Matt Posted October 19, 2003 Posted October 19, 2003 Od kiedy można uczyć psa takiej komendy jak siad?? A po drugie: jak najlepiej to zrobić?? Mam dwie książki:"Psy od A do Z" i "Szczenię doskonałe" W pierwszej pisali, że należy mieć psa na smyczy i smycz trzymać do góry i w tym samym momencie mówić "SIAD!" i przyciskać zad do ziemi. W "Szczenię doskonałe" mówią, że trzymając smakołyk należy go podnosic wysoko az pies usiadzie i dac mu smakolyk... Sprawdzam tą metodę... na razie nie przynosi skutków bo jak pies tylko dostanie smakołyk to wstaje... Moze mój piesek jest jeszcze za młody... 3,5 mies. A macie może inne metody?? Quote
PATIszon Posted October 19, 2003 Posted October 19, 2003 Jedyna słuszna metoda to ta ze smakołykiem przeniesionym nad głową psa. I póki co piesek ma usiąść jak powiesz mu siad. Na pozostawanie w tej pozycji przyjdzie jeszcze czas. Na razie wymaganie od niesfornego i ciekawskiego szczeniaka, zeby siedzial bezczynnie na tyłku to zbyt dużo! Quote
Carie Posted October 21, 2003 Posted October 21, 2003 Moja Carie nauczyła sie komend siad i leżeć w wieku 4 miesięcy , metoda na ciasteczko Quote
Flaire Posted October 21, 2003 Posted October 21, 2003 Możesz zacząć uczyć od momentu odebrania psa od hodowcy. Quote
slomka Posted October 21, 2003 Posted October 21, 2003 Ja mam Haszczaka ... teraz slicznie siada ma 5 miesiecy... ale zaczal siadac juz jak miala chba 11 -12 tygodni !! -> od chodowcy wzialem go jak miala 7/8 tygodni potem odrazu ciwiczylem z nia najpierw TARGET... a jak zalapala przy targecie o co chodzi z klikaniem... to szybciutko byl tez siad :-) teraz siada prawie zawsze :-) prawie -> np. nie siadzie jak jest zainteresowana bardziej innym psem niz mna :-) ale wtedy nawet rzadko jej kaze siadac... bo i tak zakladam ze mnie oleje :-) co do metody -> ja uzywalem naprowadzania smakolykiem +klikanie (sygnal dobrze wykonanego cwiczenia + zapowiedz nagrody) + szybko nagroda. (oczywiscie co pies robil po kliknieciu nie bardzo mnie juz interesowalo bo cwiczenie bylo wykonane dobrze -> a nagroda mogla byc podana jakkolwiek pies sobie tego chcial) kiedy chcialem wydluzyc siad to poprostu pozniej klikalem. komede "slowna" (siad) wprowadzilem bardzo pozno wtedy kiedy bylem pewny na 99% ze pies usiadzie po komedzie optycznej (w moim przypadku komeda optyczna przeksztalcila sie niejako z naprowadzania) (naprowadzanie smakolykiem szybko zamienilem na naprowadzanie sama reka... a potem ogrzaniczlaem ruch reka ... do tego ze optyczne siad dla mojego psiaka to podniesiona reka w lokciu obrocona dlonia w strone psa... ) (psu jest latwiej reagowac na sygnaly optyczne niz slowne) (slowa rozpraszaja psa -> w tym rowniez takie slowa jak "dobrze" czy "Tak" ogolnie rozprasza go wszystko co sie do niego gada i dlatego lepiej milczec w poczatkowej fazie nauki zeby pies mogl spokojnie pomyslec) Quote
Recommended Posts