Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='marketa2312']
Ale tu znów chodzi o handlera, jesli jest dobry pokaże tak psa i ustawi , ze będzie to lepiej ocenione niż pies gorzej pokazany ale z prawidławą budową ciała itd.[/quote]
A no właśnie, te małe sekreciki. Jak się jest nowicjuszem w temacie to można tyle błędów popełnić że hej. No ale praktyka czyni mistrza ponoć. Ja byłam dopiero 2 razy, za pierwszym razem sędzia skupił się na ocenie w zasadzie głowy (a budowa ogólnikowo prawidłowa) a za drugim razem właśnie na budowie, o pyszczku nic nie wspomniał. I tak oto mam cały obraz mojego psa :cool1: Ale liczę się z tym, że pewnie nie raz jeszcze usłyszę sprzeczne opinie niż te które juz teraz o niej usłyszałam.

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No cóż, najlepiej jak słyszane opinie są pozytywne, wtedy jest nam najmilej ;) .
Każdy sędzia ma jakąs swoją wizję, mniej lub bardziej nam odpowiadająca, ostatecznie wzorce są formą opisu i mogą wystąpić pewne różnice w ich interpretacji.Każdy widzi trochę inaczej :evil_lol:
W ciągu ostatniego tygo dnia nie mam powodów do narzekania na sędziów. W zeszłym tygodniu moj synuś Czako dostał ocenkę wybitnie obiecującą w Bydgoszczy, dzisiaj jego siostra Czantra startowała w Gdańsku w już w klasie młodzieży i dostała BOB :multi: .
Starty dobre, co będzie dalej to się okaże.
Pozdrawiam Sylwia

Guest marketa2312
Posted

Hejka!!!
Mam zdjęcia z Bydgoszczy ,ale tylko Rokiego!!także w kleje jedno zdjecia aby nie przynudzać. Będę miała FILM z ringu lhasaków. ( może lepszejszy od fotek)
Gratuluję Sylwia!!!
cieszą takie sukcesiki!!!
co?
Napisz prosze jaka była stawka lhasaczków i kto sędziował.
[IMG]http://img443.imageshack.us/img443/1835/showphp4mq.jpg[/IMG]:eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong::eviltong:

Posted

W sumie to najbardziej cieszy mnie to,że ludzie mieli dobrą zabawę. Lubię jak ludzie się uśmiechają, radośni ludzie dookoła znacznie ułatwiają życie.W obu przypadkach pierwszy kontakt z ringiem wystawowym, pierwszy kontakt z psem długowłosym. Wystawy traktują jako rozrywkę, inne spędzanie czasu.Mają tzw. zdrowe podejście, dla nich to jeszcze nie jest ring walki:mad: .Co do Gdańska to mnie tam nie było, dostałam tylko informacje:lol: .
Sylwia

Posted

[quote name='sylv'] W zeszłym tygodniu moj synuś Czako dostał ocenkę wybitnie obiecującą w Bydgoszczy, dzisiaj jego siostra Czantra startowała w Gdańsku w już w klasie młodzieży i dostała BOB :multi: .
[/quote]
Gratulacje dla "młodego pokolenia";) Czekamy na więcej.Buziaczki od dumnego taty i cioteczek:lol:

Posted

[quote name='sylv']Wystawy traktują jako rozrywkę, inne spędzanie czasu.Mają tzw. zdrowe podejście, dla nich to jeszcze nie jest ring walki:mad: .[/quote]
Mnie się to stwierdzenie bardzo bardzo podoba :happy1:

Guest marketa2312
Posted

CAŁKIEM ZAPOMIAŁAM SIĘ POCHWALIĆ MOJĄ "SZWEDKĄ " CZYLI SANY!!!
ALE TO FOTKI TAK Z PRZED 3 TYGODNI, NIEDŁUGO NOWE TO TU DAM,:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
[IMG]http://img118.imageshack.us/img118/5090/negative02525a19xj.jpg[/IMG]

:cool3::cool3::cool3::cool3:

Posted

[quote name='bognik']Och, jaki on cudny. Dawno jego zdjęć nie było :loveu:[/quote]

Dzięki, ja go uwielbiam , A do tego jego charakter ....

Posted

[quote name='Cockerek']A no właśnie, te małe sekreciki. Jak się jest nowicjuszem w temacie to można tyle błędów popełnić że hej. No ale praktyka czyni mistrza ponoć. Ja byłam dopiero 2 razy, za pierwszym razem sędzia skupił się na ocenie w zasadzie głowy (a budowa ogólnikowo prawidłowa) a za drugim razem właśnie na budowie, o pyszczku nic nie wspomniał. I tak oto mam cały obraz mojego psa :cool1: Ale liczę się z tym, że pewnie nie raz jeszcze usłyszę sprzeczne opinie niż te które juz teraz o niej usłyszałam.[/quote]
Tak to jest z tymi sedziami.!
W Bydgoszczy s. azjaty i kaukazy wybitna sedzina gr. II z Rosji-Marina Kowalenko.
I tak Mł.Ch. PL. -dostał dyskwalifikacje za brak 3 zebów. P2 i dwóch P3.!
Pozostałe ,które były oceniane zawsze na dosk. zchodziły z ocenami dobrymi i bardzo dobrymi.
Oby wiecej takich profesjonalistów na ringach.!!

Marketa-nowa krew w Polsce -sliczna lhasaczka-proszę o wiecej zdjec.:multi: ;)

Posted

:-o NO to jak? Jeden za braki w uzębieniu zdyskwalifikuje, a drugi nie zwróci uwagi ew. odnotuje w karcie? :-o NO to świetnie, ma się championa, człowiek myśli, że ok, a tu jedzie na kolejne wystawy i taka niespodzianka :-o A może w młodzieżówce łagodniej traktowali?

Posted

[quote name='Genia']I tak Mł.Ch. PL. -dostał dyskwalifikacje za brak 3 zebów. P2 i dwóch P3.!
Pozostałe ,które były oceniane zawsze na dosk. zchodziły z ocenami dobrymi i bardzo dobrymi.
Oby wiecej takich profesjonalistów na ringach.!!

:multi: ;)[/quote]

Oceny takie były właśnie dlatego, że to sedzina z kraju pochodzenia rasy i kaukazy mają świetne, ja teraz nie siedzę tak w temacie ale co do zębów to wzorzec mówi ( chyba że sie coś zmieniło ) że wymagane pełne uzębienie. A że wielu polskich sędziów nie sprawdza tego to co innego.Po drugie kaukaz ma być nie tyle duzy co mocny, duża głowa, kość , futro, no i ma mimo wszystko sie ruszać, a u nas często ( przynajmniej jakiś czas temu ) wybierano psy duże ale wąskie, z głową owczarka ale niemieckiego z fatalnymi konczynami etc. No i potem takie wyniki, że nasze Ch.Pl schodzą z bdb.

Rozumiem że Twoje stwierdzenie o profesjonalistach to w dodatnim znaczeniu:lol:
No ale to chyba nie miejsce na ten temat, bo to wątek o lhasa :evil_lol:

Posted

Podałam tylko przykład -jak rózne mogą byc oceny tego samego psa .!:shake:
Lhasakami interesuje sie od pewnego czasu i bardzo mi sie podobają.
Chyba nie zrobiłam gafy wspominając o braku kompetencji niektórych sedziów ??:roll:

Guest marketa2312
Posted

Zdjęcia będą lada dzień!!:lol::lol::lol:!Także nie mogę się doczekać, przyjeżdza do mnie fotografi dziennikarz z Warszawy i troszkę sobie "pocyka".:multi::multi::multi: i mam nadzieje że mi prześle. Jestem ciekawa co on zrobi ,:cool3::cool3::cool3: bo moje fotki ocenił jako fatalne , nienadające się do niczego!!!:oops::oops::oops::oops::oops::oops::oops::oops::oops:
No a w sobote już wylatuje pierwszy piesek do Norwegii w piątek odbierana jest dziewczynka , która zostaje NASZCZĘŚCIE w Polsce i to w Lublinie!!:razz::razz::razz:.

Guest marketa2312
Posted

[IMG]http://img99.imageshack.us/img99/9415/gbeshc7zzubdaiiv2vz.jpg[/IMG]
A TO MOJA nowa "MAŁA -DUŻA "CZARNA. DŁUGO OCZEKIWANA, ODBIERAM JĄ DOPIERO W LESZNIE, czyli nie mam ją jeszcze w domu, ale jest już w Polsce.:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
aby nie było nieporumień dla nowicjuszów , nie jest to lhasa apso!!!:eviltong::eviltong::eviltong::eviltong:

Posted

[quote name='Genia']Podałam tylko przykład -jak rózne mogą byc oceny tego samego psa .!:shake:
Chyba nie zrobiłam gafy wspominając o braku kompetencji niektórych sedziów ??:roll:[/quote]

Z ciekawości zajrzałam do wzroca Kaukaza na którąś ze stron internetowych, która podaje :

[B]WADY DYSKWALIFIKUJĄCE:[/B] Wszelkie odchylenia od nożycowego zgryzu. Brak więcej niż jednego pierwszego lub jednego drugiego przedtrzonowca.
Wnętrostwo. Maść czarna lub brązowa

Czyli sędzina miała prawo, kierując sie wzorcem tak postąpić, czyli wszystko ok.

Ja wielokrotnie powtarzam, że dla mnie liczy się RZECZYWISTA WARTOSC PSA

Guest marketa2312
Posted

Z tą RZECZYWISTA WARTOŚCIĄ...........wiadomo że, dla właściciela pies jest dużo więcej warty niż dla sędzi!!!

a co tu ukrywać wiele psów wystawianych jest z wadami a szczególnie zgryzu( brak zebów, cęgi, nożyce).
Niemówiąc o innych brakach- wadach.
W lhasa apso osobiście kilka znam a ty Ewa z pewnością też.
Mi raz sędzia powiedziała tak( wspominałam juz ją) wystawiałam w tedy Axe i MEgi.
Żeby Megi już niewystawiać bo ona nie jest tak elegancka jak Axa, i aby inwestować w tą sukę a z czarna dac sobie spokuj!!:mad::mad::mad::mad:

Niewiem Czy ta Pani poprostu nie lubi czarnych lhasa czy mnie ???:placz::placz::placz:( ale wcześniej oceniana była MEgi 2x u niej i podobała jej się):shake::shake::shake:

A tak na marginesie to chciałabym aby było wiecej takich suk w Polsce jak moja Megi...........i sama teraz poluje na podobną sukę !!najlepiej aby była ona w oczekiwanym miocie!!:cool3::cool3::cool3::cool3::cool3:

Posted

To cytat ze starego wzorca z 1984. Nowy zatwierdzony przez RKF w 1997-wymagany pełny komplet 42 zebów......wady dyskwalifikujace -brak któregokolwiek zeba....

Marketa -to jest chart afganski .!?:loveu:
Import z jakiego kraju ???

Guest marketa2312
Posted

TAK TAK , TO afganka przyjechała z Bukarzesztu( Rumunia)[IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/BucharestCOA.png/70px-BucharestCOA.png[/IMG].
:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: a propo [COLOR=RoyalBlue]GENIA długo tez zastanawiałam sie, odkąd zobaczyłam Twojego czarnego TT -Mikiego nad taką suczką!!
Zakochałam się w Twoim Mikim, ten jego charakter, włos i ruch!!!!!!POEZJA!!:eviltong::eviltong::eviltong:
[/COLOR]

Guest marketa2312
Posted

:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:no tak:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...