Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakiś czas temu miałam okazję przyglądać się przez moment suni BM i powiem szczerze byłam pod wrażeniem jej temperamentu, poniekąd przypominała laba tyle że w mniejszym "opakowaniu". Wizualnie bardzo mi się BMy podobają mojemu mężowi także .... w związku z tym, że miałam okazję jedynie poobserwować przez parę chwil jedną przedstawicielkę rasy kieruję pytanie do właścicieli i miłośników rasy ; jakie BMy są ? jak się zachowują względem człowieka? jak się czują w większym stadzie ? jak się zachowują wobec obcych psów , ludzi? czego można się po rasie spodziewać? Wszelkie zalety i wady ?

Celowo kieruję te pytania do Was drodzy miłośnicy rasy, wolę znać relację na żywo od właścicieli aniżeli książkowe opisy ras .

Posted

[quote name='Iss']a czy ktoś z obecnych tutaj właścicieli bullików mógłby mi odpowiedzieć na powyższe pytania ?[/quote]

Jasne :razz:. Otóż BM są spokojniejsze od swoich większych krewnych, w hodowli Od Rudej wiedźmy żyją zgodnie w stadku, na spacerze chodzą bez kagańca, nie wykazują agresji ani specjalnego zainteresowania innymi psami, Witch podeszła do mojej suni, powąchała i na tym się skończyło. Mają bardzo dobry kontakt z dziećmi, nawet małymi, ale to zależy w dużym stopniu od wychowania. Te, które ja znam są fantastycznymi, zrównoważonymi psami.

Posted

[quote name='ania z poznania']Jasne :razz:. Otóż BM są spokojniejsze od swoich większych krewnych, [/quote]
Pokutuje opinia,że są znacznie bardziej żywiołowe i energiczne aniżeli standardy.Nie wszystkie standardy są agresywne wobec innych psów.

Jeśli chodzi o mini bulle to z opinii,z którymi się spotkałam jasno wynika,że miniuty mogą mieszkać w większym stadzie,ale są psami bardzo aktywnymi,małymi petardkami wiecznie w ruchu.

Posted

Dla mnie najważniejszą informacją jest to jak zachowują się wobec innych psów, obcych psów często odwiedzających ich dom ?
Mój TŻ chciałby BMa jednak ja się jeszcze waham, przez nasz dom przewija się mnóstwo psów które nie raz zostają u nas tymczasowo, dodatkowo mam już 2 psy, potrzebuję mieć pewność że obecność innych psów w ich domu nie sprawia im kłopotu.

Posted

Wiesz,nie da się jednoznacznie odpowiedzieć bo w świecie zwierzęcym to raczej w dużej mierze kwestia osobnicza,gdzie duże znaczenie ma socjalizacja z innymi zwierzętami.Jednakże,te mini bulle, z którymi się spotkałam na forach bulterierowych prezentowane są jako psy,które świetnie odnajdują się w psim towarzystwie.Nie słyszałam,żeby którykolwiek z udzielających się na bull forach właścicieli mini narzekał,że jego mini nie toleruje innych psów.Często jednak uczestniczą w psich spotkaniach,stąd można wysnuć wniosek,że nie są agresywne wobec psów.

Na wystawach również nie widziałam incydentów z udziałem mini.
Trzeba jednak dodać,że mini jest wciąż mało w Polsce(teraz to może się nieco zmienić ze względu na mioty,z których maluchy zostały w kraju).Psy raczej ze względu na wysoką cenę i niewielką ilość nie trafiają w przypadkowe i niepożądane ręce stąd też pewnie nie będzie problemów behawioralnych na takim samym poziomie jak ma to miejsce z bulterierami standardami,pitami, amstafami.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Potwierdzam, mam właśnie bullinkę mini z tej hodowli i jestem pod wrażeniem.
Do tego znam kilka innych miniutek i żadna nie wykazała problemu do innych psów.
Moja także nie, cieszy się, merda ogonkiem, chce sie bawić. Wesoła mała świnka moja kochana. Weszła do rodziny praktycznie "bezboleśnie" chociaż mam asto-bokserkę żywiołową dość.

• 2 years later...
Posted

Witam widzę że nikt tu ostatnio nie zaglądał.
Ja mam 7 mies. sunię mini bullka i moge zdecydowanie zgodzić się z przedmówcami. Emisia jest bardzo żywa, ciężko ją okiełznać( chociaż miałam już wcześniej doczynienia z psami tego typu pitbule) Nie wykazyje agresji w stosunku do ludzi, niestety czego nie mogę powiedzieć o psach. Mam jeszcze sunie boston terriera i maltańczyka i niestety nie potrafi się z nimi dogadać. Ciężko pracuję nad tym aby ich relacje sie poprawiły, niestety na razie bez rezultatów. Jak jesteśmy na spacerze nie okazuje agresji w stosunku do innych psów, tylko w bezpo średnim kontakcie z psem staje się dominująca. Trąca psa ciężarem ciała i nie daje mu spokoju. Czy ma ktoś jakąś sprawdzona metodę na pozbycie się dominacji u mini bullka? załączam zdjęcia obu piesków.

• 1 month later...
Posted

Kassia212 -mam siostrę miotową Twojej Emi - Elzę :)
W szoku jestem , że Emi jest tak dominująca - nasza Szila ( Elza ) jest bardzo podporządkowanym psem - mamy jeszcze 9 letnią Westy- która traktuje z nabożnym szacunkiem . Generalnie strasznie kochana i spokojna w domu - dopiero na dworze czy treningu uruchamia jej się turbo doładowanie .

A co do jej zachowania - chodziłaś z nią do psiego przedszkola czy innego zajęcia z psami ?

Mam nadzieje, że się jeszcze odezwiesz - Emi omal nie trafiła do mojej siostry i bardzo bliska naszemu sercu jest ta sunia :)

• 1 month later...
Posted

Witam Niestety moja Emisia nie jest tak spokojna jak Elza, chociaż jest już dużo lepiej. Ale trzeba być przy niej cały czas jak biega z innym psem, nie jest agresywna ale lubi sobie troche "poprzepychać" się:)Dlaczego w ostateczności siostra nie zdecydowała sie na Emiśkę? pozdrawiam

Posted

Hej :)
Wiesz ale to przepychanie to generalnie cecha rasy :) bulle bawią sie inaczej niż większość psów i faktycznie może to stanowić problem - bo duzo psów odczytuje inaczej takie zachowanie i może być dym. Nie wiem dlaczego ale w naszym przypadku jakoś szczególnie nie po drodze naszej suce z Onkami I Labkami- a świetnie dogaduje się z beaglami czy buldożkami francuskimi. Ale najlepsze zabawy są z innymi bullami. Wtedy ja też nie musze czuwac i tak pilnować . Bo generalnie tak jak piszesz to nie jest kwestiia agresji - tylko pewnie tej niedelikatności i siły która maja nasze psy. Zauważyłam, że duzo psów wymięka i wtedy trzeba faktycznie przerwać zabawę.A może nawet nie same psy tylko właściciele tych psów nie wytrzymują...:) Dlatego najlepsze przyjaźnie i zabawy sa wśród samych bulli - mam szczęście mieć fajną ekipe we Wrocławiu z którymi staramy się często spotykać na spacery bullowe :)

Siostra nie planowała absolutnie zakupu bulla - towarzyszyła mi w podrózy po Szile i na miejscu zwariowała na punkcie Emi...ale nie było szansy zorganizowania pieniędzy ponieważ nie planowała zakupu psa :)Poza tym ma dwa psy w domu i generalnie byłoby to lekkie szaleństwo.

Posted

A tu moja Szila jak miała pół roku :)
[URL="https://picasaweb.google.com/109237480861409794292/31Sie2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKOVrMaU2o26uwE&feat=directlink"]https://picasaweb.google.com/109237480861409794292/31Sie2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKOVrMaU2o26uwE&feat=directlink

[/URL]

Posted

Dokladnie tak, to kwestia wytrzymałości. Niestety moja bostonka podczas zabawy z Emi nie ma szans.
Jestem ciekawa jaka duża w tej chwili jest Szila, moja Emisia niestety wyrosła na troche większą niż bym tego chciała( ma 39cm)
pozdrawiam

Posted

Szila też jest duża - 37/38 cm - w sumie nawet nie wiem jak ich rodzice - Heidi nie wyglądała na wysoką..? nie wiem jak ojciec w takim razie. Moja jest długonoga - ciągle mi się wydaje , że chudy szczypior choć wszyscy mówią , że zaczyna robić się masywna - porobię jej jakieś zdjęcia to zobaczysz .

Wystawiasz ją ?

Posted

[attachment=2129:9438.attach]
Heidi była bardzo niska, ojciec już taki średni. Emi z daleka wcale nie wygląda na wysoką, jest taka dość masywna. Byłam z nią 2 razy na wystawie w Toruniu z oceną wybitnie obiecującą wygrała nawet porównianie z psem i w Poznaniu na Międzynarodowej również z oceną wyb. obiec. tylko w opisie sędzia napisał jej że jest duża.
Na kolejną wystawe wybierzemy się na wiosnę.

Posted

Szila 10 miesięczna :)

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-sFR1ezq5JaU/UPW1FUJ5ZZI/AAAAAAAADPA/R98N0yslbZ8/s640/DSC_0004.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-uGeVIciuXHs/UPWwosHo3qI/AAAAAAAADN4/UgEiP2tHiIA/s640/DSC_0028.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-2h_eaYw7k00/UPWxeCRYVlI/AAAAAAAADOA/r417JwhDrRg/s640/DSC_0040.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-N-w8GHhxw6E/UPWzCDCHzKI/AAAAAAAADOo/_yfrgV7G6po/s640/DSC_0072.JPG[/IMG]