Jump to content
Dogomania

Porod u Yorka :)

Recommended Posts

• Replies 237
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
  • 2 months later...
Posted

[quote name='sbimka i mimi']
tiqrunia napisała ROZMNAŻANIE YORKÓW BEZ RODOWODU POWINNO BYC ZABRONIONE!
TAK SAMO JAK BY KTOŚ MÓGŁ POWIEDZIEC ŻE ROZMNAŻANIE LUDZI NIE Z KORZENI RODZIN KRÓLEWSKICH POWINNO BYC ZABRONIONE PO CO LUDZIE NIE ZRODZIN KRÓLEWSKICH SIĘ ROZMNAŻAJĄ TYLE DZIECI CZEKA NA ADOPCJE W DOMU DZIECKA[/quote]
Więc Tigrunia się wszem i wobec wypowiada po raz kolejny (chyba trzeba by przenieść te posty do innego wątku) :angryy:

Sabinko .. mówisz,ze takiej starej babci nie stać na psa za 2,5 tys zł to dlaczego nie weźmie psa ze schroniska lub innej (czyt. tańszej) rasy? Żadna babcia nie poradziła by sobie z włosem Yorka - co tygodniowe kąpiele,czesanie czy nawet chodzenie do strzyżenia. Drogie karmy,witaminy i kosmetyki to nie interes dla emerytki :cool1:
Nie wiem o co chodzi z tymi rodzinami królewskimi? :cool1: Zresztą nie słyszałaś o programach przymusowej sterylizacji wśród ludzi? No to masz przyklad : [URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Przymusowa_sterylizacja[/URL] I cytat : [B]"Przymusowa sterylizacja[/B] - programy społeczne, które pojawiły się na początku [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/XX_wiek"][COLOR=#0000ff]XX[/COLOR][/URL] w., zwykle jako część tzw. [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Eugenika"][COLOR=#0000ff]eugeniki negatywnej[/COLOR][/URL], mające zapobiec rozmnażaniu osób o niepożądanych cechach."
Ale miało być o psach..Nie wszytskie Yorki z rodowodem są z super linii hodowlanych a jednak rodowody mają. Moze nie najlepsze ale zawsze masz gwarancję, że to nie kundel i że ten York to właśnie 100% York! Zresztą jak można psa porównywać do człowieka?? :shake: Pies sobie sam nie poradzi. Bez człowieka prędzej czy później zginie i zobacz ile jest takich bid.. które umierają bo nie ma się nimi kto zająć, nie ma kto nakarmić. Niektóre kraje jak zauważają problem. W niektórych krajach nie ma psów błąkających się po ulicach bo sterylizacje/kastracje są tam przymusowe - i słusznie!
I już wiecej mi sie pisać nie chce bo i tak nie dotrze :cool1: Ale miło by było gdyby ludzie wreszcie zrozumieli ile złego czynią rozmnażając psy nie rasowe!! :angryy: Żal mi tych psiaków, których nikt nie chce i nie kocha.. :-(

• 7 months later...
Posted

Hejka...Jestem tu nowa mam yorka,który ma już 2 latka suczke !Czytałam całe forum o porodach yorków...Moja rodzina chce ,aby mój pies miał małe,ale mówiłam im ,żę Zuzia jest za mała i ,że nie chodzi o wiek ,a oni mówią,że przesadzam ... Boję się tego,że przy porodzie Zuzia zginie lub jej dzieci..Co ja mam robić?...wiem ,że chociasz raz musi być w ciązy...,ale rodzina nalega aby to stało się jak najszybciej,ja nie chcę tego :-( powiedzcie mi co ja mam robić?

Posted

1. to mit że suka musi urodzić chociaż 1 raz - wcale nie musi
2. jesli nie ma uprawnień hodowlanych to będą yorki bez rodowodu a więc kolejna pseudohodowla, takich yorków masz na allegro zawsze średnio ok 400 nie mówiąc o innych portalach ogłoszeniowych
3.jeśli jest mała ryzykujesz jej życiem
.

Posted

[quote name='darunia96']Hejka...Jestem tu nowa mam yorka,który ma już 2 latka suczke !Czytałam całe forum o porodach yorków...Moja rodzina chce ,aby mój pies miał małe,ale mówiłam im ,żę Zuzia jest za mała i ,że nie chodzi o wiek ,a oni mówią,że przesadzam ... Boję się tego,że przy porodzie Zuzia zginie lub jej dzieci..Co ja mam robić?...wiem ,że chociasz raz musi być w ciązy...,ale rodzina nalega aby to stało się jak najszybciej,ja nie chcę tego :-( powiedzcie mi co ja mam robić?[/quote]

Powiedz im, że koszty utrzymania szczeniąt, odrobaczania i szczepienia będą większe niż to co na nich zarobią. Do tego dorzuć, że zaszczą i zasrają wszystko. Na pewno im mina zrzednie.:diabloti:

Posted

mój pies miał małe,ale mówiłam im ,żę Zuzia jest za mała i ,że nie chodzi o wiek ,a oni mówią,że przesadzam

wiek jest dobry, ale nie wiem czy jest za mała napisz jej wage;)

Boję się tego,że przy porodzie Zuzia zginie lub jej dzieci..

Słusznie że się boisz :roll: Ja też bym się bała nawet jak by mój york ważył 3.5 kg.

wiem ,że chociasz raz musi być w ciązy...,

niekoniecznie. Nie każdy musi być i nie jest to napisane że MUSI.
Zależy jeszcze czy twoja sunia ma rodowód jak nie ma to nigdy w życiu jej nierozmnażaj.

ale rodzina nalega aby to stało się jak najszybciej,ja nie chcę tego :-( powiedzcie mi co ja mam robić?

Hmm... powiedz im że NIE i koniec pilnuj jej i nie dawaj rodzicom np. na "spacerki" :evil_lol:.Te spacerki mogą zakończyć się ciążą.Poszukaj coś w internecie np. straszną historię Yorczycy która właśnie była w ciąży i nie przeżyła bo była za mała( są takie przypadki) .

Posted

Mam jeszce pytanie o ten rodowód,dostałam mojego psa Na Wigilię i ja nie zalatwialam tego czy ma rodowod ..czy jest to koniecznie potzrebne do rozmnazania ?? jak go zdobyć ?

Posted

[quote name='darunia96']Mam jeszce pytanie o ten rodowód,dostałam mojego psa Na Wigilię i ja nie zalatwialam tego czy ma rodowod ..czy jest to koniecznie potzrebne do rozmnazania ?? jak go zdobyć ?[/quote]

Rodowód wyrabiasz w ZK na podstawie metryki urodzenia psa. Później wystawiasz psa w odpowiedniej klasie by uzyskał/bądź nie odpowiednie oceny do wyrobienia papierów hodowlanych.

Posted

[quote name='darunia96']Aha...dzięki :) I przestańcie już pisać o tych pseudohodowlach ... :angryy:[/quote]

A czemu? To poważny problem w Polsce.:angryy:

ps. rozkazywać to możesz swoim koleżankom z trzepaka.:cool3:

Posted

[quote name='darunia96']Wiem ,że to ważne ,ale niektorzy ludzie jak nie maja u psa rodowodu to chyba przeciez nie sa juz pseudohodowlą ...[/quote]

Pewnie, ze nie ale jak by Ci przyszlo do glowy jednak rozmnozyc swoja "malutka" sunie to wtedy staniesz sie pseudohodowca niestety.
Najlepiej i najbezpieczniej dla Twojej suni bedzie jak ja wysterylizujesz i zniknie problem cieczek.Wtedy sunia bedzie calkiem bezpieczna i nie bedzie narazona na przypadkowa ciaze, ktora moze byc dla niej smiertelnym zagrozeniem.

Posted

Nie chcę jej wysterylizować:shake:Nie wiem czemu ,ale nie chcę...Wytłumaczcie mi to dlaczego rozmnazanie bez rodowodu to pseudohodowla ? Sorry,że tyle pytam ,ale nie wiem o co chodzi ?:shake:

Posted

[quote name='darunia96']Nie chcę jej wysterylizować:shake:Nie wiem czemu ,ale nie chcę...Wytłumaczcie mi to dlaczego rozmnazanie bez rodowodu to pseudohodowla ? Sorry,że tyle pytam ,ale nie wiem o co chodzi ?:shake:[/quote]

[url=http://rodowod.republika.pl/]Rasowy=rodowodowy[/url]
[url=http://www.stoppseudohodowcom.org/]STOP pseudohodowcom! | STOP pseudohodowcom! Rasowy = Rodowodowy.[/url]