Izuuus Posted January 24, 2010 Posted January 24, 2010 Będąc u babci zobaczyłam akrtkuł o 'żyworódce pierzastej' roślince leczniczej. Zaciekawił mnie napis [B]'żyworódka leczy także zwierzęta?'[/B]. Niestety nie mogę znależć tego samego artykułu w internecie, wiem, że nazwa całej jakby gazetki [SIZE="1"](było to zeskanowane, babcia dostała od jakiejś pani wraz z roślinką)[/SIZE] nosi tytuł 'Odkrycie życia Janiny Zawadzkiej'. Kawałek zapisałam w telefonie: 'Maść sporządzona z wysuszonej żyworódki pierzastej utartej z propolisem lub wazeliną jestpomocna w leczeniu wszelkich chorób skórnych i owrzodzeń o różnej etiologi, zarówno pochodzenia grzybiczego jak i bakteryjnego. Może być wykorzystywana odkażeń ran i przyspieszania ich gojenia.' - dotyczące zwierząt. Było tego więcej, jednak zapisałam tylko ten frament. Zakładam wątek, ponieważ może kogoś to zaciekawi. Jeżeli był już taki temat to przepraszam i proszę o usunięcie ;) Quote
Ocir Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Żyworódka to roślina o bardzo szerokim spektrum działania. Mój pies miał takie paskudztwo na przednich łapkach i nigdzie więcej. Maści, kąpiele w aptecznych preparatach nie skutkowały. Żyworódka na glicerynie załatwiła sprawę w ciągu 3 dni... Smarowałam 2-3 razy dziennie. Quote
gryf80 Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 gorzej jak pies jest na maxa owłosiony....to co mi po maści wtedy Quote
kasikz Posted February 8, 2015 Posted February 8, 2015 Wtedy trzeba chyba psa ogolić. Jak się robi taką maść z żyworódki? Mogę to wymieszać z maścią propolisową (u nas ta właśnie pomaga)? Quote
kasikz Posted February 10, 2015 Posted February 10, 2015 Nie no co Ty. Ale jak jest małe, zmienione chorobowo miejsce to czemu nie :) Przecież sierść odrośnie ;) Quote
Recommended Posts