saJo Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Ramir Dokladnie tak.Nerw bledny powoduje spowolnienie akcji serca i zmniejszenie sily wyrzutowej.Atropina powoduje zniesienie dzialania nerwu blednego.Atropina tak naprawde nie przyspiesza serducha.Atropina nie pozwala,aby nerw bledny spowolnil serce. Quote
Ramir Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Dzięki za odpowiedź. Coś jednak mi w zostało z dawnej wiedzy chociaz od 10 lat już z fizjologią nie mam do czynienia. Chociaż to był mój zawód kiedyś. Jak się nie wraca do pewnych spraw to się najnormalniej zapomina. Quote
schon18 Posted June 28, 2022 Posted June 28, 2022 Podczas sterylizacji odeszła moja kochana półtoraroczna sunia sznaucer miniaturowy. Jej serduszko się zatrzymało w trakcie zabiegu a moje się rozerwało na milion kawałków. Była cudownym psem. Zdrowym i pełnym energii. Miała oczywiście zrobiony komplet badan przed zabiegiem. Ekg,krew. Nie wiem co poszło nie tak. Żałuję podjęcia decyzji o sterylizacji. Mam żal do siebie. Wszyscy dookoła powtarzają jak mantrę, że trzeba to zrobić dla zdrowia psa. Praktycznie zero procent, że się coś nie powiedzie. A jednak. Tak bardzo żałuję:( Quote
Recommended Posts