Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeśli chodzi o dawki dzienne dla psa 30 kg suplementów to
a) glukozamina 1500 mg
b) Chondroityna 1200 mg
c) msm 1000 mg

czyli żeby zjeść dawkę dzienną pies musiałby jesc 3 kg karmy dziennie. Dla mnie suche to bzdura, ale ja karmię barfem moją 11 letnią laskę :) Plus dodatki podane wyżej i l-glutamina.

Posted

IN_ zamówiłam
[url]http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=8329[/url]
super skład mam dosc wciskania w spa tabletek :evil_lol:
Myslę, ze powinnaś jeszcze podać wit C pomaga wchłaniać glukozamnię
WG mnie taka dawka jest ok jednak pamiętaj, że pewnych zmian juz sie nie odegnie ;) u mojej suczki dopiero kuracja 'bonharenem' pomogła (ale lapka i tak jedna była lekko miękka) jednak ona miała juz poważne zwyrodnienie ...

Posted

mam labradora,więc tego co się naczytałąm o dawania tych wszystkich " chondrocudów " to moje..:roll: daję mu co prawda ( żeby nie odstawać od reszty :lol: ) Stabil 500 ( tablety dla ludzi,dużo tańsze niż inne "pieskowe" )..ale i rozmawiałam o tych wszystkich chondro i gluko z ortopedą ,i to dobrym ( dla ludzików) i jego zdanie,to kupowanie tych wszystkich carostf to nabijanie kasy producentom ( mowa o ludziach )..jego zdanie,to ,ze jesli ktoś ma kase na to,to niechże sobie to je,ale to i tak nie pomaga..:shake:

Posted

krooffcia owszem ten Twój preparat tani ale zawartość słaba, że tak to ujmę ...
krooffcia powiem tak byłam u ortopedy, jednego z lepszych w Polsce ze sobą :razz:i jego poglądy odnośnie zwierząt były ze średniowiecza skąd lekarz ma potwierdzoną wiedzę na temat skuteczności u psów ... jeden z wetów też podważał skuteczność bonharenu - kwas hialuronowy, a potem złapał buraka jak zobaczył stawy po kuracji ...
także bądźmy krytyczni ...

Posted

[quote name='Patka'] jeden z wetów też podważał skuteczność bonharenu - kwas hialuronowy, a potem złapał buraka jak zobaczył stawy po kuracji ...
także bądźmy krytyczni ...[/QUOTE]
Moi weci też nie wierzyli, że Ajeczka będzie chodzić, bo kicała na trzech łapach, a po 3 tygodniach brania bonharenu suka już próbowała sama biegać kłusem. Natomiast trzy miechy później zgarnęła bisa weteranów :) Mnie się zdaje jednak, że bonharen działa. Czasem nawet działa cuda :)

Posted

Bura dokładnie i wkurza mnie ze czegoś np wet nie sprawdzi i jest kategorycznie na nie! teraz mam wspaniałych wetów którzy chętnie słuchają próbują nowych metod ...

Posted

[quote name='Bura']Jeśli chodzi o dawki dzienne dla psa 30 kg suplementów to
a) glukozamina 1500 mg
b) Chondroityna 1200 mg
c) msm 1000 mg
[/quote]
Z jakiego źródła pochodzą te dane?

Patka, wiesz, że już widać pewną poprawę. Najpierw lekko po zmianie karmy się poprawiło. Teraz po około 10 dniach podawania dodatkowo arthrofosu jest znów postęp. Można wyraźnie stwierdzić, że Frod ma francuza ale już miękkiej łapy nie widać tak bardzo ;-)

• 3 months later...
Posted

[quote name='Bura']Jeśli chodzi o dawki dzienne dla psa 30 kg suplementów to
a) glukozamina 1500 mg
b) Chondroityna 1200 mg
c) msm 1000 mg [/quote]

[B]Bura[/B] - skąd pochodzą te informacje? Czy 40 kg pies powinien dostać 2000 mg glukozaminy i 1600 mg chondroityny, czy może dla większych psów dawki wyglądają inaczej? Rozumiem, że są to dawki dla dorosłego psa.

Zastanawiam się , co podawać 10-letniej suni, 40 kg (w tym z 5 kg nadwagi). Po większym wysiłku albo gwałtownym ruchu zaczyna kuleć na przednią łapę, po kilku dniach kulawizna przechodzi.

Jak na razie sucz dostała 750 ml Arthroflexu (ok 10 ml/dzień) i zastanawiam się czy nie zmienić tego na coś innego.
Jeżeli pies powinien dostawać takie dawki jak wspomniane wyżej, to powinien dostawać około 17 ml/dzień...
Czy ktoś stosował już [B]DOLFOS Arthrofos forte[/B]? Czy może jeszcze coś innego, tych preparatów jest masa, każdy ma skład dość podobny, ale różnice w proporcjach pomiędzy glukozaminą i chondroityną ogromne...

[COLOR=darkred]Jak przygotować kurze łapki (ile łapek, ile wody, czy można od razu ugotować z warzywkami, ryżem i mięskiem?)[/COLOR]

• 4 weeks later...
Posted

Chcę zacząć Kreonowi podawać jakiś preparat na stawy, ale zdecydować się nie mogę pomiędzy Arthroflexem a Arthrofosem forte.
Narazie jestem bardziej za tym drugim, ale on jest w proszku i zastanawiam się jak go podawać... Czy można rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać strzykawką ??a może macie jakieś inne sposoby na to ?

Posted

[quote name='eria']Chcę zacząć Kreonowi podawać jakiś preparat na stawy, ale zdecydować się nie mogę pomiędzy Arthroflexem a Arthrofosem forte.
Narazie jestem bardziej za tym drugim, ale on jest w proszku i zastanawiam się jak go podawać... Czy można rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać strzykawką ??a może macie jakieś inne sposoby na to ?[/quote]
Ja sypię proszek na suchą karmę ;) Moja suka zje wszystko, więc nie mam problemów z podawaniem proszków czy innych preparatów.

Zawsze można wymieszać z gotowanym jedzeniem, albo z jogurtem.

Posted

okazało się że Kreonowi arthrofos smakuje i sam wylizuje miseczkę z preparatem rozrobionym w niewielkiej ilości wody :lol: Dziiaj jeszcze dodałam jogurtu naturalnego to już w ogóle bylo pycha :evil_lol:

• 1 year later...
Posted

Mam pytanko - znajoma poleciła mi podawanie szczeniakowi BC, preparatu dla ludzi Doppel Herz na stawy, z glukozaminą i chondroityną. Szczeniak jest w wieku 3 miesiące, 4,5 kg wagi. Jakie jest jego zapotrzebowanie, czy ktoś coś może wie na ten temat? Czy można to przedawkować, zaszkodzić w jakiś psoób? Dodam, że ona to z powodzeniem stosowała u swojego wilczaka jak był mały.. ale chciałam jeszcze zasięgnąć Waszej opinii :) dziękuje :cool3:

Posted

generalnie preparaty z siarczanem chondroityny i glukozamina najczesciej daje sie starszym psom lub pieskom ze zwyrodnieniami stawów , kregosłupa lub o slabszych stawach. Mozesz podawac - nie zaszkodzi , ale lepiej preparat stricte dla psów... ja polecam chondrocan - jest w dwóch opakowaniach duze za 150 zl i male za 60.(proszek) dajesz jedna lyzeczke dziennie do pokarmu, Psy na ogól jedza to nawet chetnie..opakowanie stracza na długo.