Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiecie co, tak się zastanawiam....

Bo Pagaj ma metryczkę. Tatuaż z numerem 081E. W każdej chwili mogę pójść do związku kynologicznego i "wykupić" rodowód.

I się zastanawiam, czy to zrobić.

Bo jak wiecie, (pisałam o tym tutaj:http://www.dogomania.pl/forum/viewtopic.php?t=6297&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ogonek

Pagaj ma wadę i nie nadaje się na wystawy. Jest PET - em. Więc teoretycznie rodowód mi do niczego nie jest potrzebny. Pagaj nie będzie nigdy ojcem, bo istnieje realna możliwość, że jego potomstwo tez urodzi się z krzywymi ognkami.

Więc nie wiem, odebrać, czy nie?????

Posted

A czy na metryce jest notka ''niehodowlany''?

Najlepiej zapytać kierownika sekcji ZK o tą wadę , czy rzeczywiscie jest dyskwalifikująca.

Mordke ma tak ładna że az nie pasuje do niego określenie -pet.

Po za tym pet to najgorsze szczenię w miocie, słabe o zachwianych proporcjach, niewłasciwym zgryzie itp czyli pies posiadajacy wady cieżkie.

Nie znam sie na labradorach, czy ten krzywy ogonek jest wada cieżką?

Posted

W metryczce nie ma określenia "niehodowlany".

Weterynarz powiedział jednak, że wada ogona jest dziedziczna, dwa kręgi w ogonie, mniej więcej w odległości 1/3 od końca ogona są zrośnięte tak: /\. (Oczywiście nie pod tak ostrym kątem) Jeśli ktoś się dobrze nie przyjrzy, to nie widac tego - sierść zasłania, dopiero, gdy się dotknie, to czuć wyraźnie.

Właściwie, to chyba nie zaszkodzi, jeśli pójdę do Związku i się zapytam o wszystko. Głównie o opłaty.......

Posted

Składka roczna to 44zł,natomiast rejestrując sie w Związku pierwszy raz płaci sie takze wpisowe,rejestracje psa,składke,a takze za wyrobienie rodowodu.

Posted

Katarzyno, a mogłabyś mi więcej o tej wadzie powiedzieć, albo ewentualnie odesłać do strony, na której mogłabym o niej poczytać?? Interesuje mnie najbardziej, czy wada ta może miec wpływ na rozwój kośca u psa. W końcu to sa kręgi - kości.

A co do zdania "nie każdy sędzia to zauważy" to jestem w szoku:o, nie zamierzam Pagaja wystawiać, bo i po co, ale sama myśl, że wśród sędziów są takie sieroty, które nie zauważyłby takiej wady napawa mnie ogromnym zdumieniem...... :o :o :o

Posted

Ja też mam PET-a i nie odebrałam rodowodu.

Kurcze, 125 pln. trochę dużo.

A co do przodków, jak ktoś napisał to są w metryczce, nie muszę mieć rodowodu, żeby pooglądać drzewo genealogiczne mojego psa.

Może warto jednak zarejestrować się w ZK w razie zgubienia psa. łatwiej wtedy odnależć właściciela. Nie wiem, poczekam na opinie innych. Na razie mi się nie chce, bo nienawidzę biur, urzędników i kolejek.

Posted

Taaa... urzędnicy, kolejki, papiery.... brrrrr.

Byłam wczoraj w Gorzowskim ZK (Związku Kynologicznym, nie Zakładzie Karnym...;) i odeszłam z kwitkiem. Godziny urzędowania: w poniedziałek i piątek między 16 a 18.

Ps. Pagaj wałśnie ściągnął mój polar z fotela i pościelił sobie w legowisku.......... no ręce opadają..... :lol:

Posted

PATI to zalezy na kogo trafisz......W ZK ja bylam pierwsza w kolejce i kiedy mnie obslugiwano wpadlo do ZK takie panstwo.....Strasznie nachalne bylo i panie przerwaly obslugiwanie mnei i zaczely obslugiwac tamtych....A Marcin na parkingu cholery dostawal :lol: .Z max 15 min zrobilo sie prawie 55 min :-?

Posted

PET to nie najgorsze szczenie z miotu tylko szczenie posiadajace wady dyskwalifikujace o z ewentualnej dalszej hodowli. najpiekniejszy szczeniak z miotu bedzie petem jesli bedzie mial np wadliwe umaszczenie czy wade zgryzu.

Plusy i minusy wyrobienia rodowodu dla Pagaja:

(+) znasz przodkow psa, mozesz poszukac w internecie ich zdjecia i poczytac o ich osiagnieciach oraz znalesc cała mase przyrodniego rodzenstwa Twojego psiaka ;-)

(+) egzaminy np PT1,PT2,PTT mozesz zdawac wlasciciel psa bedacy członkiem ZK wiec jesli bedziesz chcial psa szkolic od składki członkowskiej sie nie wymigasz.

(-) koszty; rejestracja psa 22zł, rodowod 36 zł i składka członkowska roczna chyba 44zł

Posted

Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź :D

Jednak się zdecyduję na zarejestrowanie Pagaja w ZK.

Wiosną rozpoczyna się szkolenie PT.

Chciałabym, żeby na szkoleniu PT był również mój syn.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc :D

Posted

my juz chodzimy na PT :).I slowo chodzimy jest najbardziej odpowiednie bowiem.......Idziemy,dochodzimy na miejsce,chwile cwiczymy i Malenstwo idzie spac :lol: .Udanej,pozytecznej zabawy :)

Posted
(-) koszty; rejestracja psa 22zł, rodowod 36 zł i składka członkowska roczna chyba 44zł

Uscislajac: + wpisowe do Zwiazku :) Z tym, ze tylko skladke placi sie corocznie (zeby ktos nie pomyslal, ze wszystkie wymienione powyzej placi sie rok w rok).