Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może ktoś z Was ma doświadczenia z operacją, zabiegiem związanym z wypadnięciem oka...? /u psa/... Piszę, bo przeglądałam ogłoszenia 'psy w potrzebie' i dość często się ten problem zdarza u bezdomnych psiaków. Zaczęłam się zastanawiać, czy to skomplikowany zabieg, czy dużo kosztuje /oczywiście nigdy nie da się przewidzieć toku leczenia, wiem/ powiedzmy, czy przeciętnie liczy się to w setkach, czy tysiącach zł..?

Nigdzie w sieci się nie dokopałam do informacji na ten temat. Ewentualnie się dowiem na żywo, ale te rozmowy o pieniądzach ... :roll: /zaraz który wet pomyśli, że żałuję pewnie własnemu psu na oko/. No to mówcie:
-czy były komplikacje
-jak długo się to goiło
-i, właśnie - jakiego rzędu to koszty są...? Z góry dzięki za info. :wink:

Posted

piksella, zapytaj u własnego weterynarza.
[quote]zaraz który wet pomyśli, że żałuję pewnie własnemu psu na oko[/quote]
Dla mnie to zupełnie normalne, że pytam o koszt jakiegoś zabiegu. I nie ma to nic wspólnego z żałowaniem kasy na własnego psa, tylko każdy musi wiedzieć na jakie koszty się przygotować.

Posted

ja mialam taki przypadek ale prawie 17 lat temu wiec jesli chodzi o koszty to nie pomoge, ale o to zapytaj weta, zaden wstyd, przeciez musisz wiedziec jaka sume przygotowac...

natomiast jesli chodzi o sam zabieg, to operacja przebiegla bez komplikacji, a pies szybko doszedl do siebie, nie widzial juz potem niestety na to oko (mimo staran lekarza, ktory walczyl do konca o oko), ale tez okazalo sie, ze dla psa to zadne kalectwo i bardzo szybko przyzywczail sie do nowej sytuacji
walsciwie bylo to trudniejsze dla nas niz dla niego

operacje przeszedl w wieku 5 lat, a zyl 19 i do konca byl w swietnej formie

Posted

Wszystko zalezy jaki to byl uraz, czy byly komplikacje no i oczywiscie od tego jak ceni sie nasz wet.
Jesli doszlo do powaznego uszkodzenia rogowki to leczenie moze trwac miesiacami.
Operacja oka w jednej z wiekszych klinik w Poznaniu - kolo 300 zł - ale nie polecam bo nie bardzo sie znaja (no ale co robic jak wypadek sie zdarzy wieczorem a nie ma innego weta w okolicy).
Konsultacja w Warszawie u dr Garncarza okolo 50 zl, konsultacja u okulisty w Poznaniu od 30 zl do 70 zl.
Jak sie oko nie goi to cudowne mascie, zastrzyki, tabletki, ktorych cen nawet nie staram sie zliczyc. Plus co tydzien kontrola u weta.
Zabieg naciecia rogowki jesli oko sie nie goi - u swietnego okulisty w Poznaniu 250 zl.
Moze sie jeszcze przy okazji zdarzyc przeszczep slinianki ale ceny nie znam.
Reasumujac - tanio nie jest, zeby nie powiedziec ze zbanczyc mozna ale warto walczyc o zdrowie pieska.

Posted

Ehh, oczywiście gdyby to był mój pies, już byłby po operacji /choćbym miała dokonać skoku na bank/... Mój wet - chodzi o to, że równo miesiąc temu umarł tam mój pies /eutanazja/ i nie bardzo jeszcze mam ochotę tam wchodzić :(
To było retoryczne pytanie, dot. psów ze schronisk cierpiących na tę dolegliwość...
Nie mogę żadnego adoptować i zastanawiałam się, czy byłabym w stanie zasponsorować taką operację.
No to tyle.
Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam wszystkich ludzi i psów.