Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, czemu mnie wczesniej nie zalogowalo...ale chce tylko zainteresowanym podrzucic ciekawa, jak sadze, linke...tak afgany wygladaja w Afganistanie dzis...Gdy patrze na swoje potwory w domu, widze, ze naprawde jako rasa zmienily sie niewiele...uroslo jedynie futerko...:-)

Posted

Mojej suce po prostu futro nie rosło w okreslonych miejscach, np w okolicy szyi, na przegubach łap (śródstopiu), ale szate miała zadbaną. I chociaż wystawiana była tylko 2 razy, to dla mnie sukcesem było 2 miejsce na klubówce w Radomiu w kl. otwartej w 94 roku.

Posted

Wlasnie ze nic sie nie zmienilo...a we wzorcu jest napisane wyraznie, ze pies jest caly pokryty dlugim, jedwabistym wlose, z wyjatkiem bokow szyji, kuft, partii grzbietu i ogona, gdzie wlos jest krotki, oscisty, bez podszerstka, lapy owlosione sa dobrze, DOPUSZCZALNE jest krotkie owlosienie na nadgarstkach...i nie jest to wada, pod warunkiem, ze owe krotkie owlosienie nie obejmuje rowniez palcow.

I co wiecej, nie moze byc to powodem do obnizania psu oceny, a ze taka "lysa" lapa jest mniej efektowna, to juz jest inna sprawa...:-)

Tak wiec jesli suka miala lyse nadgarstki, to zapewne odziedziczyla to po przodkach, jest to zreszta bardzo powszechne w populacji polskich afganow...Co wiecej!! Czasami lyse nadgarstki maja rowniez psy z bardzo obfitym i zadbanym futrem i tego po prostu nie widac!!:-)

W chwili obecnej (rowniez 10 lat temu) ta cecha ma juz naprawde bardzo niewiele wspulnego z typem pustynnym...

Posted

Aga, bardzo serdecznie ci dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź. :kiss_2:

I chociaż minęło trochę czasu to to pytanie bardzo mnie nurtowało. Mam jeszcze jedno pytanie związane z Afganami (trochę z genetyki).

Jak się dziedziczy sposób umaszczenia u Afganów tzn. które umaszczenia są dominujące wobec których? Wiem, że wszystkie umaszczenia sa dopuszczalne.

Przewaznie spotykałam umaszczenie czarne podpalane i złote z czarna maską , białe , kremowe, chociaz widziałam równiez Afgana niebieskiego, pręgowanego a takze złote domino (czy domino istnieje też w innym kolorze?) Znasz może linki do jakichs stron gdzie mozna obejrzec rózne typy umaszczenia?