Corse Posted October 7, 2003 Posted October 7, 2003 czy ktoś może mi więcej powiedziec o tej rasie?zależy mi na opiniach osób, które z psami mają (mieli) kontakt osobisty ;) czy jest tu może jakiś właściciel tej pięknej polskiej rasy?bardzo prosze o info na temat charakteru i usposobienia tych psiaków...... aha i jeśli ktoś dysponuje zdjątkem czekoladowego podpalanego gończego to byłabym niezmiernie wdzięczna za podesłanie mi na maila... pozdrówki Quote
Magda i Saga Posted October 8, 2003 Posted October 8, 2003 Mam 18-to miesięczną suczkę czarną podpalaną. Rasę wybrał mój mąż. do dzis żartujemy, że ze względów patriotycznych. Saga kocha biegać, bawić się. Z drugiej strony, jak pracuję to śpi kilka godzin pod moim biurkiem. Szkoliła się bardzo dobrze, na egzaminie PT1 pokonała wszystkie, podobno tak predysponowane do szkolenia owczarki niemieckie i nawet owczarka belgijskiego. Teraz bawimy się w agility. Polecam rasę. Quote
bea100 Posted May 14, 2004 Posted May 14, 2004 ...Polecam rasę. Witaj Magda :D Na wystawach na jakie jeżdzimy z Ogórkiem (na ok 20 Ogarów Pl) jest Gończych dwa razy tyle, lub więcej (no...cała moc :P ). I każdy wystawiany piesek jest inny. Dziwi mnie to niebywale :o Wiem, że Gończe Pl są jako rasa nie zarejestrowane na świecie (dlaczego? bo rasa bardzo jeszcze ,,nierówna"? w trakcie tzw pracy hodowlanej?), napisz proszę więcej na ten temat :roll: Quote
Magda i Saga Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Napewno na tym forum znajdzie sie osoba bardziej kompetentna, zewby odpowiedziec na twoje pytanie. Ale spróbuję. Historia rasy jest długa i bużliwa. Szlachta polska używała tych psów do polowań. Wtedy przy dworach były całe sfory. Niestety w czasach rozbiorów car rosyjski nałożył wysoki podatek za każdego gończego (bodajże 5 rubli). Zubożała szlachta rozpuściła sfory i gończaki trafiły do chłopów, któży nie dbali o czystość rasy. Wiem też, ze próbowano je krzyżować z ogarami, ale nie bardzo się to udawało. Chociaż niektóre gończe maja takie ogarowe fafle i podgardla. Dopiero po II wojnie Światowej pewien pułkownik zaczął restaurować rasę. Zebrał psy i suki najbardziej w typie i zaczął hodowlę. Myślę, że wszystkie te zdarzenia miały wpływ na różnorodność w rasie, która faktycznie jest. czy jest to powód, że rasa jest dopiero w księgach wstępnych , tego nie wiem, ale przypuszczalnie tak. Moja suczka raz jest oceniana jako bardzo dobra i wyrażnie się nie podoba, bo drobna, a na innej wystawie , u innego sędziego jako doskonała, bardzo elegancka i typowa. Quote
bea100 Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Dzięki za te parę słów o rasie. Gończe tak jak i Ogary...przeszły swoje zawirowania w wojennym i burzliwym kole historii naszego kraju 8) Nie wyjaśniłaś mi nic tak naprawdę. Powiedz, czy nadal istnieją prace nad ujednoliceniem rasy? Czy ktoś się tym zajmuje? Czy to tylko...taki polski bałagan jak wszędzie :roll: To nie do pojęcia, aby w rasie GP była taka ,,zawierucha" :x O krzyżowaniu ras: Gończy/Ogar wiem trochę. Ogary są odbudowane z trzech psów cudem odnalezionych na Ukrainie przez P Kartwika. Aby dopuścić do Ogara świeżej krwi były próby krzyżówek/ kompletnie nieudane niestety i prób tych zaniechano/bo te dwie rasy nie mają jednego pnia jak się okazuje (chociaż by się wydawało, że ,,na oko" niedaleko pada Gończy od Ogara :P ). Quote
Agitka Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Witam serdecznie :) Gończy polski to rasa, która nie jest niestety NADAL uznawana przez FCI :evil: . Wyodrebniła się od Ogara, w tej chwili w Polsce jest kilka dużych hodowli tych psiaków, a ich ogólna liczba stale rośnie :P Psy zajmują wysokie miejsca na wystawach, w szczególności teraz gdy wprowadzono zakaz przycinania uszu, ogonów. Okazało się, że niewiele ras prezentuje się tak okazale w swym "pierwotnym kształcie". Zapraszam na stronki o Gończych w celu poznania historii. Jestem dumną włascicielką rocznego gończego - Aresa. Pies wyjątkowo bystry, sprytny i inteligentny. Proponuję wszystkim włascicielom, szczególnie młodych psiaków tresurę. Ares w wieku 5 miesięcy skończył PT1 z wyróżnieniem. Uczą się błyskawicznie, ale trzeba to wykorzystać i psa ułożyc. W innym przypadku to one mogą ułożyć Was :lol: Pozdrowionka :P Quote
Hania Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 To nie jest do końca tak, że gończy wyodrębnił się od ogara - obie rasy wyodrębniły się najprawdopodobniej równolegla wiele lat temu z psów gonczych z którymi polowano w Polsce. Zależnie od warunków w jakich polowano potrzebny był pies wiekszy i cięższy na nizinach - ogar i mniejszy, bardziej zwrotny w górach - gonczy. Nie jest też tak, że gończe są bardziej zróżnicowane niż ogary i rasa jest mniej stabilna eksterierowo - takie wrażenie wynika z ilości jeżdżących psów. Szczególnie dobrze było to widać na klubówce - mało ogarów, duzo gończych. Z moich obserwacji wynka, że tak naprawdę czołówka eksterierów gończych jest bardziej ustabilizowana niż ogarów, tylko tego nie widać - bo ogarów za mało jeździ. Ale gdyby na klubówkę przyjechało tyle ogarów co gończych ( he, he ) tpo byśmy się dopiero za głowę złapali :( . Quote
musia Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Witam serdecznie. Mam prawie 4 miecznego gończaka. Co do charakteru to najwięcej powie Hania jako hodowczyni. Ma ona też już modzieńczą sunkę czekoladową. to mój OPUS Quote
Hania Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Mały rośnie :-) Buchty zdjęcia postaram się wkleić jak wrócę z pracy - czyli w nocy :-( Chyba, że Musia coś ma i udostepni wczesniej. Quote
musia Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 No na tej fotce OPUS sprzed miesiaca . Dziś , jutro idę robić nowe. Co do czekolady - spróbuję Majora (dzięki ,za uwagę , to nie Buchta :oops: ) http://img81.exs.cx/img81/2053/12m.jpg http://img65.exs.cx/img65/3083/05m.jpg http://img76.exs.cx/img76/2355/06m1.jpg Quote
musia Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 A tak wygladała Buchta u hodowcy,. Haniu , chyba mogę?? http://img53.exs.cx/img53/1417/Buchta1a.jpg http://img51.exs.cx/img51/9576/rodzestwoBuchtowe.jpg Zdjecia za duze, zamienilam na linki Quote
musia Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 No, qrcze podoba mi się to wklejanie fotek z własnego Kompa. W tri miga i już są... :lol: Quote
Agitka Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 To nie jest do końca tak, że gończy wyodrębnił się od ogara - obie rasy wyodrębniły się najprawdopodobniej równolegla wiele :( .Haniu! :D nie chodziło mi o to, że gończe pochodzą od ogara ( bo takich danych nie ma) "wyodrębniły się" to znaczy, ze są to odrębne rasy. (swoja drogą miały wspólnego przodka... )Ale uwazam, że zasłużyły na FCI! :D Mój nawet zrobił nam niezły numer - był najmłodszy z juniorów i pierwszy raz w życiu na wystawie i zdobył podwójne złoto 8) Ale to tak tylko dodałam, żeby się trochę pochwalić :oops: :P Quote
musia Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Poprzednie było sprzed miesiąca , te z dzisiaj http://img8.exs.cx/img8/6208/01a6.jpg Quote
bea100 Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Jaka przepiękna czekoladka :D :D :D No Haniu..... :drinking: A tak swoją drogą to jest na co popatrzeć, i niech mi tu kto powie, że nie mamy w tej Polsce powodów do dumy :P Gratuluję hodowcom 8) Quote
Hania Posted December 2, 2004 Posted December 2, 2004 To nasza Buchta :-) Na zdjęciach, które wkleiła Musia jest Buchta jako maleństwo. I wystawa we Wrocławiu - gdzie jestem z Majorem - psem kolegi. Quote
bea100 Posted December 2, 2004 Posted December 2, 2004 Qrcze......zdjęcie szczęśliwego psa i morze...POEZJA :D Quote
musia Posted December 2, 2004 Posted December 2, 2004 No właśnie - wstyd i zaaferowanie. Toz widać jak byk, że to pan pies. Ale wybaczcie, wywołana chciałam jak najszybciej wkleić i pomyliłam . Buchtę jak i Majora sedecznie przepraszam :oops: Buchta z Kwietnia, czyli młodsza Quote
Agitka Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 Witaj Musia! Mam pytanko, widzę że twoja "choko" ma otarty nosek, czy sama trze nim po podłodze? wiem może głupie pytanie,ale mój Ares czasem tak robi jak mu coś w jedzeniu nie pasuje... :roll: A wogóle chciałam powiedzieć, że czekoladka jest śliczna :D Pozdrawiam: Agata A wogóle to on :D Maleńki Aresek :lol: 32kilo żywej wagi...zobaczymy co będzie po zimie... Quote
musia Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 Aga - czekolada Buchta należy do Hanki (tej z poprzednich fotek Majora czekoladowego - Major nie jest jej :) ) Ja mam czarnego podpalanego jak ty :D A tak wyglądał wczoraj To OPUS Kłusująca Sfora Quote
Guest Kamcia_14 Posted January 3, 2005 Posted January 3, 2005 Witam mogę się dołączyć do gończej rodzinki? Quote
Agitka Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 Musia!Piękny psiak :lol: Ma fajniusią kufę. Mocny... i lubi wygladać przez okno jak mój Ares :D Psiara chyba znam Twoją suczkę - Smuga Cnotliwy Nos tak? Gratulacje! Ładna sylwetka 8) Wiecej fotek plizzz! Haniu! Czekoladka jest słodziutka :P Pierwszy raz widziałam to umaszczenie na konkursie dzikarzy w Niecieczy. Cos niesamowitego to wcale nie jest brąz - to jakby platyna z brązem na aksamicie, po prostu śliczne. Może się pobawimy? http://img44.exs.cx/img44/6130/wysykap10100543ku.jpg Quote
Hania Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 Haniu! Czekoladka jest słodziutka :P Pierwszy raz widziałam to umaszczenie na konkursie dzikarzy w Niecieczy. Cos niesamowitego to wcale nie jest brąz - to jakby platyna z brązem na aksamicie, po prostu śliczne. Jeżeli w Niecieczy to widziałaś małą Buchtę :-) bo była tam chyba jedyną czekoladką :-). W tym roku też się wybierasz? Quote
bea100 Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 ...Jeżeli w Niecieczy to widziałaś małą Buchtę :-) bo była tam chyba jedyną czekoladką :-)... A czy ja mogę poprosić o zdjęcie naprawdę małej Buchty? Haniu? :proszę: Quote
Recommended Posts