Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aga_j']Zgadzam sie z Kiwi i Yoshko, pozbycie sie psa tylko dlatego ze byl "bezwartosciowy uzytkowo" chociaz "zdobyl 7 CACIBOW"?. Po co importowac 'amerykanskiego' jamnika skoro sa "genetycznie wynaturzone" i powinno sie ich "pozbyc z populacji"? Po co jesli "nie sa jamnikami"? Nie rozumiem.....
Jesli chodzi o ksiazke Meistrella to ja posiadam oraz wiele innych (takze ksiazke oparta na "der Dachshund" Engelmanna). Ale co tu sie sprzeczac.... Mam nadzieje ze inni ludzie so bardziej otwarci i pozytywni, szczegolnie hodowcy.[/QUOTE]
Ażeby zrozumieć i przeanalizować psa trzeba go mieć. Taka jest kolejność.
Rozumiesz?
Jeśli chodzi o książkę L.L. Adler to niezdarnie przetłumaczone urywki z Engelmanna nic jej nie przydają. To bubel. Polecam gorąco pierwowzór.

Jestem bardzo otwarty i pozytywnie nastawiony bo próbuję Cię czegoś nauczyć.

W kwestii formalnej - jesli chodzi o jamniki to nigdy hodowca nie byłem i sie do tego nie przyznaję.

Jesli chodzi o hodowle jako taką to poglady moje na nią można przeczytać w pracy zbiorowej Kłosia o jamnikach.

Ostatnie - jesli chodzi o jamniki nie nalezy się ze mną sprzeczać:)))

Przedostatnie - Kochana's Bedazzle of Nitram - I presume?

Posted

Jesli chodzi o przeanalizowanie psa to nie mozesz przeciez uformowac obiektywnej opini opartej na doswiadczeniu z jednym psem o jednym typie! Przeciez nie sa wszystkie jednolite! Chetnie bym zobaczyla jego zdjecie. Wracajac do amerykanskich jamnikow, po prostu mysle ze za surowo je osadziles. Ciekawa jestem co sadzisz o angielskich (mowie caly czas a krotkowlosych).
Ksiazke Engelmanna chetnie bym przeczytala ale jest po niemiecku :(
Kochana's Bedazzle of Nitram znam tylko ze zdjecia.

Posted

[quote name='Jakub&Ania']Własnie, staram się zawsze być odpowiedzialny. Przeciez go nie zastrzeliłem.
Hodowca to nie hasło - to nie tylko dobór ale także selekcja a moze przede wszystkim selekcja.
zatem albo się do tego nadajesz i masz osiągnięcia albo nie.[/quote]
nie chce tutaj wprowadzac tej dyskusji, ale czy wykluczasz posiadanie psa ktorego nie uzywasz w hodowli jezeli jakiejs jego cechy nie chcesz przeakzywac dalej?
Rany, przeciez chyba mozna miec jednego psa do towarzystwa a nie do hodowania?

Posted

Nic nie sądze o angielskich, nie miałem okazji posiadać takowego, obserwować jak się rozwija, porównywać na bieżąco z jamnikami w innym typie i w rezultacie jaki jest sprawny etc. Mogę domniemywać na podstawie wyglądu na wystawach jakie widziałem ale to nie to samo. Zresztą oglądałem je 10 lat temu i na pewno zdążyły się zmienić.
Miałem rzadką okazję posiadać równolegle jamniki w typie starym europejskim, nowym (z domieszką skandynawów), skandynawskie jamniki (fińskie i duńskie) oraz amerykany.
Spędziłem mnóstwo czasu w ówczesnie najlepszych hodowlach europejskich prowadzących te psy i miałem okazję obserwować jak się rozwijają całe duze ich grupy.
W tym samym wieku, porównywalne grupy wiekowe wyglądały zupełnie inaczej, ich tempo rozwoju było inne i otrzymywane były inne psy.
No ale teraz w wiekszości (poza skandynawią) to już melodia przeszłości.

Posted

[quote name='kiwi']nie chce tutaj wprowadzac tej dyskusji, ale czy wykluczasz posiadanie psa ktorego nie uzywasz w hodowli jezeli jakiejs jego cechy nie chcesz przeakzywac dalej?
Rany, przeciez chyba mozna miec jednego psa do towarzystwa a nie do hodowania?[/QUOTE]
W myśl starych przepisów hodowlanych reproduktor musiał kryć suki do niego przyjeżdzające bez względu na zdanie o tym własciciela.
Miałem z tym kłopoty, było łatwiej pozbyć sie psa niz wymyslać usprawiedliwienia dlaczego pies nie moze kryć......zreszta nie przepadam za kombinowaniem.....jak suka była w mojej opini zła to nie powinna być kryta

Posted

[quote name='Yoshko']W czasie gdy posiadałeś Stefanka ,przepis ze własciciel reproduktora nie moze odmówić krycia bez istotnej przyczyny , już nie istniał.[/QUOTE]
To zupełnie niepotrzebnie przez długi czas nie nostryfikowałem rodowódów moich psów........co nie przeszkadzało im wygrywać.......teraz też wygrywają ale juz innej rasy:))

Posted

[quote name='Yoshko']W czasie gdy posiadałeś Stefanka ,przepis ze własciciel reproduktora nie moze odmówić krycia bez istotnej przyczyny , już nie istniał.[/QUOTE]
Sprawdzałem: w Zarządzie Głównym, u Marleny Jakubowskiej i Kasi Szlachcikowskiej kiedy te przepisy się zmieniły i nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć......w ZG powiedzieli że mam zgłosić zapytanie do Głównej KH na piśmie:)))))
hihihihihihihi ciule:))