Kika Posted May 29, 2005 Posted May 29, 2005 Mam takie pytanie : w jakim czasie po ciąży, porodzie i odchowaniu szczeniąt Wasze suczydla wróciły na ringi wystawowe? Quote
Yoshko Posted May 29, 2005 Posted May 29, 2005 To zależy od organizmu suki .Moja jedna suka mogła być wystawiana już w 2 miesiace po zakończeniu karmienia szczeniąt, a druga zanim nabrała figury i wciągneły sie sutki to trwało ok. 7 miesiecy.Znam niestety też suki ,które po porodzie nigdy już nie wróciły na ring bo zrobił im się np. łękowaty grzbiet. Róznie to bywa nie ma na to recepty , niektóre suk pięknieją po dzieciach. Quote
Elitesse Posted May 29, 2005 Posted May 29, 2005 moje obie suczki w zasadzie dzien po porodzie juz mogły po ringach biegać ! jedyna oznaką tego że maja dzieci były wiszace sutki które jednak u sznaucera można zatuszowac długimi włoasmi na klacie hihih Quote
Mokka Posted May 31, 2005 Posted May 31, 2005 Weźcie też pod uwagę owłosienie. Im dłuższy i bardziej obfity włos jest wymagany, tym dłużej może trwać odbudowanie szaty. Suki ras długowłosych często po szczeniakach wyglądają jak wiechcie (bez urazy :wink: ). Wtedy trzeba z powrotem wyhodować włoski, a to trwa. Quote
bonia Posted May 31, 2005 Posted May 31, 2005 Mokka ,masz racje ,wiechcie to mało powiedziane ,moje dziewczyny bardziej przypominają swoim wygladem kojota. Powrót na ring po 6 miesiącach od daty porodu. Pozdrawiam Arlena Quote
Alojzyna Posted May 31, 2005 Posted May 31, 2005 Moja sunia po pierwszym porodzie prawie całkowicie wyłysiała i w zasadzie 6 miesięcy od porodu nadawała się do pokazywania. Po drugim miocie już cztery miesiące była na wystawie. Poza tym wygląd suki po narodzinach szczeniąt w głównej mierze zależy od rasy. Moja suka w czasie karnienia miała wręcz wymiona jak świnka. Teraz po zasuszeniu zostały jej nieco wydłużone sutki i trochę luźniejsza skóra na brzuchu. Quote
caterina1 Posted June 2, 2005 Posted June 2, 2005 Moja briardka dopiero po roku od porodu porosła włosem i nadawała się na wystawy,tak wiec jest to bardzo osobnicza sprawa. Quote
onka Posted June 7, 2005 Posted June 7, 2005 ja bym chciała z eswoim suczydłem jak najszybciej wrócic na ringi al eneistety będziemy musiąły poczekac- cycuchów nie widać bo ma długa sierś cal efatalną jak na moje oko a maluszki maja dopiero 3 tyg, robie co moge zeby jej włos się utrzymał ale marnie to widzę, myslę ze pół roku to minimum- moze uda nam sie wystartowac w tym roku chociaz... watpię :( Quote
Kika Posted June 8, 2005 Author Posted June 8, 2005 Widzę ,że trzeba mądrze przemyśleć czas krycia , bo jak sie okazuje efekty matkowania moga być różne. Quote
Katarzyna Posted June 13, 2005 Posted June 13, 2005 Strasza suka jeszcze w 6 mies po porodzie wygladala strasznie. Zas mloda rowne 4 mies po porodzie skonczyla Ch. Jednakze w pelnej krasie byla dopiero 5,5 mies po porodzie. U nas (Bernenczyki) problemem jest wylacznie wlos (a raczej jego brak:) Quote
Flaire Posted June 18, 2005 Posted June 18, 2005 onka napisał(a):maluszki maja dopiero 3 tyg, robie co moge zeby jej włos się utrzymał ale marnie to widzęSierść wypada zazwyczaj, gdy maluchy mają ok. 6-8 tygodni. Quote
Diana14 Posted July 22, 2005 Posted July 22, 2005 U kolaków z powrotem na ring bardzo cieżko...suka traci włos (podszerstek i okrywowy prawie do łysa!) w 3 miesiącu po porodzie. Wtedy zaczyna się totalne sypanko, nie wazne jaka pora roku. Jesli mamy szczeście i suka sypnie się na jesień to jest ok bo przy pierwszych zimnych dniach włos zacznie szybko odrastać i na następny sezon jest już gotowa do wystaw. Tak u kolaków tracimy najmniej sezonu. Jednak jeśli mamy pecha i suczka sypnie się nam na wiosne...ekhm no to wtedy czekamy do następnej wiosenki bo włos nie odrośnie na tyle żeby zwierze gdzies pokazać w upalne lato... A wyliniałe kolaki są naprawde paskudne...pamiętam jak moja się dziewucha sypnęła to mnie na ulicach pytali co sie psu stalo i czy jest chory, a obroża zawsze zapinana na najwiekszy rozmiar teraz była zapinana na najmniejszy...i i tak zsuwała się z łepka.... :roll: Quote
rysiczka Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 Az sie boje co bedzie jak moja sunka,ktora za tydzien kryje urodzi maluszki i z jamnika dlugowlosego stanie sie krotkowlosym. :roll: Jednak wedlug teorii Diany urodzi jesienia wiec moze szybko porosnie bo jej bedzie zimno :wink: i w przyszlym sezonie wroce juz z dwiema suniami na ringi? Quote
grygy Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 Myśle,ze u ras długowłosych, dobrym rozwiazaniem moga być jakies papiloty, np yorków, bo chodziac oszczędzi się siersć troszeczke ,zeby małe nie wydrpały :roll: Quote
Tiggy Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 Moja Afra (beagle) rok temu urodzila 11 marca, a wygladala "przyzwoicie" mniej wiecej w lipcu.. czyli 4 miesiace. Przyzwoicie - podciagnal sie brzuch, troche sie "owłosiła" - na tyle, ze wygladala (z daleka :lol: ) normalnie - ale dopiero jesienia siersc byla tak gesta jak zawsze. W tym roku urodzila 9 czerwca, i siersc jej wypadala do polowy lipca... przez pierwszy miesiac. Teraz ma prawie lyse boki, to samo na piersi, ale juz sie z niej nie sypie przynajmniej... wiec u nas sie nie potwierdza teoria (zeszly i ten rok) ze suka traci wlos w 6-8 tygodniu .. ;) Quote
rysiczka Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 Tiggy urodzila 9 czerwca w moje urodziny :angel: juz czuje jakie masz sliczne maluszki. :wink: Quote
Recommended Posts