Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pewnie głupie to pytanie, ale kompletnie się nie znam na rasowości... :oops:

Proszę o odpowiedź na pytanie.

Znajoma ma psa, rodowodowego Cairn Terriera. Pies był trzy razy na wystawie, ale nic nie zdobył. To było dawno. To samiec.
Znajoma znajomej ma suczkę z tej samej hodowli. Jakoś się baby zgadały i postanowiły spiknąć swoje psy.

I oto pytanie: czy dzieci z takiego związku będą miały rodowody, tylko dlatego, że rodzice mają rodowody? Czy nie, bo rodzice nie mają licencji hodowlanej?
Pytam, bo rozmawiałam z tą pierwszą panią o tym i zabiła mnie tekstem, że ona nie wie, że po prostu chce żeby jej Wentuś miał dziecko, bo już jest stary i to będzie pierwsze i ostatnie.

Jak to jest? Co trzeba zrobić żeby dzieci dwojga rodowodowych rodziców miały rodowody? A może nic nie trzeba i będą miały tak czy owak?

Z góry dzięki za odp.

Posted

Zapoznałam się. Niestety daje mi to niewiele, bo nigdzie nikt nie wyjaśnia kwestii suki hodowlanej/psa reproduktora w zakresie, o który mi chodzi.

Otóż - ani suka, o którą pytam, ani pies nie mają tzw. "dopuszczenia do hodowli". Ona nie jest suką hodowlaną, a on nie jest reproduktorem.

To dwa psy-przytulaki, których właściciele chcą spyknąć. Pomijam już, że samiec ma 12 lat, więc na moje oko już z tego powodu pomysł jest durny, ale ja się nie znam... :)

To, o co pytam, w regulaminie hodowli, nie jest wyjaśnione...

Konkretnie: czy takie psy dadzą rodowodowe potomstwo? Czy pies rodowodowy może dać rodowodowe małe bez tej całej procedury, bo czym innym jest hodowla, a czym innym sytuacja, gdy czyjaś rasowa suka rodzi dzieci rasowego tatusia?

Posted

Pies nie bedacy reproduktorem, i suka nie bedaca suka hodowlana nie bede mieli rodowodowych dziec - czyli bezsensowne rozmnazanie kolejnych nierasowych psow.... ;)

Posted

Jejku,jeszcze na dodatek z tej samej hodowli,więc może się zdarzyć "niezły" imbredzik :evil: Myślę,że to beznadziejny przypadek ta Twoja znajoma,pewnie i tak dojdzie do krycia!Ale tak być nie powinno :evilbat:W regulaminie przeczytaj dokładnie suki hodowlane i psy reproduktory,tam masz wszystkie wymagania jakie muszą spełnić,żeby były dopuszczone do rozrodu :wink:

Posted

kropka75 napisał(a):

Jest wyjasnione jakie musza byc spelnione warunki!
A najlepiej by bylo, gdyby udalo Ci cie wplynac na decyzje owej pani... sprobuj.... :)

Posted

Agasia napisał(a):
Pies nie bedacy reproduktorem, i suka nie bedaca suka hodowlana nie bede mieli rodowodowych dziec - czyli bezsensowne rozmnazanie kolejnych nierasowych psow.... ;)

No i to jest jasna odpowiedź. Dziękuję. :)

Posted

Gonia napisał(a):
Jejku,jeszcze na dodatek z tej samej hodowli,więc może się zdarzyć "niezły" imbredzik :evil: Myślę,że to beznadziejny przypadek ta Twoja znajoma,pewnie i tak dojdzie do krycia!Ale tak być nie powinno :evilbat:W regulaminie przeczytaj dokładnie suki hodowlane i psy reproduktory,tam masz wszystkie wymagania jakie muszą spełnić,żeby były dopuszczone do rozrodu :wink:

Czytałam, czytałam... Tylko z tego co tam czytałam wynika, że jak mam psa rasowego i chcę go mnożyć to muszę założyć hodowlę (czyli zgłosić tam i siam) i zrobić psa psem reproduktorem...
A że wokół masa ludzi mających psy rasowe i mnożących je, to nie wpadłam na to, że to tak naprawdę wygląda... Nie znam nikogo kto zgłasza chęć krycia :oops: więc myślałam, że czym innym jest hodowla, a czym innym urodzenia pieska rodowodowego...

Moja wina, moja wina... :P

Człowiek uczy się całe życie. :)

Posted

sota36 napisał(a):
kropka75 napisał(a):

Jest wyjasnione jakie musza byc spelnione warunki!
A najlepiej by bylo, gdyby udalo Ci cie wplynac na decyzje owej pani... sprobuj.... :)

Obawiam się, że nie mogę, ta pani (od psa) to moja szefowa. :) Ale może natura sama zadziała - pierwsza próba nie doszła do skutku, bo pani miała problem w rodzinie i odwołała spotkanie.
Teraz (dwa miesiące później) pies średnio się czuje i mąż tej pani jest przeciw. A że to starość raczej, to pewnie wigoru nie odzyska tak zaraz.

Posted

Kropko, to chociaz podpowiedz szefowej, żeby w rodowodach sprawdziły, czy pies i suka nie są ze sobą spokrewnione :roll:
Kojarzenie psów spokrewnionych ze soba nazywa się imbredem i jak sie pewnie domyślasz jest sprawą dośc kontrowersyjną. Bo mogą sie urodzić "genetyczne potworki" - podobnie, jak u ludzi.

Posted

Ok, zapytam ją jak to jest z tym pokrewieństwem.
Ale sądzę, że i tak im się nie uda, bo piesek coraz słabszy jest, już nawet na wyrko nie wskakuje, choć to bardzo sprytna i żywotna rasa.

A wie ktoś, czy w ogóle ma sens dopuszczania psa 12-toletniego do suki? Nie ma jakichś granic wiekowych, stanowiących zagrożenie i ryzyko urodzenia chorego potomstwa?

Posted

Jeśli chozdi o psy rasowe,to suka może rodzić do 8-ego roku życia.Pies reproduktor może kryć dożywotnio.Nie ma tu limitu wiekowego. :)Napisz w jakim wieku jest suka?Może argument,że suki które mają cztery lata i więcej,a które wcześniej nie rodziły,mają najczęściej powikłania okołoporodowe,powstrzyma Twoją szefową!? :x

Posted

No to muszę się jeszcze dowiedzieć ile ma ta sunia.

A co jak urodzi później? Tak jak u ludzi, choroby genetyczne, zniekształcenia itp.? Czy to inny problem?

Posted

Myślę,że chodzi tu o to,że najbardziej optymalny okres do rozrodu kończy się u suki w wieku ok 8 lat.Poza tym suka która wielokrotnie rodziła mnogie mioty,jest brzydko mówiąc wyeksploatowana.Chodzi tu zapewne o zdrowie suki(może się zdarzyć wiele powikłań,wszak to już starsza pani)! :wink:

Posted

kropka75 napisał(a):
Ok, kumam bazę. :)

Ta suka rodziła raptem kilka razy, więc rozumiem, że jej zdrowie zagrożone nie będzie jakby co.
Te raptem kilka razy,to ile?Przyjmuje się że suka hodowlana to ta ,która po ukończeniu 15-tu miesięcy uzyskała na trzech wystawach oceny przynajmniej bardzo dobre.Więc,średnio wychodzi,że jest kryta po raz pierwszy ok 2-go roku życia.Może rodzić 1 raz w roku kalendarzowym,do ukończenia 8-go roku życia(też chodzi o rocznik,np urodzona w styczniu 2000r może urodzić ostatni miot do grudnia 2008r).Więc średnio wychodzi 6 miotów :)