Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

też jestem zdania, że od początku należy przyzwyczaić psa do czesania. A do takiego psa chyba najlepsza byłoby szczotka z miękkim włosem, przy okazji czesania możesz też zrobić swojemu psu masaż... fajne rzeczy do czesania i masażu dla psów widziałam na delazoo.pl może zajrzyj tam i wybierz najlepszą szczotkę dla Twojego psa;)

Posted

[quote name='marta23t']najlepiej z miękkim włosiem albo rękawica do krótkiej sierści. czesać od jak najmłodszego wieku - przyzwyczajać tez do wszystkich innych zabiegów pielęgnacyjnych;)[/QUOTE]
O tak, rękawica do krótkiej sierści jest dobrym rozwiązaniem. Moja znajoma czesze tak swojego sznaucera i działa.
A skoro o czesaniu mowa i o rękawicach to warto równiez kupić psiakowi zgrzebełko.
Mój psiak ma [URL="http://www.krakvet.pl/dogit-zgrzebo-gumowe-masau-p-4742.html"]takie[/URL] i dzięki niemu tak naprawdę lepiej znosi czesanie :)

• 1 month later...
Posted

też wydaje mi się, że najlepsza będzie taka szczotka z miękkim włosiem. A co do pytania od kiedy czesanie to chyba nie ma większego problemu. Moim zdaniem powinno się czesać psa po każdej kąpieli niezależnie od wieku. Żeby się przyzwyczaił do takiej czynności. Ważne jest, żeby psa czesać dość często, dzięki temu piesek będzie miał piękną sierść;)

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

jak napisali użytkownicy przede mną - czesz już jak najwcześniej ;) ale pamiętaj, aby przyzwyczaić psa do tego zabiegu, postąp umiejętnie, żeby pies wiedział, że czesanie nie jest niczym strasznym :)
kiedy go będziesz oswajać, nie czesz go zbyt długo, żeby go to nie znudziło, nie przytrzymuj na siłę, czesz delikatnie, pozwól oswoić się z nowym przedmiotem ;)