Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Otóż muszę się pochwalić wszystkim tutaj zgromadzonym, iż właśnie dziś zarezerwowałam sobie jedną z sunię z zaplanowanego na przyszły rok miotu. Wiem, że do czasu, gdy szczeniaczek zawita do mojego domku, jeszcze trochę czasu upłynie, jednakże nie mogę się nie pochwalić... :) W rasie tej zakochałam się parę lat temu, ale dopiero teraz mogę powoli zacząć spełniać marzenie o piesku tej rasy. Zastanawiam się właśnie jak to było u Was... Jak długo przygotowywaliście się na przybycie Akity do waszego domku? Jak co robiliście? Czy macie jakieś rady, wskazówki? :) Może poradzicie mi jakąś literaturę? :) Wszystkie uwagi mile widziane. :) Jeśli byście mogli też opisać, jak wygląda dzień waszej Akity... :) Będę dźwięczna... :D

Posted

Akitka napisał(a):
Otóż muszę się pochwalić wszystkim tutaj zgromadzonym, iż właśnie dziś zarezerwowałam sobie jedną z sunię z zaplanowanego na przyszły rok miotu. Wiem, że do czasu, gdy szczeniaczek zawita do mojego domku, jeszcze trochę czasu upłynie, jednakże nie mogę się nie pochwalić... :) W rasie tej zakochałam się parę lat temu, ale dopiero teraz mogę powoli zacząć spełniać marzenie o piesku tej rasy. Zastanawiam się właśnie jak to było u Was... Jak długo przygotowywaliście się na przybycie Akity do waszego domku? Jak co robiliście? Czy macie jakieś rady, wskazówki? :) Może poradzicie mi jakąś literaturę? :) Wszystkie uwagi mile widziane. :) Jeśli byście mogli też opisać, jak wygląda dzień waszej Akity... :) Będę dźwięczna... :D

literatura.. coz o akicie to po polsku tylko w psich gazetach mozna przeczytać.. ale z ksiązem polecam "Okiem psa" i "dlaczego mój pies" Johna (??chyba Johna:p) Fishera i inni mi polecali "Zapomniany jezyk psów", ale nie czytałam..
ja sie przygotowywałam pół tygodnia :p chciałam psa już dużo wczesniej czytałam dużo w internecie na temat rasy, ale nie miałam kontaktów za dużo z hodowcami, az do wystawy w Warszaiwe na torwarze.. no i sie dowiedziałam, ze jest młoda suczka (wtedy już 6miesięczna) tydzień namawiałam mame żebyśmy pojechały ją zobaczymy.. pojechałyśmy zobaczyłyśmy, potem przez następne pół tygodnia namawiałam mame żeby ją kupić.. a przez następne pół tygodnia robiłam zaopatrzenie w domu :p

Posted

hmmm... a powiedz mi, czy twoja Akita nie miała kłopotów z zaaklimatyzowaniem się w nowym miejscu, w końcu miała już 6 miesięcy? długo to trwało zanim całkowicie przywykła? a co kupiłaś na początek poza miską, legowiskiem i karmą, obrożą i smyczą? :) chodzisz ze swoją Akitą na jakieś szkolenie?

Posted

Akitka napisał(a):
hmmm... a powiedz mi, czy twoja Akita nie miała kłopotów z zaaklimatyzowaniem się w nowym miejscu, w końcu miała już 6 miesięcy? długo to trwało zanim całkowicie przywykła? a co kupiłaś na początek poza miską, legowiskiem i karmą, obrożą i smyczą? :) chodzisz ze swoją Akitą na jakieś szkolenie?

oczywiscie że miała.. wczesniej mieszkała na wsi a została przywieziona do Warszawy, gdzie jest masa ludzi, psów samochodów.. przez pierwsze dni wychodziłam z nią tylko na trawniczek przed blokiem (bała sie dalej), potem robiłam coraz większe rundki.. nie apmietam ile czasu trwało przyzywczajanie jej do nowych warunków.. jeszcze przeciez winda była.. to wnosiłam ją do windy(sama by nie weszłaa) po jakimś czasie ją stawiałam na ziemi i do wszystkiego z czasem przywykła i przestała sie bać
na początek kupiłam jej jeszcze zabawki, stojak na miski, szelki (na początku chodziła na szelkach), jakieś witaminy do karmy (polecone przez hodowców) i chyba tyle..

na szkolenie z nią nie chodze, ale chodziłam kilka dni po tym jak przywiozłam ją do domu.. bo Anata jest moim pierwszym psem wiec potrzebowałam "instrukcji obsługi" jak postępować, jak wymagać, itd..ona ze szkolenia nie wiele wyniosła, ale ja sie nauczyłam i teraz umie wszystko po za aportem (bo tego jej nie uczyłam)

Posted

Ja na moją akitę czekałam pół roku :) Jest u mnie już 4 tygodnie :D Przygotowania polegały przede wszystkim na czytaniu - książek i artykułów w prasie, forum, ale nie tylko o rasie, również o szkoleniu, wychowaniu, problemach zdrowotnych, żywieniu. Przeglądałam mnóstwo stron(zagranicznych) o akitach, oglądnęłam setki zdjęć, analizowałam wzorzec. Miałam świetny kontakt z hodowczynią, od której bardzo dużo się dowiedziałam.
Przed przybyciem Iru kupiłam legowisko, miski na stojaku, zabawki, szczotkę, linkę 10m, smycz, obrożę.... A, jeszcze zwijana matę campingową z Karuska, bo wiedziałam, że bedziemy dużo podróżować.
Książki, które czytałam to: "Z kluczem do psa" Zofii Mrzewińskiej, "Sam wychowasz swego psa" Mrzewińskiej i Bogusława Górnego, "Zapomniany język psów" Jan Fennell, "Okiem psa" Fishera i jeszcze "Mądrzejsze niż myślisz" Loeba.
Akita była od lat moim marzeniem, więc kiedy miało ono już się spełnić chciałam przygotować się dogłębnie... :P

Posted

heh... ja muszę czekać trochę więcej niż pół roku, ale jakoś myślę wytrzymam... zresztą czas tak szybko mija. :)
powoli się właśnie będę przygotowywać tak jak ty Weihaiwej... :)
ciekawe jakie też będzie to moje maleństwo... a jakie są wasze akity? co lubią, czego nie? co porabiają na co dzień? :]

Posted

Akitka napisał(a):
heh... ja muszę czekać trochę więcej niż pół roku, ale jakoś myślę wytrzymam... zresztą czas tak szybko mija. :)
powoli się właśnie będę przygotowywać tak jak ty Weihaiwej... :)
ciekawe jakie też będzie to moje maleństwo... a jakie są wasze akity? co lubią, czego nie? co porabiają na co dzień? :]

Skoro jeszcze masz tyle czasu, to proponuję również zapoznać się:
http://forum.dogs.pl/viewthread.php?tid=5948&page=1
Lektura wciąga, a przy okazji można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Ja też w tym brałem udział i nie powiem, w wielu przypadkach pomogło mi to, jak np. przy pierwszych objawach rządzenia akity w domu. A "Zapomniany język psów" polecam też.

Posted

dzięki za odzew... :) na pewno przeczytam wszystko, co zaproponowaliście... :) jeżeli jeszcze by się wam coś przypomniało, jakaś rada, wskazówka, to czekam... :)

Posted

Akitka napisał(a):
dzięki za odzew... :) na pewno przeczytam wszystko, co zaproponowaliście... :) jeżeli jeszcze by się wam coś przypomniało, jakaś rada, wskazówka, to czekam... :)

aa nie wiem czy widziałaś temat o akitach w galerii (ogólnej).. ma on chyba ponad 250 stron i myśle że też warto sie zapoznać, a i dużo zdjec jest do obejrzenia

link http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=15149