FPioter Posted March 9, 2006 Posted March 9, 2006 Witam! Chciałem się zapytać w jaki sposób moge przekonać pieska, żeby wchodził i schodził po schodach? Przygarnąłem sunię, która boi się wchodzić wysoko po schodach. Do tej pory nie miała z czymś takim do czynienia. Myślalem że przyczyną są same schody ,ale okazuje się, że bez problemu i chetnie wchodzi na niższe (ok 20 stopni) przed klatką, natomiast już do klatki nie chce wejść bo wie co się święci. Niestety jest tak zdesperowana, że nic na razie ją nie przekonuje i na rekach moich wędruje na 3 piętro. Podobnie boi się wyjść na balkon, ale z tym jest lepiej niż było wczoraj tzn. wczoraj zerknęła na dół i juz nic ja nie mogło przekonać do ponownego podejścia. Dziś natomiast sukces, odważyła się wejść na balkon przednimi łapami i nawet!!! wyglądała z dystansem przez barierki. Odważyła się bo jakiś piesek sobie spacerował na dole ;-) inne pieski balkonowe szczekały a ona cichutko sobie patrzyła. Analizowałem wczorajszą sytuację, jak to te schody ją przestraszyły... otóż ona wchodziła grzecznie i ostrożnie bez problemu do wysokości 2 piętra. Wchodziłem z nią pomału bo jest po sterylce (5 dni). Jednak kiedy spojrzała w dół , a niestety klatka jest tak zrobiona ze jak sie wyjrzy przez barierke to widac przepasc az do piwnicy, wpadła w panike i wystartowała do przodu reszta podróży to już marsz przy ścianie aż do drzwi. W momencie jak sie wystraszyła, ślizgnęła jej się noga tylnia i być może zabolała ją rana. No i skończyło się tak, że teraz na klatkę boi się wyjść, tzn ja spokojnie ją przyzwyczajam, na szczescie mam paczuszkę smakołyków, i dziś rano już udało ją się przekonać do wyjść jakiś metr od drzwi. Obwąchała kawałek terenu no i powrót do domu baaardzo szybkim krokiem hehe. No i co mam robić - czy jest jakaś inna metoda oprócz tradycyjnej smakołykowej? Czy na stres może mieć wpływ obecność w innym mieszkaniu psa? Bo praktycznie na każdym pietrze psy są i na pewno teren jest solidnie przez nich oznaczony. Czy mam nadal nosić ją na rękach czy jakoś inaczej postepować? Proszę o poradę i pomoc Pozdrawiam Quote
Guest Reyes Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 Wiesz... może to beznadziejnie głupie, ale nic innego mi nieprzychodzi do głowy. :D co powiedz na plasterki kiełbaski na każdym schodku (oczywiście luźna smycz). Tak najlepiej, jak najbliżej ściany, najdalej od "przepasci"... Wiem, głupie, ale niemam innego pomysłu :shake: . Oczywiście 0 zniecierpliwienia i duuuużo czasu, ale to pewnie wiesz. Quote
Behemot Posted March 10, 2006 Posted March 10, 2006 Ja też polecam nagradzanie pieska za każdy pokonany schodek. Kiedy moja Sonia była malutka, bała się schodzić po schodach (za to na górę pruła aż miło!). Chyba z miesiąc musiałam ją znosić na rękach, aż w końcu zrobiła się na tyle ciężka, że powiedziałam DOŚĆ. I tak - po jednym schodeczku jakoś się oswoiła :lol: Quote
dog_master Posted March 11, 2006 Posted March 11, 2006 Ja bym, jak wyżej, uczyła, tylko, że klikerem :cool1: Quote
Evelina Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 FPioter, ja osobiscie takiego problemu nie mialam, ale gdyby mi sie zdazyl pewnie pierwsza proba jaka bym w takiej sytuacji zrobila wygladalaby troche okrutnie, ale moze by zadzialala ;) Wyprowadzilabym psa na spacer gdy jest bardzo glodny. Nawet bym go podglodzila :oops: Przed wyjsciem pokazala pelna miche najsmakowitszego zarcia, postawila ja tam gdzie pies ma zwyczaj jadac i nie pozwalajac jedzenia ruszyc zabrala psa na krotki spacerek. Ktos, kto zostaje w domu moglby, wracajacym ze spaceru wyjsc na powitanie na schody i pokazac psu jego pelna miske z wyzszego pietra. Po dotarciu do mieszkania z wielka radoscia nalezy psiakowi ofiarowac obiecany posilek. ;) Takie przyjemne, "zarciowe" skojarzenie trzeba powtorzyc wiele razy, aby lek przed schodami zostal "przykryty" mila perspektywa wyzerki. Doczytalam sie wlasnie na forum, ze rada jest juz niepotrzebna. Moze innym sie przyda ? :roll: Quote
Behemot Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 LALUNA napisał(a):Temat nie aktualny Piotr oddał już psa Dlaczego? :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Co się stało? :crazyeye::crazyeye::crazyeye: Quote
LALUNA Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Bajka szuka domku http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1467175#post1467175 Quote
Recommended Posts