Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moi znajomi na jesień noszą się z zamiarem zakupu szczeniaczka owczarka niemieckiego, a nigdy wcześniej nie mieli styczności z tą rasą (ja zresztą też).
Nie koniecznie musi być to piesio z najlepszej hodowli w kraju, jednak chcieliby, by przynajmniej bardzo przypominał przedstawicieli tej rasy.
Kupując owczarka niedoświadczone oko bardzo łatwo może się pomylić czy dać oszukać, to wiedzą raczej wszyscy...

Dla tego bardzo chciałam prosić o fachową poradę (myślę, że są tu osoby z dużą wiedzą o tej rasie), jak dobrze wybrać szczeniaczka owczarka niem? Na co powinno się zwrócić szczególną uwagę?

Posted

witam

jezeli to ma byc rasowy ONek to na pewno czy jest to hodowla czy pseudo musicie otrzymac metryke wydana przez oddzial gdzie znajduja sie dane o rodzicach szczeniaka i dane hodowcy
a tak jak masz mozliwosc obejzec rodzicow jezeli tez pies jest w danej hodowli i obejzec szczeniaka jego zgryz, stan zdrowia czy ogolnie wyglada na zdrwego, jak sie porusza czy nie kuleje.
wiesz ciezko tak opisac to na internecie, ale muysle ze to cos moze ci pomoc

pozdrawiam

Posted

karolaGd napisał(a):
witam

jezeli to ma byc rasowy ONek to na pewno czy jest to hodowla czy pseudo musicie otrzymac metryke wydana przez oddzial gdzie znajduja sie dane o rodzicach szczeniaka i dane hodowcy
a tak jak masz mozliwosc obejzec rodzicow jezeli tez pies jest w danej hodowli i obejzec szczeniaka jego zgryz, stan zdrowia czy ogolnie wyglada na zdrwego, jak sie porusza czy nie kuleje.
wiesz ciezko tak opisac to na internecie, ale muysle ze to cos moze ci pomoc

pozdrawiam

Wiesz, od tej strony to ja to znam... ale i tak dziękuję za chęć pomocy :)
Jednakże przyznaje, że bardziej chodziło mi może o porady typu...
np. u doga - wyraźnie widoczny stop na głowie; uszki nie do kolan, brak jakiś dodatkowych pazurków, zgryz, może jakaś przeciętna waga takiego szczeniaka, wielkość, etc...
Ja na prawdę nigdy nie widziałam tak na prawdę szczeniorka ONka, mimo liczności osobników tej rasy. Tym samym wiem, że bardzo łatwo się "pomylić". Ja na prawdę nie wiem, czy Oni będą chcieli kupić piesia z hodowli czy może będą szukać innych rozwiązań.

Tym samym nie wiem do których hodowli na prawdę warto zerknąć, a do których nie specjalnie??

Tak więc ponawiam prośbę o dodatkową radę i wskazówki..

Posted

Ja polece Ci dwie z ktorych bede wybierac suke dla siebie-Satysfakcja naszej kolezanki SAWY i hodowla Asarko Lordana G.Okrasy.Wszystko zalezy jakiego psa chca czy wystawowego czy do kochania.Ja powaznie mysle o suce wystawowej wiec szukam suki jak najlepszej.Jezeli chca piesia dokochania to jest jeszcze wilele fajnych hodowli. :D

Posted

anovi

jezeli chodzi o konkretne hodowle do polecenia to nie za bardzo bo nie mozna na forum robic reklamy.
a moze sprubujcie wejsc na strone o owczarkach tam sa zebrane wszystkie hodowle i popatrzec zastanowic sie

Posted

717Magda ja mam psa z Sopotu jezeli bedziesz zainteresowana to moge Ci cos polecic i ewentualnie porozmawiac z hodowca bo to moi znajomi.Jezeli bedziesz zainteresowana to napisz na PW.

Posted

karolaGd napisał(a):
anovi

jezeli chodzi o konkretne hodowle do polecenia to nie za bardzo bo nie mozna na forum robic reklamy.
a moze sprubujcie wejsc na strone o owczarkach tam sa zebrane wszystkie hodowle i popatrzec zastanowic sie

Karola nie wiem czy napisanie nazwy hodowli godnej polecenia to reklama???Z jednej strony tak ale z drugiej mamy nie pisac nie polecac a pozniej ludzie kupia i beda rozczarowani??

Posted

witam

ja rozumiem rysiczko ze nie robisz tego w zlej wierze, i chcesz ustrzec przed bledem, ale wymienianie hodowli jest chyba reklama :lol: ja defakto nic nie mam przeciwko temu

pozdrawiam

Posted

Nie, nie kochani... Jeśli nie ma byc reklamy - to OK. Nie róbmy niczego co mialo by zburzyć spokój forumowiczów :)
Wrazie potrzeby zagadnę kogoś na PW - jeśli nie będziecie mieli nic przeciw :)

Z tego co słyszałam, to myślę, że na pewno ONek będzie raczej do kochania, bo nie za bardzo chcą się wystawiać.

Ale Wszystkim dziękuję za odzew. Jeśli można będę dręczyć na PW :)

Posted

Dzięki rysiczko za PW :)

A tak na marginesie, to chciałam jeszcze zapytać - takie całkiem czarne - to też owczarki niem., czy te są juz zupełnie inną odmianą. A może to w ogóle nie owczarki?
Jej, jaka ja zielona w ONkach! :)

Posted

Całe czarne ON-ki są jak najbardziej dalej owczarkami (taki kolor jest przewidziany we wzorcu), jednak praktycznie nie zdarza się w liniach tzw. wystawowych, a napewno są do nabycia w hodowlach z linii szkoleniowych.

Posted

rysiczka napisał(a):
W czarnuszkach specjalizuja sie Czesi i oni maja nawet linie wystawowe.W Katowicach bodajze byl czarny ONek w stawce psow.

A czy ktoś ma w takim razie może katalog z Wystawy w Katowicach (My niestety tam nie byliśmy)? Na pewno jest tam podane z jakiej hodowli był ten czarnuszek :)

Pozdr.

Posted

rysiczka napisał(a):
W czarnuszkach specjalizuja sie Czesi i oni maja nawet linie wystawowe.W Katowicach bodajze byl czarny ONek w stawce psow.

W Katowicach był Frank Anrebri - pies z linii użytkowych z hodowli p. Angelowej :wink:

Posted

AM napisał(a):
rysiczka napisał(a):

W Katowicach był Frank Anrebri - pies z linii użytkowych z hodowli p. Angelowej :wink:

A czy można tu umieścić link do tej hodowli (jeśli w ogóle taki istnieje...) Jeśli nie to nic nie szkodzi, spróbuję poszperać i poszukać jakiegoś "sprawozdania i ocen z tej wystawy".

Ale b. dziękuję :)

• 2 weeks later...
Posted

Wydaje mi sie,ze podstawą od której powinni zacząc znajomi jest wybranie rodziców -muszą im sie podobać,i najlepiej zeby suke zobaczyli przed urodzeniem szczeniaków a nie po.
To na co powinni zwrócić uwagę tez u szczeniaka to
-ruch- ma poruszać sie płynnym kłusem,nie galopować,nie wpadac w inochód -to naprawde juz u maluchów daje orientacje i budowie
-maść - wszystkie maluchy po rodzicach czaprakowych(czyli w typowym,najpopularniejszym teraz kolorze) są poczatkowo czarne z podpalaniem na glowie i łapach.Ważne zeby na kufie była wyraźna,rozlegla ciemna maska -bo zakres podpalanie sie rozszerza i spora maska daje większą szansę ze dorosły będzie ładnie ciemno wypigmentowany.Kolor podpalania dobrze zeby był nasycony -kasztan,pomarańcza a nie szarobury,bladożółty.Oczy maja byc ciemne,żadne bursztynki
- sylwetka i proporcje- czy w ruchu czy na stój kłąb ma być najwyższym punktem grzbietu,grzbiet ma powoli opadać, jeśli sie wynosi ponad kłab to jest karpiowaty,jeżli jest gwałtowne załamanie za kłebem to też źle

Można by sie jeszcze rozpisać ale napisalam o takich sprawach ktore laik powinien móc w miarę ocenić:)