Luzia15 Posted November 14, 2009 Posted November 14, 2009 [quote name='Axela_']Cześć ;d Mam pytanie: Czy York to pies dla mnie ? Mam 13 lat. Mieszkam w bloku. W tygodniu pies byłby sam 2 dni przez 6 godzin. Na spacery mogę psu poświęcać ok. 2 godziny każdego dnia, a w weekendy nawet 3 godziny. Nie mam innych zwierząt ani rodzeństwa. Do domu czasem przychodzą dzieci mniejsze niż 10 lat. Wychowanie psa nie powinno być bardzo trudne np. pies powinien dać się nauczyć załatwiania na dworze i nie gryzienia mebli. Utrzymanie miesięczne (oprócz weta i wyprawki na początku) do 130 zł. Zastanawiałam się też nad rasami Cocker Spaniel Angielski i Beagle. Która z wymienionych ras byłaby dla mnie najlepsza ? Pomóżcie !!! Niby York to pies dla początkujących. Ale jego wychowanie wcale nie jest łatwe, uwierz mi :shake: Owszem, psy te są pojętne i mądre, ale bywają uparte. York, jak każdy pies, potrzebuje ruchu. Przyjęło się, że jest to pies kanapowy, ale jego pierwotne przeznaczenie to łapanie szczurów, a co za tym idzie - bieganie i szukanie. Psy te lubią biegać i bawić się. I zgodzę się w stu procentach z madziasto4, że nauka nie kończy się na toalecie. Pies tej rasy potrzebuje dużo zainteresowania i zajęcia. Inaczej - będzie niezłym szkodnikiem :cool1: Quote
Axela_ Posted November 14, 2009 Author Posted November 14, 2009 Ja wiem, że nauka nie kończy się tylko na nauczeniu czystości, ale ja dałam przykład. O tak napisałam: "np. pies powinien dać się nauczyć załatwiania na dworze i nie gryzienia mebli" Dałam tylko te podstawowe "wymagania" (tak jakby). Słyszałam o takich rasach, które bardzo trudno uczą się czystości i nie wiem jak jest z Yorkiem. Dlatego pytam ; )) Quote
Gabi_Posh Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jestem tu nowa i zwyczajnie nie wiedziałam gdzie "to" napisać :multi:. Krążą opinie iż Yorki ze względu na to, że nie mają sierści tylko "włos ludzki" nie wywołują alergii:evil_lol:. Jest to tylko chwyt sprzedawców:mad:! Przed kupnem Yorka postanowiłam zasięgnąć informacji na ten temat u alergologa (ponieważ jestem alergiczką:-( [na gryzonie mam uczulenie] :P) Pani doktor wytłumaczyła mi, że to nie sierść wywołuje uczulenie tylko białko wydzielane przez pieski, które znajduje się na języku, a jak wiemy pieski bardzo dbają o higienę i wylizują całe ciałko zostawiając na sierści białko;-). PozdrawiaM wszystkich użytkowników:p Quote
Connected Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Gabi_Posh napisał(a):Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jestem tu nowa i zwyczajnie nie wiedziałam gdzie "to" napisać :multi:. Krążą opinie iż Yorki ze względu na to, że nie mają sierści tylko "włos ludzki" nie wywołują alergii:evil_lol:. Jest to tylko chwyt sprzedawców:mad:! Przed kupnem Yorka postanowiłam zasięgnąć informacji na ten temat u alergologa (ponieważ jestem alergiczką:-( [na gryzonie mam uczulenie] :P) Pani doktor wytłumaczyła mi, że to nie sierść wywołuje uczulenie tylko białko wydzielane przez pieski, które znajduje się na języku, a jak wiemy pieski bardzo dbają o higienę i wylizują całe ciałko zostawiając na sierści białko;-). PozdrawiaM wszystkich użytkowników:p Zupełnie się z tobą zgadzam. Chodź mimo wszystko yorki mogą uczulać ale mniej. Ja też mam alergię. Jedynym testem który można przeprowadzić to przebywanie z psem bądź daną rasą. Mój brat ma pekińczyka - przez całe wakacje(prawie codziennie) przychodziłam do niego, bawiłam się z psem. Żadnych reakcji nie zaobserwowałam. Moja koleżanka ma yorka (mojego wymarzonego psa) - często u niej bywam i nocuję, i również nic. Kiedyś alergolog zakazał mi psa - zupełnie. Niedawno miałam testy - na sierść nic nie wykazało. Jutro bd miała test robiony powtórnie ;p No i co najważniejsze lekarz powiedział że jak najbardziej mogę spróbować :) Więc i rodzice też się przekonali :cool3: Za około miesiąc zawita do nas nowy domownik :loveu::multi: Quote
Gabi_Posh Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Connected napisał(a):Zupełnie się z tobą zgadzam. Chodź mimo wszystko yorki mogą uczulać ale mniej. Ja też mam alergię. Jedynym testem który można przeprowadzić to przebywanie z psem bądź daną rasą. Mój brat ma pekińczyka - przez całe wakacje(prawie codziennie) przychodziłam do niego, bawiłam się z psem. Żadnych reakcji nie zaobserwowałam. Moja koleżanka ma yorka (mojego wymarzonego psa) - często u niej bywam i nocuję, i również nic. Kiedyś alergolog zakazał mi psa - zupełnie. Niedawno miałam testy - na sierść nic nie wykazało. Jutro bd miała test robiony powtórnie ;p No i co najważniejsze lekarz powiedział że jak najbardziej mogę spróbować :) Więc i rodzice też się przekonali :cool3: Za około miesiąc zawita do nas nowy domownik :loveu::multi: To super ja jak byłam mała też nie moglam miec psa pozniej alergia mi przzeszla, a teraz mam yorka i niby na testach wyszedl mi maly odczyn ale nic sie nie dzieje. napisz koniecznie co dalej jak dostaniesz juz psiaka. pozdrawiam :p Quote
Connected Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 okej ; **. Od razu jak go dostanę założę galerie ; p :cool3: Quote
...::Basia::... Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 Connected napisał(a):okej ; **. Od razu jak go dostanę założę galerie ; p :cool3: A z jakiej hodowli bieżesz psiaka?:roll: Quote
Recommended Posts