszałam, jednak w Europie raczej się nie praktykuje tak wczesnej kastracji...nasz wet uważa, że psy się powinno kastrować po zakończeniu wieku rozwojowego, bo zbyt wczesna kastracja moze miec negatywny wpływ na wzrost i rozwój, kiedyś czytałam taki ciekawy artykuł uzasadniający to, ale coś nie mogę go znaleźć teraz...[/QUOTE]

Zabieg przeprowadzany w tak wczesnym wieku wymaga zastosowania specjalnych leków i doświadczenia w postępowaniu z takim maluchem. W Polsce w niewielu lecznicach istnieje odpowiedni sprzęt i dlatego lepiej przeprowadzić ten zabieg w późniejszym terminie, gdy psiak będzie miał właśnie 7-12 miesięcy ;)
A ja właśnie czytałam na odwrót, że niezależnie od tego w jakim wieku był wykonany zabieg psy tak samo zachowują się i rozwijają itp. Wiele ludzi sądzi, ze kastracja w młodym wieku powoduje zatrzymanie wzrostu i nie jest to prawdą, czego dowiodło wiele badań naukowych oraz praktyka lekarska :).

Posted

[quote name='SabaNera']Nam mówiono, że teraz jest najlepiej. Figo już nie ma kołnierza, rana się dobrze goi. Na razie wszystko w porządku ;)[/QUOTE]
Najważniejsze, że chłopak dochodzi do siebie ! :)
No i nie będziecie już musieli zawracać sobie głowy cieczkami ;)