Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
W moim zalu i rozpaczy zajrzalam na forum, choc nie zagladalam tu od bardzo bardzo dawna. Milo widziec tyle osob kochajacych zwierzeta, a to znaczy dobrych osob :) I pomyslalam, ze skoro jest tu tylu przyjaznych forumowiczow, to poprosze o rade. Tydzien temu stracilam moja ukochana sunie fila brasileiro, umarla nagle, pozostawiajac nas w ogromnym smutku, a oprocz nas 8 maluszkow. Byla naszym najwiekszym przyjacielem, bez ktorego jest naprawde stasznie pusto..... Smutki uciekaja czesciowo dzieki maluchom, chociaz to czasami na ich widok powracaja wspomnienia i leja sie lzy.... :cry: Szczeniaczki maja juz 5 tygodni i wygladaja na bardzo szczesliwe i zadowolone, jakby nie zauwazyly co sie stalo. Radzimy sobie z nimi bardzo dobrze. Tylko ostatnio mam jedna watpliwosc: skoro nie maja juz mamy i nie maja jej mleczka, to czy oprocz suchej karmy dla malenkich pieskow moge podawac im podgrzane mleko? W zwiazku z tym, ze sunia nie miala duzo pokarmu, nic nie przeczuwajac, zaczelismy im po troszeczku podawac karme Babydog Giant Royal Canine, a po smierci suni dawalismy im oprocz normalnej dawki suchej karmy do 3 x cieple mleczko. Pare dni temu przeczytalam, ze nie wolno podawac dodatkowo wapnia przy suchej karmie, dodatkowo uslyszalam kilka sprzecznych opinii. Czy ktos orientuje sie, czy rzeczywiscie nie mozna podawac maluchom mleka skoro dostaja sucha karme, bo mi wydaje sie ze brakuje im mleczka.....? Gdybyscie mieli jakies rady dotyczace maluchow, bardzo chetnie je przyjme i z gory za wszystkie dziekuje!

Posted

na początku pragnę nadmienić iż ogromnie ci współczuję bo domyślam sie jak bardzo przezyliscie stratę ukochanej suni :cry:

a teraz przejdę do sedna, wiec nie jestem jakimś wielkim znawcą w tym temacie, ale coś niecoś wiem i z moich wiadomosci wynikałoby ze włascicie nie powinno sie podawac dodatkowo mleka bo karma ma wszystko co poptrzeba i dajac dodatkowo mleko mozna przesadzic z wapniem, a wiadomo ze nie im wiecej tym lepiej tylko wszystko powinno byc w odpowiednich ilosciach, tak samo z białkiem, które mleko tez posiada wiec chyba lepej ni ryzykowac i przyzwyczajac je do wody. ja pamietam jak denis był mały tez nie miałam serca odastawic mu mleczka (choc miał prawie 8 tyg) ale przy karmie tak mi poradzono i w koncu przyzwyczaił sie do wody i chyba niczego mu nie brakowało.... ale znowu słysząłam ze sa tez specjalne mleka dla szczeniat zastępujące mleko matki moze cos takeigo mozna by spróbowac chociaz nie wiem ak to współgraoby z karmą gdybym to ja miała te maluszki chyba bym zrezygnowała z mleka, ale moze niech sie jhescze ktos inny wypowie i albo potwierdzi albo skrytykuje moja opinie wtedy bedziesz juz miała pewnosc i powodzenia w wychowaniu malców!

Posted

[quote]bo mi wydaje sie ze brakuje im mleczka.....?[/quote] Skąd takie przypuszczenia? Skoro maluszki mają już 5 tygodni to pewnie i tak nie byłyby już karmione przez matkę, a jeśli nawet- to sporadycznie. Zresztą mleko krowie podobno ma się nijak do mleka suczego, więc podawanie go nie jest konieczne.

Posted

Izabela!!!Strasznie mi przykro z powodu smierci waszej przyjaciolki.....['] :cry: .Co do Twoich rozterek dotyczacych podawania mleka dzieciom,mysle ,ze to nie dobry pomysl.tak jak juz napisala coztego mleko krowie nie przypomina skladem mleka suczego,wiec podawanie go mija sie z celem.Istnieje preparat mlekozastepczy firmy Royal canin,ale podaje sie go maluchom kilkudniowym,a wasze maja juz 5 tygodni,wiec nie wiem.Najlepiej bedzie jesli skonsultujesz diete szczeniakow z zaufanym wetem i on podpowie Ci jak karmic maluszki.Trzymajcie sie !!!!Powodzenia z maluchami.

Posted

oj-bardzo wspolczuje :( .Ja wzielam swojego leosia jak mial 5 tygodni-wiem ze za wczesnie-ale wtedy bylam zielona :oops: .Sa preparaty mleko zastepcze-nie musi byc bosh-ja swojego tym dokarmialam,ale w tym wieku juz nie trzeba.Mozesz im dac kurczaczka z ryzem-albo suche.Z tego co wiem to szczeniaczki dokarmia sie gotowanym jedzonkiem-ale moze suche jesli jedza chetnie jest lepsze

Posted

Bardzo dziekuje za odpowiedzi! Wydawalo mi sie ze szczeniaczkom brakuje mleczka tak na moj rozumek. Poza tym widac, ze mleczko bardzo im smakowalo, no i jeden wet powiedzial, ze mozna. Ale rzeczywiscie posluchalam rad i nie bede im podawala mleka. Suche bardzo im smakuje, jedza chetniej niz gotowane. Probowalismy tez Eukanube dla maluchow, ale nie jadly z takim entuzjazmem i ich brzuszki zle na nia reagowaly. A do wody tez juz sie przyzwyczaily, przecudny widok jak osiem na raz zaczyna chlipac z miseczki :)
Jeszcze raz dzieki!

Posted

no to fajnie ze sie do wody przyzwyczaiiły bo ja pamietam ze mimo iz wziełam denisa w dobrym wieku tj 8 tygodni to na poczatku dawąłam mu mleko ale gdy sie dowiedziałam ze nie wolnoi szybko je odstawiłam a on wody ani rusz... w ogóle sie nie chciał przystosowac do niej ale jak zobaczył ze i tak mleka nie dostaje to w koncu po trochu zaczął pic wode, az przyzwyczaił sie całkowicie:)