Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam i pozdrawiam całą załoge forum.

Chciałbym się zapytać was dlaczego mój pies nie chce pić wody? W ogóle.

Znalazłem go na ulicy tydźeń temu przygarnełem do domu odpchlilem, odrobaczylem, przed ZNAJDA jeszcze seria szczepień.

Ale nie pije w ogóle wody !!! Je wszystko co jej się da do końca także z tym nie mam problemu. Jedynym płynem jakim przyjuje jest mleko ale przecież musi pić wodę od czasu do czawu. A tu w ogóle.

Pies jest bardzo wychudzony dużo musiał przejść.

Pomóżcie.

Posted

Moje skromne zdanie jest takie - wodę tak, czy tak dostaje (mleko to nie tylko białko ;) ), pozostaje jej forma. Na pewno nie ma się co bać, że psiak się odwodni, bo dostaje pewnie wystarczającą ilość mleka. Jeśli je domowe jedzonko, to tam też jest woda (Muszkietero w chłodniejsze dni nie pije wody prawie w ogóle, widocznie to, co dostaje w posiłkach mu wystarcza).

Czyli pozostaje tylko przyzwyczaić psinkę do picia wody, zamiast mleka. Możnaby je stopniowo rozwadniać, najpierw bardzo mało, potem coraz więcej wody dolewać do mleka, aż w końcu zostanie sama woda :) Oczywiście stopniowo, tak żeby psinka nie zauważyła od razu, że chcesz jej wywynąć taki numer ;) i zamiast ukochanego mleczka dawać wodę. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że psina mleko trawi i nie ma w związku z tym żadnych dolegliwości.

Powodzenia w życiu ze Znajdką :)

Posted

Ciekawe zjawisko... :roll: Często zdarza się przecież, że nawet psiaki bezdomne piją wodę choćby z kałuży...

mój pies mleka nie pije w ogóle. Popieram przedmówczynię - można mu mleko stopniowo rozwadniać. Ewentualnie można dać jakiegoś rosołku. Ja czasami dolewam rosołu do ryżu lub makaronu, który podaję psiakowi. Najważniejsze, że psinka w ogóle coś pije. Zapewne musisz ją też powoli przyzwyczajać do normalnego jedzonka... wiadomo, że taka znajdka jadła co popadnie i w ilościach dających wiele do życzenia.. :( Ale na pewno powolutku przyzwyczaisz pieska do wszystkiego, stopniowo.. :wink:

życzę powodzenia i duuuużo miłości oraz cierpliwości dla psiaczka :)

• 2 weeks later...
Posted

Psy Znajdki mają na ogół bardzo różne złe doświadczenia powodujące ich zachowania, które trudno nam wytłumaczyć.
To że w tym konkretnym przypadku Pies nie pije wody może być min. spowodowane tym że "nie miał z nią do czynienia", nie bardzo wie do czego ta bezzapachowa "dziwna" substancja jest, nie podawano Mu wody, zna ją tylko jako zjawisko atmosferyczne mało przyjemne, np. zmoknięcie, wpadnięcie w kałużę lub np. oblewanie wodą przez kogoś kto Go chciał przestraszyć w ten głupi sposób.

Proponowałabym aby zostawić Psu miseczkę z wodą w jednym miejscu, tam gdzie jest karmiony, i codziennie wymieniać aby zawsze była świeża. Z czasem Psiak może zacząć ją pić. Nie rezygnowałabym z podawania mleka, które jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych a w tym przypadku nic na to nie wskazauje, ma bardzo pożyteczne działanie odżywcze. Nie polecałabym także rozcieńczania bo to obniża wartość odżywczą.
Dodatkowo można Psu podawać "mokre" jedzenie np. rosół.
Do picia wody nie zmuszać a pozostawić stale dostępną.

Posted

Moja poprzednia suka w lato nagle przestala pic wode - nie wiem tak naprawde czemu, ale..kochala mleko - wiec dodawalismy troszke mleka - poczatkowo pol na pol - do misko z woda. Suka dawala sie "nabrac" i pila, z czasem zmniejszalismy ilosc mleka dzieki czemu po jakims czasie byla sama woda - sucz sie nie odwodnila, a tak naprawde ciagle pila wode. Po kilkunastu dniach jej przeszlo i znowu pila wode :)