Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

GALERIA REMISA

Są sytuacje, gdy wszystko sprzysięga się przeciwko, nie wiem czy człowiekowi czy psu, czy generalnie przeciwko wszystkiemu.
Sytuacja Remisa i jego obecnej Rodziny zapętliła się maksymalnie. Ze zdawkowych informacji wiem, że wczoraj cytuję "Remis, w mieszkaniu, rzucił się na moją 6 letnią siostrzenicę, kiedy chciała dojść do mojej córki" (19 sierpnia br.). Szczegółów nie znam, nie wiem nic więcej i nie wiem co robić dalej?????

Obawiam się, że jeśli nie wymyślę czegoś na szybko dni Remisa będą policzone :cry:

Dzisiejszy dzień spędzam na poszukiwaniu szybkiego rozwiązania tej patowej sytuacji. Dziwię się, że wszystkie przypadki zbiegły się nagle w czasie. Prawdopodobnie będzie to najtrudniejsza sprawa z jaką miałam do czynienia w ciągu tych paru lat pracy w adopcjach. Obecnie wychodzą największe braki w naszej działalności - brak domu tymczasowego i możliwości sprawdzenia jaki naprawdę jest Remis. Okres izolacji w jakim znalazł się pies mógł mieć swoje ujście właśnie w ten sposób.

POZNAJCIE HISTORIĘ REMISA

W marcu minął rok jak Remis zagościł u pewnej sympatycznej Rodziny. Niestety po upływie tego czasu nie udało im się zapanować nad jego osobliwym temperamentem. Remis jest żywiołowym i inteligentnym psem, szybko się nudzi i wymaga większego zaangażowania ze strony swojego opiekuna. Jeśli człowiek poświęci mu czas i SPRÓBUJE popracować nad wzajemnymi relacjami to ten pies stanie się spokojnym i zrównoważonym członkiem Rodziny.
Remis miał dom, miskę pełną jedzenia, wiódł „spokojne” życie”, ale dla niego nie było to wystarczające. Każdy pies potrzebuje więzi z człowiekiem, a więź tworzą wzajemna zabawę, wspólne przebywanie, urozmaicanie życia. Przy takim psie to człowiek ma być przywódcą, ma wpływać swoją postawą na charakter psa. Nie jest to łatwe, ale wydłużanie czasu nie poprawia sytuacji, jedynie ją pogarsza. Gdy pojawił się
problem trzeba było konsekwentnie i natychmiast reagować.

Nie znam Remisa osobiście – mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się to zrealizować wtedy postaram się ocenić na ile pies jest chętny do współpracy z człowiekiem.

Kilka uwag z ankiety adopcyjnej Remisa

Spędzanie wolnego czasu z psem

dotychczas pies wraz z dwoma sukami swobodnie korzystał z ogromnego ogrodu, obecnie spacery wyłącznie na smyczy

Ile godzin w ciągu dnia pies/suka przebywa na spacerze/ćwiczeniach?
1 h

Jakie są przyzwyczajenia psa?(proszę podać wszystkie istotne szczegóły)
a) rodzaj diety (sucha/mokra) ..gotowany ryż z mięsem
b) częstotliwość posiłków .....raz dziennie około 15-16, zimą dwa razy – śniadanie i 15-16
c) gdzie ma legowisko (dom, kojec)........w domu legowisko.

Czy niszczy przedmioty w domu?

TAK., obsikuje meble, nawet kilka razy dziennie, nie gryzie.

Czy pies ma opanowane podstawy posłuszeństwa?
NIE, reaguje jedynie na komendę spokój, przestaje wówczas szczekać i do koszyka, na miejsce, idzie wówczas na miejsce, ale jedynie w mieszkaniu. Na dworze nie reaguje na żadną komendę, w czasie ucieczki poza posesją „udaje”, że nie słyszy wołania.

Czy pies jest dobrze zsocjalizowany?
TAK

Stosunek psa/suki do ludzi i zwierząt. Należy uwzględnić reakcje psa wobec, np. dzieci, obcych, itp.
Pies nie jest agresywny wobec ludzi z jego otoczenia, toleruje gości, niekiedy poza posesją zdarzały się sytuacje, w których oszczekiwał przechodniów i przejeżdżające samochody usiłując ugryźć oponę. Pies poluje na wszelkie zwierzęta, przynosił do domu kury, koty, szpaki i gołębie. Przebywa z dwiema sukami, którym zdecydowanie przewodzi.

Co jest powodem oddania psa?
problemy w zachowaniu. Pies ucieka z posesji, na ucieczkach powoduje szkody, ostatnio udusił 13 kur. Z ucieczek wraca sam, bywa poturbowany. Pies chodzi po drzewach, poluje w ten sposób na ptaki, umie wspiąć się na betonowe ogrodzenie( trzy przęsła), w ten sposób przechodzi do sąsiadów i dalej na ulicę. Obecnie pies mieszka wyłącznie w domu, na spacery wychodzi wyłącznie na smyczy. Zdecydowanie potrzebuje więcej ruchu i swobody, jest smutny, stracił również pozycję w stadzie. Je dobrze.

Jakie są oczekiwania Pana/i wobec nowych właścicieli?

Remis powinien trafić do osoby tolerancyjnej, cierpliwej a jednocześnie zdecydowanej i konsekwentnej, która będzie potrafiła nauczyć psa chociażby podstawowych rzeczy a jednocześnie wykorzystać jego niesamowity węch, instynkt, szybkość i skoczność. Jest to pies wyzwanie. Prawdopodobnie sprawdziłby się w myślistwie. Upolowane zdobycze zawsze przynosi do domu w całości.

Dodatkowe informacje nie zawarte w ankiecie, a istotne z punktu widzenia właściciela.
Pies został wzięty ze schroniska w lutym 2008 roku, od początku sprawiał kłopoty - ucieczki, nie był na żadnym szkoleniu, nie był układany przez właścicieli, miał duży zakres swobody. Jest psem indywidualistą, ma silne cechy dominującego psa i zdominował również nas. Chodzi na smyczy, kiedy poczuje jakiś trop, niestety ciągnie.

Kogo szukamy:

Osoby doświadczonej w układaniu psów, lubiącej wyzwania i potrafiącej nawiązać więź ze zwierzęciem. Jeśli znajdzie się osoba, która zechce POMOC Remisowi poszukamy odpowiedniej szkoły dla człeka i psa oraz pokryjemy koszty wzajemnej nauki. Nie będzie to szkoła ucząca jedynie reagowania psa na komendy, ale szkoła w której człowiek będzie potrafił zrozumieć dlaczego jego pies reaguje tak a nie inaczej i gdzie zostały popełnione błędy.

NASZ KONTAKT

[email protected]
[email protected]

Wątek Remisa na Adopcjach

Posted

przynosił do domu kury, koty, szpaki i gołębie

Ojć...
Powodzenia dziewczyny

Posted

W środę pies i jego dotychczasowy opiekun spotkają się ze szkoleniowce, który ma ocenić umiejętności Remisa. Problem jest w komunikowaniu się z człowiekiem - pies nie potrafi, a człowiek nie chce (nie ma czasu).

Remis jest wyzwaniem dla przyszłego opiekuna, ale wyzwaniem w sensie pozytywnym - nudni na pewno nie będzie :razz: Odważnych zapraszam do kontaktu z nami. Dane w pierwszym poście.

Posted

Dzięki pomocy Pana Jacka Gałuszki z "Wesołej Łapki", który polecił mi szkoleniowców w Łodzi wiemy na czym stoimy. Dziękuję opiekunce Remisa, że pojechała na to spotkanie. Sami zobaczcie, że jak się CHCE to można.

Psa oceniało trzech, niezależnych szkoleniowców w tym zoopsycholog.

witam!
Nasza wstępna opinia:
Pies jest normalny (jak na rasę myśliwską-pracującą), ze złymi nawykami
wynikającymi z jego przeszłości i rasy. Wymaga zajęcia i przewodnika potrafiącego
odczytywać psi język ciała. Pies jest dominujący ponieważ przewodnik zupełnie opacznie tłumaczył sobie jego gesty dominacyjne: wpychanie się na kolana, podkładanie głowy do głaskania, sygnały do ataku, znaczenie terenu.
Potrzebuje on przewodnika, który będzie go, a właściwie razem z nim będzie się
szkolił. Szkolenie tez poprzez wymaganie, zmienia hierarchie.
Przewodnik tego psa musi być normalny- stanowczy i konsekwentny.
Na chwilę obecną nie da się pozytywnie przekierować tego psa smaczkami . Musi być
użyta awersja ponieważ ma mocno utrwalone złe - nawyki. np zagryzanie zwierząt.
Możliwe, że z czasem da się przekierować jego energię na zabawę w "łup". Na chwilę
obecną jeszcze nie jest to możliwe. Najpierw musi mieć mocnego (psychicznie),
konsekwentnego, stanowczego, przewodnika. Gdy tego przewodnika uzna, a to rola
człowieka, będzie ok.
Musi mieć też zajęcie wymagające wysiłku fizycznego i psychicznego.
Oglądaliśmy tego psa we troje i nasze opinie na jego temat są jednakowe.

Dodam od siebie, że po wczorajszych zajęciach Remis padł zmęczony i zasnął w swoim koszyku.

Remis szuka swojego człowieka. Należy dać mu szansę. Podkreślam ----- osoba, która będzie chciała adoptować Remisa ma zapewnione profesjonalne szkolenie. Jego koszt pokryje Pogotowie Adopcyjny Posokowców.

• 2 weeks later...
Posted

A on taki piękny !:loveu:
Na pewno spotka kogoś , kto będzie umiał poradzić sobie z jego charakterkiem ;). A także piesek , swoim instynktem wyczuje ,że ten człowiek jest dla niego "odpowiedni" ,że go szczerze polubiał , na pewno piesek będzie chciał współpracować. Mam jamnika , który był identyczny z zachowania jak Remis , ale teraz piesek jest wspaniały , chociaż zachował swój "indywidualny" charakter. Mogę napisać,że takie pieski są wspaniałe. :lol:

Posted

Aldira, Remis nie przebywa w schronisku. Jest u swoich opiekunów, ale sytuacja i dla psa i dla Rodziny jest napięta i trudna. Schronisko grozi mu w każdej chwili a tego chcemy uniknąć.

Macie jak na dłoni jakim psiakiem jest Remis. Żadnych traumatycznych przejść, biedakowi się nie poszczęściło:placz: Rodzina nie wiedziała jak zajmować się takim psem. Sami wiecie, że pies nie może TYLKO "być" trzeba dac mu jakieś zajęcie, podszkolić, nauczyć bycia w stadzie ludzko-psim.

Czekamy na opiekuna dla Remisa

• 2 years later...