Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :lol:
Mamy od 3 m-cy pieska (dorosły z adopcji) który od samego początku pobytu u nas kicha podczas wyjść na dwór oraz czasami w domu. To nie są sporadyczne kichnięcia tylko raz za razem przez około 10 min i potem spokój. Teraz natomiast od pewnego czasu ma katar (kicha, z nosa mu leci i ma niedużą wydzielinę z nosa jak przy katarze) Ma nawet dyskomfort podczas wąchania bo słychać jak mu ciężko bo nochal zatkany.
Jaka może być przyczyna?
Człowieka to przewieje ma katar, nogi przemoczy ma katar a pies ??? :niewiem:

Posted

[quote name='agni']Witam :lol:
Mamy od 3 m-cy pieska (dorosły z adopcji) który od samego początku pobytu u nas kicha podczas wyjść na dwór oraz czasami w domu. To nie są sporadyczne kichnięcia tylko raz za razem przez około 10 min i potem spokój. Teraz natomiast od pewnego czasu ma katar (kicha, z nosa mu leci i ma niedużą wydzielinę z nosa jak przy katarze) Ma nawet dyskomfort podczas wąchania bo słychać jak mu ciężko bo nochal zatkany.
Jaka może być przyczyna?
Człowieka to przewieje ma katar, nogi przemoczy ma katar a pies ??? :niewiem:[/QUOTE]
Psy tez sie przeziebiają.
Poza tym kichanie moze być objawem alergii, zakazen wirusowych, nowotworu, stanu zapalnego zębów, polipów w nosie i zatokach i stu innych chorób.
Nie czekałabym trzech miesięcy tylko zabrałabym od razu psa na badania do dobrego lekarza. Takiego który szuka przyczyn i stawia diagnoze a nie leczy "na oko". I oczywiscie do takiego który ma odpowiedni sprzet - przydałoby sie RTG głowy i pewnie bronchoskopia

Posted

[quote name='puli']Psy tez sie przeziebiają.
Poza tym kichanie moze być objawem alergii, zakazen wirusowych, nowotworu, stanu zapalnego zębów, polipów w nosie i zatokach i stu innych chorób.
Nie czekałabym trzech miesięcy tylko zabrałabym od razu psa na badania do dobrego lekarza. Takiego który szuka przyczyn i stawia diagnoze a nie leczy "na oko". I oczywiscie do takiego który ma odpowiedni sprzet - przydałoby sie RTG głowy i pewnie bronchoskopia[/quote]

W sumie zanim pojawił się ten katar to myśleliśmy że jego kichanie to jego taka natura, ale fakt wizyta u weta konieczna bo i inne problemy się pojawiły (sierść, zęby) ale najpierw wywiad o dobrego lekarza w naszej okolicy zrobię.

Posted

[quote name='agni'] najpierw wywiad o dobrego lekarza w naszej okolicy zrobię.[/QUOTE]No własnie... czasami z tym bywaja najwieksze problemy.

• 2 years later...
Posted

mam juz 3 dzien syberyjskiego husky kupilem od chodowcy i to byl ostatni ktory mu zostal szczeniak byl wychudzony wydaje mi sie ze byl najslabszy z miotu do tego zauwazylem ze "swiszczy" nosem jak oddycha a jak spi to strasznie sapie i szybko oddycha wydaje mi sie ze ma katar chcialem kupic tabletki na katar mysle nad kupnem tabletek na katar, wyczytalem na forum zeby dac witamine C wiec mu daje z posilkiem 2-3 razy dziennie rutinoscorbin. czy powinienem isc do weta? moj budzet przed swietami nie jest zaciekawy a wet sciagnie ze mnie 200euro;/// <sick> btw psiak jest pelen energi ma duzy apetyt i ciagle chce sie bawic ale denerwuje mnie jak oddycha widze ze sie troche przy tym meczy. co moglbym zrobic???

Posted

milu -czy jest piesek zaszczepiony ?.Jezeli byl P/wirosowkom to kiedy zostal zaszczepiony? w jakim wieku jest pies?Czy widziales ta hodowle?czy te psy przebywaly w domu?
idz jak najszybciej do weterynarza i samemu nie podawaj zadnych tabletek
Ps przyjmujac pod dach nowego czlonka rodziny musiales sie chyba liczyc ,ze pies kosztuje ,nie tylko pokarm ,ale wysokie oplaty wet jak jest chory ,podatek ,ubezpieczenie itd.O tym przed zakupem nalezy pomyslec.

Posted

psiak byl trzymany w kojcu z innymi psiakami nie byl szczepiony pies ma 3 miesiace. dzisiaj zauwazylem ze nie leci mu juz z nosa i nie oddycha szybko przez gardo, bierze dlugie oddechy nosem i widze ze spi spokojnie. tak czy inaczej po swietach odrazu ide z nim do weta zeby go zaszczepic zobacze jutro jak bedzie wygladal i sie czul. btw zrojnowal moje puszyste kapcie i swoja nowa zabawke niz z nich nie zostalo ;))) maly rozrabiaka.

Posted

btw liczylem sie z kosztami przed kupnem psa zrobilem maly wywiad karma z gornej polki kosztuje 8-10euro, pakiet szczepien 30euro i mikrochip 25euro wiec nie jest drogo ale jesli to nie jest nic powaznego a wet chce zatrzymac psa na obserwacji tylko po to zeby wyciagnac kase to sorry 200euro to raczej duzo nawet za siebie w szpitalu nie zaplace tyle;/// bez przesady. caly ekwipunek psi kosztowal mnie niecale 100euro wiec to nie jest duzy wydatek zgadzam sie z tym ale nie ufam tutejszym "fachowcom" wolalem sie spytac ludzi ktorzy cos doswiadczyli z tego. bralem pod uwage nosowke jednakze nie ma zadnych obiawow zwiazanych z tym virusem do tego jest pelen energi ciagle sie bawi i rozrabia biega i chce sie bawic. nie jestem lekarzem ale na moje oko to naprawde zdrowy psiak a widzialem wiele chorych psow. dzieki za pomoc

Posted

piesek juz powinien w wieku 2 miesiecy otrzymac pierwsza szczepionke bez wsciekliznay ,a pozniej druga szczepionke ze wscieklizna.Przed zaszczepieniem nalezy 2 tygodnie wczesniej psa odrobaczyc.Pies przed podaniem wscieklizny musi byc zdrowy gdyz kazda szczepionka bardzo oslabia system imunologiczny psa.Poza tym jezeli zdrowego psa zaszczepisz musisz go za miesiac doszczepic.Zycze wiele radosci ze swoim czworonogiem.