Jump to content
Dogomania

Precedens na Dogo !!! Tarnobrzeskie Stowarzyszenie oddało Kamyka na łańcuch !!!!!!!!!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ada-jeje']Wszystko wskazuje na to ze Kamyk zostanie na lancuchu, a wedlug slow p. Prezes rozpetalyscie burze w szklance wody, bo sa psy ktore mieszkaja w o wiele gorszych warunkach.[/QUOTE]

[B]jesli to jest polityka stowarzyszenia... to musimy zrobic wszystko, ze by ja naglosnic... hanba!!![/B]

a co do "wlasciciela" - to chyba nie jest temat na forum... ani na dogo PW. trzeba byloby te dyskusje przeniesc na inne pole...

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ada-jeje'][B]carolinascotties, [/B]tez jestem zdania ze nie o wszystkim nalezy pisac na forum.[/QUOTE]

zgadzam sie z wami,nawet jak kamyk bedzie wolny to nie wszystko ludzie wiedziec powinni

Posted

[quote name='Ada-jeje']Co prawda mnie tez, nie spodziewalam sie uslyszec od p. Prezes Stowarzyszenia ze lepszy lancuch niz kojec. Im wiecej na dogo czytam o osobach ktorzy zalozyli org. pro. zwierzece, ( nie bardzo kumam w jakim celu), jak dla mnie to my nigdy nie dotrzemy do spoleczenstwa, jezeli w ten sposob bedziemy ich edukowac.[/QUOTE]

Opinię identyczną do tej, która przedstawia p. Prezes, reprezentują u mnie na wsi niemal wszyscy rolnicy. Ich psy, mimo wielkich działek i przestronnych podwórek siedzą na łańcuchach. Krew mi wrze, gdy słyszę podobne opinie :angryy:

Posted

[quote name='majuska']Przejeżdżałam koło Kamyska w tym tygodniu, psinek lezał sobie w cieniu koło domu......upięty na łańcuchu......:([/QUOTE]

Szkoda, że nie pstryknęłaś zdjęć, byłoby jak znalazł do "kroniki codziennej z życia Kamyka". Przesłałabym je tej pani, która nie stwierdziła nieprawidłowości ani zaniedbań :angryy:

Posted

[B]Art. 5.[/B]
Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania.
[B]Art. 6.[/B]
[B]2.[/B] Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome
dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:
14) trzymanie zwierząt na uwięzi, która powoduje u nich uszkodzenie ciała lub
cierpienie oraz nie zapewnia możliwości niezbędnego ruchu;
[B]Art. 9.[/B]
[B]1.[/B] Kto utrzymuje zwierzę domowe, ma obowiązek zapewnić mu pomieszczenie
chroniące je przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi, z dostępem do
światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę pozycji ciała, odpowiednią
karmę i stały dostęp do wody.
[B]2. [/B]Uwięź, na której jest trzymane zwierzę, nie może powodować u niego urazów
ani cierpień oraz musi mu zapewnić możliwość niezbędnego ruchu.

[B]A teraz najwazniejsze........:mad:[/B]

Z powyższych przepisów wynika, że uwiązanie psa na łańcuchu nie jest zabronione, ale długotrwałe przetrzymywanie go na nim - już tak! Pies trzymany na łańcuchu nie ma bowiem wystarczającej możliwości ruchu. Większość psów łańcuchowych ma także liczne rany i obrażenia – a więc ich właściciele łamią prawo!

[URL]http://www.zerwijmylancuchy.pl/zycie_na_lancuchu/63/[/URL]

Posted

Pozostaje wam tylko podnoszenie watku i chyba na tym sie skonczy. :-( Jest to dla nas za duza odleglosc do podjecia jakichkolwiek krokow, tym bardziej ze wokolo jest za duzo nieszczescia. Pozostaje wam pietnowac to Stowarzyszenie, skoro samo nie poczuwa sie do naprawienia popelnionego bledu.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Pozostaje wam tylko podnoszenie watku i chyba na tym sie skonczy. :-( Jest to dla nas za duza odleglosc do podjecia jakichkolwiek krokow, tym bardziej ze wokolo jest za duzo nieszczescia. Pozostaje wam pietnowac to Stowarzyszenie, skoro samo nie poczuwa sie do naprawienia popelnionego bledu.[/QUOTE]

to moze jakis banerek zrobic trzeba zeby napietnowac to towarzystwo sw.franciszka

Posted

Choć ostatnio nie piszę nic u Kamyka ,ale pamiętam o nim zawsze i wciąz licze na to ,że uda się go odzyskac jednak ...Podpytuję nieco o rady u innych.Szkoda tak pięknego ,dorodnego psa w taką niewolę .Nawet kojec dla niego -to tez krzywda wielka -on powinien biegac sobie po trwawie i ogrodzie ...Wolny i zadowolony .

Posted

Jego pan twierdzi, że nawet na spacery chodzi z nim....trzebaby sie pobawić w prywatnych detektywów i posiedzieć pod obejściem ze 2 dni to będziemy wiedzieć, ja na słowo nie uwierzę ;)

Posted

[quote name='majuska']Jego pan twierdzi, że nawet na spacery chodzi z nim....trzebaby sie pobawić w prywatnych detektywów i posiedzieć pod obejściem ze 2 dni to będziemy wiedzieć, ja na słowo nie uwierzę ;)[/QUOTE]

Niby dba o kondycje i zdrowie psychiczne psa, tak? Baju baju... Jak się dba, to się nie uwiązuje na łańcuchu.
Ciekawe, jak Kamyk znosi upały. może jego buda jest nasłoneczniona a woda w misce wrze, jak w czajniku? Daję słowo, żałuję, że mieszkam tak daleko, bo jeszcze dzisiaj przeprowadziłabym inspekcję w ramach "odwiedzin międzysąsiedzkich".

Posted

zawsze jak widuję Kamykla z samochodu przjeżdżając leży w cieniu, natomiast z odległości nie widze, czy ma wode w misce, jago łańcuch jest na tyle długi, że zawsze sobie da radę cień znaleźć ( oczywiście nie bronię gościa , tylko pisze to aby niektórych uspokoić, że nie leży na słońcu )