PIKA Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Patka'] FAKTYCZNIE PSY SĄ TAK ZMUTOWANE CO DO WIELKOŚCI ZE MOZE TYM WIELKIMM STOJAK SIE PRZYDA[/QUOTE] Patka dokladnie, bo glownym zaleceniem przy psach ze "skłonnością do..." jest w ramach zapobiegania dzielenie dziennej porcji jadelka na kilka "podań" i ograniczenie ruchu po jedzeniu ..a i to nie gwarantuje sukcesu na 100%, więc czy pies bedzie jadł "z podlogi" czy "ze stojaka" niewiele tu zmieni, bo jak pies się ma "skręcić" to sie "skręci". :shake: skręty żoładka, czy jelitek zdarzaja sie już w wieku szczenięcym i to tak wczesnym, ze piesek bywa jeszcze przy matce, więc zachowane sa wszystkie normy "zapobiegające" a i tak się zdarza :shake: [quote name='Patka'] ... mnie sie wydaje ze naszym średniakom jeszce nie [/QUOTE] Jak micha "lata po podlodze a pies za nią" w czasie jedzenia, to mozna postawić na stojaczku tylko obnizyc poziom ;) Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 :oops:Ozzyemu to i tak najlepiej się je ze stołu :evil_lol::evil_lol: Quote
asher Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [B]PIKA[/B], ja bym pewnie doga przyuczyła do jedzenia na leżąco ;) Vetserwis podaje, że jedzenie z podwyższenia zwiększa ryzyko skrętu nawet o 110 procent! Tam masz również napisane kto i kiedy to badał ;) [URL="http://www.vetserwis.pl/skret.html"]http://www.vetserwis.pl/skret.html[/URL] Quote
Patka Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Michal Lilith jest na gumie i nie tak całkiem na ziemi przyglądałam sie jej jak je i przy 46-7 cm w kłebie jest OK :razz: Quote
PIKA Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='asher'][B]PIKA[/B], ja bym pewnie doga przyuczyła do jedzenia na leżąco ;) Vetserwis podaje, że jedzenie z podwyższenia zwiększa ryzyko skrętu nawet o 110 procent! Tam masz również napisane kto i kiedy to badał ;) [URL="http://www.vetserwis.pl/skret.html"]http://www.vetserwis.pl/skret.html[/URL][/quote] No i dobrze, ale ciekawam jak ten facet badania przeprowadzał, bo jak [isze wet sewis, aby powstal skręt musi zaistniec kilkakanście czynników a nie tylko jeden Jezeli stosuje sie do wszystkich innych zaleceń, [B]to fakt, [/B]ze karmię psa na podwyższeniu, bo mu tak wygodniej, ani nie wywoła ani nie zapobiegnie skrętowi ;) Quote
asher Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='PIKA']No i dobrze, ale ciekawam jak ten facet badania przeprowadzał, bo jak [isze wet sewis, aby powstal skręt musi zaistniec kilkakanście czynników a nie tylko jeden Jezeli stosuje sie do wszystkich innych zaleceń, [B]to fakt, [/B]ze karmię psa na podwyższeniu, bo mu tak wygodniej, ani nie wywoła ani nie zapobiegnie skrętowi ;)[/quote]PIKA, bez sensu jest to, co napisałaś. Przecież do skrętu żołądka nie dochodzi tylko wtedy, gdy wystąpią wszystkie czynniki mogace go spowodować. A jak zbadano wpływ ustawienia misek na skręt? Ja nie wiem. Ale nie sądzę, żeby vetserwis opierał swoją publikację na plotkach i domniemaniach. Więc zapewne JAKOŚ sprawdzono. Możesz przecież poszperać w internecie, może te badania sa opublikowane. Możesz nawet napisać do człowieka, który je przeprowadzał i spytać jak doszedł do takich wniosków. Ja osobiście nie sądzę, aby przeprowadznie miarodajnego eksperymentu było niemożliwe. Jest wiele schorzeń, które moga zostać wywołane przez różne czynniki (czy to występujące pojedynczo, czy razem) jakoś udaje się zbadać, jakie to są czynniki. A skoro kwetionujesz wynik badan wskazujących na to, że sposób ustawienia miski ma wpływ na skręt żołądka, to bądź konsekwenta i zakwestionuj również badania, które wykazały, że na skręt żołądka ma wpływ budowa anatomiczna psa, czy sposób podawania dziennych racji pokarmu... No bo JAK to zbadano, skoro jest kilka czynników powodujących skręt? :roll: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 :roll: to chyba jednak nie kupię ani nie każe robić TZtowi stojaczków .Najwyżej chłoptasia do stołu zaproszę ;) Quote
PIKA Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [B]Asher [/B]poprzednie stwiedzenie, że "miska na stojaku" zapobiega skrętowi zoładka bylo rowniez oparte na badaniach i to nietylko jednego Pana Takie rzeczy mozna sprawdzic tylko statystycznie raczej Nie sądze, ze ten Pan trzymal psy zagrozone skretem i część karmil na stojaku a częśc z podlogi, a i to nie byloby miarodajne, bo każda z grup musialaby spełniac wszystkie i IDENTYCZNE predyspozycje do skrętu (lacznie z wystepowaniem skrętu u krewnych psa ) Dlatego uważam i to jest moje zdanie, że pies ktoremu skret ma się przytrafić (bo ma tak w gwiazdach zapisane ;) ) to sie przytrafi czy będzie jadl na podwyższeniu czy nie ;) I jeszcze jedno, zanim wprowadzono "modę" na miski na podwyższeniu to bylo mniej skrętów żoładka ? Nie sadze ;) A przeciez psy jadły "z podlogi" [quote name='Alicjarydzewska']:roll: to chyba jednak nie kupię ani nie każe robić TZtowi stojaczków .N[B]ajwyżej chłoptasia [SIZE=4]do stołu zaproszę[/SIZE][/B] ;)[/quote] No przy stole będzie mial wyżej :diabloti: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 :evil_lol:do stołu to na kanapie siada ;) Quote
Daga_i_Oskar Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol:do stołu to na kanapie siada ;)[/quote] [COLOR=purple]to tak jak mój :evil_lol:[/COLOR] [COLOR=purple]jeszcze nie zdąrzysz siąść a on juz czeka :evil_lol: [/COLOR] Quote
asher Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='PIKA'][B]Asher [/B]poprzednie stwiedzenie, że "miska na stojaku" zapobiega skrętowi zoładka bylo rowniez oparte na badaniach i to nietylko jednego Pana[/quote] A kto to badał? Nazwiska poproszę, to sobie sprawdzę. Bo z tego co ja słyszałam/czytałam (niepotrzebne skreslić, nie pamiętam) - to nie było to poparte żadnymi miarodajnymi badaniami. Ot tak, na rozum raczej ;) [quote name='PIKA']Takie rzeczy mozna sprawdzic tylko statystycznie raczej Nie sądze, ze ten Pan trzymal psy zagrozone skretem i część karmil na stojaku a częśc z podlogi, a i to nie byloby miarodajne, bo każda z grup musialaby spełniac wszystkie i IDENTYCZNE predyspozycje do skrętu (lacznie z wystepowaniem skrętu u krewnych psa )[/quote] Nie wiem. A może jednak trzymał? Ponoć były to przecież najdokładniejsze badania dotyczące tego schorzenia. Czyli albo przebadano najwieksza dotychczas ilośc psów, albo wymyślono doskonalszą metodę badawczą, albo i to i to ;) [quote name='PIKA']Dlatego uważam i to jest moje zdanie, że pies ktoremu skret ma się przytrafić (bo ma tak w gwiazdach zapisane ;) ) to sie przytrafi czy będzie jadl na podwyższeniu czy nie ;)[/quote] Ja jednak jestem ostrożniejsza ;) Zarówno w przypadku skrętu, jak i innych nieprzyjemnych rzeczy, które mogą spotkac psa wychodzę z założenia, że jeśli można się jakoś zabezpieczyć, to powinno się to robić. [quote name='PIKA']I jeszcze jedno, zanim wprowadzono "modę" na miski na podwyższeniu to bylo mniej skrętów żoładka ? Nie sadze ;) A przeciez psy jadły "z podlogi"[/quote] Bardzo możliwe, że było mniej takich przypadków. Czemu nie sądzisz? :niewiem: [quote name='PIKA']No przy stole będzie mial wyżej :diabloti:[/quote] Ale sam tez będze wyżej :lol: Quote
mmbbaj Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [SIZE=3][COLOR=Blue][B]Alu[/B][/COLOR][/SIZE], czy jest już u was mróz trzaskający taki jak u nas?:cool3: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 [quote name='mmbbaj'][SIZE=3][COLOR=Blue][B]Alu[/B][/COLOR][/SIZE], czy jest już u was mróz trzaskający taki jak u nas?:cool3:[/quote] u nas jest aktualnie 0 stopni i w ciągu dnia padał i śnieg i deszcz :angryy: Quote
mmbbaj Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']u nas jest aktualnie 0 stopni i w ciągu dnia padał i śnieg i deszcz :angryy:[/quote] A u nas cały dzień padał śnieg i teraz jest [COLOR=Blue]-[/COLOR][B][COLOR=Blue] 17[/COLOR][/B] stopni:angryy: Do was też dojdzie mróz, to niedobrze, że padał deszcz bo będzie ślisko :shake: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 [quote name='mmbbaj']A u nas cały dzień padał śnieg i teraz jest [COLOR=Blue]-[/COLOR][B][COLOR=Blue] 17[/COLOR][/B] stopni:angryy: Do was też dojdzie mróz, to niedobrze, że padał deszcz bo będzie ślisko :shake:[/quote]:roll: ja tak cały czas się łudzę że nas to jakoś ominie i nie przyjdzie do nas.Brrrr. Ja nie lubię jak jest zimno. A dziś kąpaliśmy Ozzulca .Do momentu mycia głowy ok a potem horror i to tak zawsze :angryy::evil_lol: Quote
mmbbaj Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:roll: ja tak cały czas się łudzę że nas to jakoś ominie i nie przyjdzie do nas.Brrrr. Ja nie lubię jak jest zimno.[/quote] ja też nie lubię! Do tego najgorszy jest ten wiatr bo wydaje się jeszcze zimniej! Chciałabym żeby już było cieplej bo ograniczyliśmy spacery Bajana. Przy takim dużym mrozie on dostaje głupawki i chciałby biegać, wtedy byłoby mu cieplej! Niestety koło nas nie można go bezpiecznie puścić bez smyczy bo jest za duży ruch uliczny:shake: A zanim byśmy doszli na Pola Mokotowskie to byśmy zamarzli:cool3: No i marzną mu łapki! [quote name='Alicjarydzewska'] A dziś kąpaliśmy Ozzulca .Do momentu mycia głowy ok a potem horror i to tak zawsze :angryy::evil_lol:[/quote] A nie możecie wykąpać go w wannie, a głowę już poza, np. ręczniczkiem, gąbką...? On ma taką króciutką sierść, że chyba można byłoby tak! Nie miałby takiego stresu!:lol: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 :evil_lol: on i tak głowę ma za wanną , a TZ jest jako ochrona w stroju topless:evil_lol:, bo ja leję wodę na obu :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Maga100 Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [B]O rany Alicjo, a czemu ty w mrozy Ozzulca kąpiesz, bo nie doczytałam? [/B] [B]U nas śniegu po pas i Leon szczęśliwy jak nigdy :multi: Nawet mroz nam nie straszny :cool1: [/B] Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 [quote name='Maga100'][B]O rany Alicjo, a czemu ty w mrozy Ozzulca kąpiesz, bo nie doczytałam? [/B] [B]U nas śniegu po pas i Leon szczęśliwy jak nigdy :multi: Nawet mroz nam nie straszny :cool1: [/B][/quote]u nas nie ma mrozów tylko odwilż :evil_lol: Quote
Baha Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 hehehe, z ta kąpielą to dobre - ale rzeczywiscie, dobrze, ze ma krotka sierść, ja z maluchami sobie radze, ale jak niufe mam kąpac - łoj, ciężko:) zimno może jest, ale przeciez po kapieli idzie się do łóżka:-) Quote
00000 Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Alicjo avatarek rewelacyjny:lol: :lol: :lol: Biednego maltretowanego w wannie Ozulca proszę wysmyrać od cioci Pagaj :lol: Quote
Alka Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']u nas jest aktualnie 0 stopni i w ciągu dnia padał i śnieg i deszcz :angryy:[/quote] oj tak, istna chlapa :diabloti:. Jutro jak mrozy do nas dotrą to będą ślizgawki na ulicach i chodnikach.:cool3: Córka wracała dzisiaj z uczelni z Katowic i zamiast dotrzec do Rybnika to dotarła do Gliwic.Podobno były takie opóżnienia pociągów ,że szok...:cool3: Quote
Alicja Posted January 21, 2006 Author Posted January 21, 2006 [quote name='Pagaj']Alicjo avatarek rewelacyjny:lol: :lol: :lol: Biednego maltretowanego w wannie Ozulca proszę wysmyrać od cioci Pagaj :lol:[/quote]:lol: Ozzy wysmyrany i suchutki leży w pańciowej pościeli ;) [B]Baha [/B]dziękujemy za odwiedzinki .Z tym łóżkiem to święta racja :evil_lol::evil_lol::evil_lol: fotki pokąpielowe [IMG]http://img23.imageshack.us/img23/3893/po15gu.jpg[/IMG] [IMG]http://img23.imageshack.us/img23/9886/po25wi.jpg[/IMG] [IMG]http://img21.imageshack.us/img21/9939/po33dx.jpg[/IMG] [IMG]http://img21.imageshack.us/img21/9504/po48hz.jpg[/IMG] [IMG]http://img21.imageshack.us/img21/3765/po56cr.jpg[/IMG] [B]dawaj tę koszulkę :mad: [IMG]http://img21.imageshack.us/img21/7681/po62ys.jpg[/IMG] [/B] Quote
KaRa_ Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:lol: [B][IMG]http://img21.imageshack.us/img21/7681/po62ys.jpg[/IMG][/B] [/quote] Aaaa Ozzy zjada Kube:lol: :lol: Quote
Hanna R. Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 [B][I][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Ala , nie wyparłabyś się Kuby ! Nawet gdybyś bardzo chciała .... :cool1: [/SIZE][/FONT][/I][/B] [B][I][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]A czy Rumaka to Ty tak przed każdym położeniem do łóżka kąpiesz ???[/SIZE][/FONT][/I][/B] Quote
Recommended Posts