EwikB Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Bognik Ogromne Gratulacje:multi: :multi: Dodam, ze w karcie było również " Najlepsza Suka w Rasie";) Chciałabym również bardzo podziękować Twoim rodzicom za wyrażenie zgody na wystawienie Lhary na tej wystawie i mam nadzieje ze nie będzie to jedyna wystawa
EwikB Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 [quote name='rokitnik']Piękny szczeniak (super szyja i doskonały włos)- myślę, że przed nim niezła kariera wystawowa[/quote] Dziękuję za miłe słowa[SIZE=1](nie ukrywam że jestem ciekawa kto kryje sie pod tym nickiem).[/SIZE] I mam nadzieje że Idrys troche poszaleję na wystawach, choć konkurencja spora;)
bognik Posted May 3, 2006 Posted May 3, 2006 Dziękuję Pani Ewo ;) ;) ;) [quote name='EwikB']mam nadzieje ze nie będzie to jedyna wystawa[/quote] Ja też - już zaczynam ich namawiac :)
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Bognik gratuluje debiutu!! Mała wyglądała rewelacyjnie. Cieszę się ze mogłyśmy się spotkać. A wszytskim wystawiającym sie sukcesów i tytułów. Dla informacji Triple Choc zdobył CWC - otwierając championat, oraz NPwR, co cieszy szczególnie po 10 miesięcznej nieobecności na ringach. Mimo sukcesów jestem zmartwiona... Lhasa mamy piekne, ale w paszczach mają bardzo różnie... można przebierać do koloru do wyboru... z tego powodu moje małe rozczarownie na wystawie, ale mam nadzieje ze w miarę upływu czasu i w tej kwestii coś się zmieni.. Że hodowcy zaczną zwracać baczniejszą uwagę na to jak i na czym hodują, a sędziowie bardziej konsekwentnie to oceniać.
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 wczorajsze fotki dzieciaków Megi i DJa [IMG]http://img430.imageshack.us/img430/6286/czchlopak1c7zt.jpg[/IMG] [IMG]http://img430.imageshack.us/img430/6573/dziewczynka5cr.jpg[/IMG] [IMG]http://img205.imageshack.us/img205/8913/czchlopak12ib.jpg[/IMG] ustawiała je hodowczyni z Norwegii, która szczerze była nimi zachwycona, Marketa jeszcze raz gratki! :)
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='zachcianka'] Mimo sukcesów jestem zmartwiona... Lhasa mamy piekne, ale w paszczach mają bardzo różnie... można przebierać do koloru do wyboru... z tego powodu moje małe rozczarownie na wystawie, ale mam nadzieje ze w miarę upływu czasu i w tej kwestii coś się zmieni.. Że hodowcy zaczną zwracać baczniejszą uwagę na to jak i na czym hodują, a sędziowie bardziej konsekwentnie to oceniać.[/quote] bardzo zaintrygował mnie Twój post... ale chyba nie jest aż tak źle z tymi sędziami skoro rase wygrała suczka ze ścisłym przodozgryzem :) a to chyba może pare osób potwierdzić bo podchodzili i oglądali zęby Asi w Bydgoszczy ciekawe o jakim lhasaku piszesz... hmmm dużo ich w Bydgoszczy nie było... a to prawda wiele lhasa ma różne, dziwne "rzeczy" w pyszczku
Guest marketa2312 Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 KASJANA: MOZE MA pani na myśli ASIE? COCIAŻ jest to piekna suka i rzadko widać takie ładne psy na ringach.PRZYNAJMNIEJ w Polsce ( ja tak uwazam)
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 Kasjana: zachcianka nie mogła pisać o Asi bo wiem, że pare osób oglądało jej zęby na wystawie a ona ma idealny zgryz, (swoją drogą trzeba mieć nie zły tupet, żeby podejść, niby zagadać i sprawdzać zęby u psa kogoś komu się nawet nie przedstawiło!!! no chyba, że ktoś się uważa za tak znaną osobę bahahaha ) zresztą z tego co wiem sędzina na głos skomentowała prawidłowy zgryz Asi wspominając o "szufladach" u innchy... no ale zagadka dalej nie rozwiązana ;)
Guest marketa2312 Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 KAsjana: TO nie wiem moze ma na myśli " Sany "( Flower of the sun).Najlepiej by było jakby sama napisała o jakiego jej psa dokładnie chodzi a nie pisze jakieś zagdki. ( a moze ten pies jedyną wadą jaką ma są to własnie te zęby , a w budowie ciała itd. jest poprostu doskonały i sędziowie to zauważają ale skoro na wystawie czy w konkurencji psy wyglądają jak kundle bo są nieprzygotowane wogóle no to przez zęby ma ten pies przegrać????????
bognik Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [B]Zachcianka [/B]- mi także bardzo miło było się z Tobą spotkac :) Ja także gratuluję Twojemu psiakowi - jest piękny :loveu: Mam nadzieję, że jeszcze się zobaczymy :cool3: A co do sędziny - mogłaby bliżej się przyjrzec ,,paszczy" psiaka ...
bognik Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='marketa2312']no to przez zęby ma ten pies przegrać????????[/quote] Wygrac musi pies doskonały, bez wad
kasia_frodo Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='bognik']Wygrac musi pies doskonały, bez wad[/quote] nie ma psów bez wad :cool3::cool3::cool3:
bognik Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='kasia_frodo']nie ma psów bez wad :cool3::cool3::cool3:[/quote] No nie powiedziałabym :p No ale chodzi mi że wygrac musi pies, który jest najlepszy i ma jak najmniej tych wad (jeżeli je ma) ...
EwikB Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 Właśnie przeczytałam " wymianę zdań " po bydgoskiej wystawie, szkoda że znów z nutka złośliwosci co niektórych osób:-( Na samej wystawie było natomiast bardzo sympatycznie :-) Co do "szuflad" to mimo że stałam pod ringiem nie słyszałam takiego stwierdzenia, tym bardziej że zaden z wystawianych psiaków takowej nie ma.Natomiast w pewnym momencie oceniający mieli dylemat jaki zgryz ma mieć lhasa, gdyż na ringu pojawiły się i lhasa z przodozgryzem i z nozycami. Niestety ta wystawa to nie jedyna, gdzie pokazywane są lhasa z wadą zgryzu ( wzorzec mówi, ze lhasa ma mieć przodozgryz) Na niektórych wystawach bywało nawet pół na pół.I ta dendencja wzrasta.W Polsce wielokrotnie sędziowie nie wiedzą , albo nie chcą widzieć tej wady. Był również przypadek gdzie osoba oceniająca ( zaznaczę ze nie chodzi o moje psy) na jednej wystawie obniżyła ocęne za brak przodozgryzu a na innej nie był to problem. I mimo że na większości wystaw w Pl ( bo za granicą często jest inaczej) sędziowie nie zwracają uwagi, to hodowcy jednak powinni , ponieważ używajac w hodowli zwierząt wadliwych następuje utwalenie cechy i co za tym idzie coraz wiekszy odstek szczeniąt z nożycami, który w przypadku lhasa apso jest zgryzem wadliwym.
kasia_frodo Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 a możecie w końcu napisać o którego lhasa chodzi? co do "szuflad" - zostało to powiedziane w trakcie oceny Asi przy stoliku sędziowskim i rzeczywiście publiczność stojąc po drugiej stronie ringu mogła tego nie słyszeć. Nie twierdze również, że zdanie to odnosiło się do wcześniej ocenianych psów - zapewne było to stwierdzenie ogólne. Jeżeli chodzi o zgryz Asi ( Very Versace's American Beauty ) zarówno sędzina jak i asystent nie mieli żadnej wątpliwości, że jest to przodozgryz. do [B]Bognik [/B]- psów idealnych nie ma, u każdego można coś poprawić - jest to oczywiście ocena subiektywna zależna od odczuć danej osoby. W momencie kiedy zostanie wyhodowany idealny pies bez wad jakakolwiek dalsza hodowla będzie pozbawiona sensu, bo jakby nie było, głównym celem hodowli powinno być poprawianie wad i uzyskiwanie coraz lepszych egzemplarzy w danej rasie. :cool3:
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 oj ta dysusja jest tylko datego, że wygrała Asia :) no cóż... pewnie jeszcze nie raz będzie bo licze, że Asia jeszcze nie raz wygra :) Bognik nie ma psów idealnych, tak jak i nie ma psów, które zawsze wygrywają... powystawiasz więcej niż jeden raz i zrozumiesz, no i będziesz miała własne zdanie a nie to co Ci powiedzieli
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='kasia_frodo'] psów idealnych nie ma, u każdego można coś poprawić - jest to oczywiście ocena subiektywna zależna od odczuć danej osoby. W momencie kiedy zostanie wyhodowany idealny pies bez wad jakakolwiek dalsza hodowla będzie pozbawiona sensu [/quote] Pod tym stwierdzeniem podpisuję się dwiema rączkami :lol: .
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='bognik']Wygrac musi pies doskonały, bez wad[/quote] a znasz takiego ???? oprócz swojej suczki oczywiście
bognik Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']a nie to co Ci powiedzieli[/quote] Nikt mi nic nie mówił ... A [B]Asia[/B] jak już pisałam jest piękną sunią i nieraz jeszcze pewnie wygra ;) Moja sunia napewno nie jest doskonała i wcale tak o niej nie piszę - kończę tą dyskusję. Pozdrawiam
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='bognik']Nikt mi nic nie mówił ... A [B]Asia[/B] jak już pisałam jest piękną sunią i nieraz jeszcze pewnie wygra ;) Pozdrawiam[/quote] mamy taką nadzieje i dlatego jest wystawiana i będzie wystawiana
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka'](swoją drogą trzeba mieć nie zły tupet, żeby podejść, niby zagadać i sprawdzać zęby u psa .. ;)[/quote] Tak zrobiłaś Czokowi w Poznaniu , kiedy był w szczeniakach,... Rasa jest nieliczna a w środowisku każdy sie zna....
sylv Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='Dzidtka']a znasz takiego ???? oprócz swojej suczki oczywiście[/quote] Tą uwagą jestem całkowicie zdegustowana :shake: . Co do wystawy w Bydgoszczy nie mogę się wypowiadać: nie byłam, nie widziałam, nie mój cyrk, śledzę jednak dyskusję i widzę, że niektórych niepotrzebnie ponosi :shake:
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='zachcianka']Tak zrobiłaś Czokowi w Poznaniu , kiedy był w szczeniakach,... Rasa jest nieliczna a w środowisku każdy sie zna....[/quote] ja się przedstawiam
Dzidtka_Gl Posted May 4, 2006 Author Posted May 4, 2006 [quote name='sylv']Tą uwagą jestem całkowicie zdegustowana :shake: . Co do wystawy w Bydgoszczy nie mogę się wypowiadać: nie byłam, nie widziałam, nie mój cyrk, śledzę jednak dyskusję i widzę, że niektórych niepotrzebnie ponosi :shake:[/quote] ja wieloma też ale przyzwyczaiłam się.. oj ponosi jak się przegra...
zachcianka Posted May 4, 2006 Posted May 4, 2006 [quote name='marketa2312']KAsjana: a moze ten pies jedyną wadą jaką ma są to własnie te zęby , a w budowie ciała itd. jest poprostu doskonały i sędziowie to zauważają ale skoro na wystawie czy w konkurencji psy wyglądają jak kundle bo są nieprzygotowane wogóle no to przez zęby ma ten pies przegrać????????[/quote] Są wady które obniżają ocenę i wady tzw [B]dyskwalifikujące[/B] Wady zgryzu należą do tych drugich, Tu kłania się umiejętność czytania i znajomość standardu. Sędzia i hodowca winien go znać, i choćby pies był najpiekniejszy w każdym niemal calu, wada zgryzu nie jest bez znaczenia.
Recommended Posts