Jump to content
Dogomania

Hodowle z USA a sprzedaż szczeniąt... CIEKAWOSTKA!!!

Recommended Posts

Posted

Hmm....
otóż na jednej z odwiedzanych stron SH w USA, znalazłem taki zapis dotyczący sprzedaży szczeniaka (określanego jako wystawowy):

"...
[LIST]
[*]If, by the time the Show Dog/Bitch is 24 months old it does not appear to be of show/breeding quality, the seller will, upon receipt of a veterinarian's certificate of sterilization, provide a replacement puppy of show/breeding quality when one is available. The determination of quality is to be made by the seller or by a person or persons appointed by the seller. This determination may be based in part on the dog's show record...." [/LIST] czyli krótko mówiąc, jeśli okaże się że psiak nie nadaje się "jakościowo" na wystawy lub hodowlę, hodowca po uprzednim otrzymaniu zaświadczenia o sterylizacji zwierzęcia zobowiązuje się do zapewnienia właścicielowi "zastępczego szczenięcia wystawowo/hodowlanej jakości"....

czyli po naszemu "GWARANCJA JAKOŚCI"

dalej odnośnie "PET"'ów....:
"...........
If your dog shows unprovoked aggressiveness towards people, return your puppy and we will replace your puppy with another of equal or greater value. Please include a notarized statement, witnessed by two (2) people (one a licensed veterinarian), detailing the temperament problem. ........"

(nie będę już tłumaczył...)

też interesujące.......

chyba mała szansa by to się przeniosło na nasz grunt........a tak na marginesie to całkiem ciekawe podejscie......kupujący ma chociaż "gawarancję" że dostaje naprawdę dobrego szczeniaka.........

ja byłbym za...................

Posted

z ta wymiana szczeniecia... jesli o mnie chodzi to... no tak nie bardzo. telewizor bym wymienila na lepszy, ale psa ktory zdazyl sie przywiazac...
no ale moze w hodowli psow nie powinno byc miejsca na sentymenty

w Polsce niektorzy zawieraja umowy kupna-sprzedazy psow klasyfikowanych jako show i pet z mozliwoscia pozniejszej wymiany. Nie mowie ze w husky, ale spotkalam sie juz z ta "gwarancja jakosci"

Posted

No tak, w sumie niektóre hodowle sprzedają tylko "absolutne pewniaki" wystawowe. I w sumie w tym nie ma nic złego, bo są to psy z linii wystawowych o doskonałych rodowodach. Szkopuł w tym, że ludzie nie zrozumieją, że "super pies" nie musi być wcale super ani być rewelacyjny ani wyjątkowy... Wystarczy, że będzie LEPSZY od innych W WARUNKACH, w których jest wystawiany. I to jest prosta gwarancja sukcesu ;-)

Pzdr

Posted

Co do tych umow...jest jedno male "ale".
Pies kupowany jako wystawowy kosztuje o wiele wiele wiecej a nie jak u nas wszystkie lub prawie wszystkie z miotu za jedna cene i z reguly jeszcze nabywca chce cos urwac.
Pies sklasyfikowany jako wystawowy kosztuje wiecej i z reguly tez nie jest sprzedawany w wieku 7-8 tygodni.Aha owa gwarancja zapewne dotyczy (tak bynajmniej wynika z moich kontaktow z hodowcamiw USA) anatomii, zebow jadre.Nikt nie da gwarancji ,ze pies bedzie championem chyba,ze owego psa oddamy w rece profesjonalnego handlera.
Co do petow.Podpisanie umowy ,ze kupu8je sie peta zobowiazuje nabywce do sterylizacji i nie rozmnazania.Jak rzecz sie a u nas..sami wiecie.Ludzie kupuja szczeniak i mimo,iz hodowca zapewnia ,ze zwerze jest niewystawowe ( a ma do tego prawo) czesto okazuje sie ,ze Ci ,ktorzy:"cha tylko do kochania,zadne wystawy ,hodowla" sa pierwszymi,ktorych spotkamy na wystawie.
Wymiana psow w Usa....pytanie co sie dzieje z wymienionym wadliwym egzemplarzem???Czy musze dopisywac?Towar to towar wadliwy do utylizacji. I jeszcze jedna dygresja..w USA pies agresywny itak predzej czy pozniej zostanie uspiony ( z mocy prawa) .
pozdrawiam
p.s w Polsce przepis o sprzedaniu psa wystawpwego to lekka utopia.Marzyl mi sie taki system ale :
1)poziom wiedzy nabywcow o psach z reguly to tylk awiedza teoretyczna lub z netu.Z reguly zdanie hodowcy owszem slucha sie go ale..PRZECIEZ MY WIEMY Lepiej bo hodowca to...i tutaj polecam pare watkow chocby tutaj zdecydowanie podwazajacych doswiadczenie i znaczenie hodowli profesjonalnych.
2) ludzie wkladaja malo pracy a szczegolnie duzo pracy wymagaja rasy ,ktore sa specjalnie przygotowywane do wystaw.Wciaz u nas kroluje "samorobka" a efekty widac na wystawach
3)psy sa przygotowywane do wystaw na lapu capu z reguly 2 dni przed wystawa.Nie potrafia sie pokazac ,prezentowac uzebienia.Generalnie na wystawie wiecej z nimi klopotu niz frajdy
4)U nas pies wystawowy kojarzy jest z hodowlanych i uzyskanie ocen hodowlanych to maximum dla wiekszosci.
Generalnie wniosek jest jeden u nas sie to nie przyjmie.

i ...w mojej hodowli zdarzalo sie juz pare razy ,ze z roznych przyczyn pies nie mogl zostac w domu ,do ktorego zostal kupiony.Zawsze jako hodowca staram sie pomoc w znalezieniu nowego domu...Chyb ao to chodzi prawda?

Posted

hmm...moze słów kilka by rozjaśnić

ciekawe jesli chodzi o "sztuki wystawowe" tzn tak sprzedawane...

przy wystawowych wymagają "jedynie" dokumentu o sterylizacji i zapewniaja szczenie "wystawowe" chyba nie wymieniaja sztuka na sztuke....

a cena.......

no cóż......

w hodowli Kossok

ceny to:

Pet puppies are generally priced at $500. Show prospect puppies are generally priced at $800. Anyone buying a show prospect is expected and required to seriously show the dog.

............

no comments

Posted

Z tą "wymiana wadliwego na nowe" to jest tak nie do końca. Po przedstawieniuyzaswiadczenia o sterylizacji dostaje sie DRUGIEGO psa, a pierwszego nie zwraca do hodowcy. W przypadku gdy nabywcą "wadliwego" jest hodowa czyli ludzie nastawieni jednak na wystawy, tytuły i rozmnazanie , znajduja oni dom dla wysterylizowanego psa , są nawet organizacje ( przynajmniej w mojej rasie) które sie tym zajmuja. Ale jak juz napisła Aluzja, u nich ceny sa inne, wystawowy charcik włoski moze kosztowac i 4 tys $ a pet ponizej tysiaca..

Posted

Heh
Z mojego dobrego, tajnego zródła wiem, ze ceny amerykańskich psów sprowadzanych do europy roznia sie znacznie od cen psiakow sprzedawanych w kraju.
Tzn , ze jezeli piesek z USA ma leciec do Europy to cena jest 2 x wyższa.
Nie jest to reguła, ale tak zazwyczaj jest.

Posted

Sprowadzając psa zza oceanu trzeba sie liczyć też z tym, że jeśli nie pojedziemy po niego osobiście to zapłacimy za przelot jeszcze raz tyle ile za psa. No cóż Cargo sie ceni ;) Ale opieke mają naprawde świetną.
Pozatym faktycznie płaci się wiecej, ale myśle że i u nas jak hodowcy wysyłają psiaki za granice chcą wiecej. A to chociażby że taki export mimo wszystko wymaga troche zachodu, nierzadko zostaje dużo dłużej u hodowcy niż reszta psiaków.

Z tym showquality/PET to jest różnie. Mnie osobiście podobają sie hodowle które mają limited basis selling. Tylko niektóre z miotu idą na sprzedaż na show, inne zostają w hodowli i są sprzedawane dopiero jako championy. A PETy na Neutred Contract. U nas nie wiem czy to możliwe, ale na zachodzie i w USA/Canadzie tak sie robi. Moim zdaniem jest to jakiś sposób na utrzymanie hodowli na wysokim poziomie i pewność że PETy nie zostaną użyte do dalszej hodowli i pokazywane na wystawach.