Wiwi Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 przeczytałam na jakimś forum, że mops to typowy molos, ale nie zgadza mi się, przecież gdyby mops był molosem, to należałby do 2 grupy FCI. Jak to jest z tym mopsem? jakie jest w ogóle pochodzenie tej rasy? Quote
Wiwi Posted August 31, 2009 Author Posted August 31, 2009 nikt mnie nie chce oświecić jak to jest z tym mopsem? to może jest jakaś strona, z której mogłabym się dowiedziec więcej o pochodzeniu tej rasy? Quote
stellanovaa Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Witaj, Bardzo proszę oto strona xxx gdzie dowiesz sie naprawdę wiele rzeczy o tej wspaniałej rasie jaka jest mops :multi: Co do stwierdzenie , ze mops jest molosem... Masz racje mops nie należy do drugiej grupy molosów tylko do grupy IX czyli psów ozdobnych i do towarzystwa. A stwierdzenie, że jest małym molosem również nie mija sie z prawda. Jest nim ze wzgledu na swoja budowę. Mops jest jak inne molosowate ponieważ ma / powinien mieć: mocną okrągłą głową, masywny kościec i typową grubą z lekka pomarszczoną skórę. Quote
Pajęczyca Posted July 24, 2010 Posted July 24, 2010 Mops jest małym molosem. W grupie X - ozdobne i do towarzystwa, jest 11 sekcji. Sekcja nr 11 to małe psy molosowate, tam właśnie umiejscowiono mopsa :) razem z budogiem fr. i boston terierem :) Quote
Recommended Posts