Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='romenka']Znaczy on uszka ma oklapnięte ale kiedy tylko coś go zaciekawi nagle idą do góry. Więc to nie Hawańczyk?
Eh, i to nie mój piesek,ja go tylko znalazłam ;)
[B]Sabina02 [/B]dziękuje za odpowiedź.[/quote]

No, ale jak go znalazlas to chyba jest Twoj...nie? Chyba takie cudo nie poszlo do schroniska...

PS. Moim Hawankom uszka nigdy nie ida do gory... ale ja mam tylko dwa hawanczyki... wiec co ja tam wiem...

Napewno Iwonka tu wpadnie...to Ci lepiej powie...

• Replies 859
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie,nie.Do schroniska nigdy bym go, ani żadnego innego nie oddała-już.
I akurat temu typowi uszka do góry stoją :evil_lol: więc pewnie to jakaś krzyżówka....:cool3:

Posted

[quote name='romenka']Nie,nie.Do schroniska nigdy bym go, ani żadnego innego nie oddała-już.
I akurat temu typowi uszka do góry stoją :evil_lol: więc pewnie to jakaś krzyżówka....:cool3:[/quote]
:loveu: Jest śliczny i bardzo podobny do hawanczyka,pewnie jakaś krzyzówka,bo hawanczyki mają uszka oklapnięte .ale umaszczenie ma fajne:loveu: :loveu:

Posted

Tyle że on nie ma non stop uszów do góry tylko w tedy kiedy jest czymś mocno zainteresowany i nie stoją mu jak innym psiakom tylko tak lekko się unoszą co widać na zdjęciach.
Ale pewnie jakby był rasowy to chociaż tatuaż by miał albo chip a tak nic takiego ten psiak nie posiada.

Posted

[quote name='romenka']Tyle że on nie ma non stop uszów do góry tylko w tedy kiedy jest czymś mocno zainteresowany i nie stoją mu jak innym psiakom tylko tak lekko się unoszą co widać na zdjęciach.
Ale pewnie jakby był rasowy to chociaż tatuaż by miał albo chip a tak nic takiego ten psiak nie posiada.[/quote]

Jak uszka sie unosza, ale z czubkami na dol, to moze byc hawanczykiem... bo tak jest u moich suniek... Gdy je cos zaciekawi, to uszka sie podnosza, ale czubki ida na dol.

Moze tez to byc psiak rasowy, ale bez rodowodu... wtedy nie mialby chipa ani tatuaza...

Posted

[quote name='romenka']
Ale pewnie jakby był rasowy to chociaż tatuaż by miał albo chip a tak nic takiego ten psiak nie posiada.[/quote]
Ano właśnie - gdyby był hawańczykiem z całą pewnością miałby tatuaż (chipy wszczepiane są również nierodowodowym psom). Jeśli tatuażu nie ma - ani w uchu ani w pachwinie - jest po prostu mixem - cudownym i przesłodkim!:loveu:

Posted

[quote name='Sabina02']Jak uszka sie unosza, ale z czubkami na dol, to moze byc hawanczykiem... bo tak jest u moich suniek... Gdy je cos zaciekawi, to uszka sie podnosza, ale czubki ida na dol.

Moze tez to byc psiak rasowy, ale bez rodowodu... wtedy nie mialby chipa ani tatuaza...[/quote]

Jest u Pluszaka właśnie tak jak piszesz ale widzę że Gosia_i_Luka pisze że wszystkim rasowym wszczepia się chip albo oznacza tatuażem.
W sumie nie ważne bo to i tak cudny piesek i już się biją o niego :evil_lol: mimo że 100% pewności nie ma ale tak chciałam wiedzieć dla czystej ciekawości ;) szkoda tylko że trudno się dowiedzieć czy jest czy nie jest Hawańczykiem :razz:;)

Posted

[quote name='Sabina02']Z cala pewnoscia [U]nie musi[/U] miec tatuazu czy chipa!

Jedna z Moich Hawanek nie ma ani chipa ani tatuazu a jest 100% HAWANCZYKIEM![/quote]
:crazyeye: Czy to wazne czy hawanczyk czy nie jest śliczny ,kochany i to sie liczy:loveu: :loveu:

Posted

Sabinko,tak jak obiecałam zawiadamiam Ciebie że dzisiaj w nocy16.maja2007 Gala urodziła 7 szczeniaczków(4 sunie i 3 pieski)A jutro Twoja Daisi kończy rok składamy jej życzenia Mama gala gromadka szczeniaczków i oczywiście Ja(druga mama),prawie się Gali udało urodzic w tym samym dniu

Posted

[quote name='bursztynki']Sabinko,tak jak obiecałam zawiadamiam Ciebie że dzisiaj w nocy16.maja2007 Gala urodziła 7 szczeniaczków(4 sunie i 3 pieski)A jutro Twoja Daisi kończy rok składamy jej życzenia Mama gala gromadka szczeniaczków i oczywiście Ja(druga mama),prawie się Gali udało urodzic w tym samym dniu[/quote]

GRATULACJE:lol:
DLA MAMY I MAMY 2
Czekamy na Fotki małych szkrabków:cool3:
Zdrówka i zdrówka i moc całusków
:Rose:

Posted

[quote name='Cezus80']GRATULACJE:lol:
DLA MAMY I MAMY 2
Czekamy na Fotki małych szkrabków:cool3:
Zdrówka i zdrówka i moc całusków
:Rose:[/quote]
:lol: dziękujemy serdecznie za Gratulacje, noc była koszmarna ale Gala sobie świetnie poradziła zaczęło sie o 1 w nocy a ostatni siódmy szczeniorek urodził sieo 7,48 rano:multi: Na USG były 4 ha ha :evil_lol: a tu niespodzianka 7:multi: Oby tylko zdrowo rosły:lol:

Posted

[quote name='Sabina02'][B][SIZE=3]Dzisiaj moja Dejzunia konczy roczek!!! [/SIZE][/B]

[B][SIZE=3]:tort:[/SIZE][/B] :new-bday: :BIG: :bday:[/quote]

:tort: :bday: :cunao: DEjzuniu-:sweetCyb: z okazji Pierwszych urodzin dużo przytulania,smacznego jedzonka,długich spacerków.:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

Witam wszystkie dogomaniaczki!
bardzo lubię psy i ostatnio zastanawiam się nad kupnem. Wybrałam najsłodsze i najwspanialsze Biszony. Mam tylko problem bo nie wiem czy wybrać maltanczyka czy hawańczyka. jakie są konkretne róznice między tymi psiuniami. Czy ktos może powiedzieć?

Posted

[quote name='monika.nefretete']Witam wszystkie dogomaniaczki!
bardzo lubię psy i ostatnio zastanawiam się nad kupnem. Wybrałam najsłodsze i najwspanialsze Biszony. Mam tylko problem bo nie wiem czy wybrać maltanczyka czy hawańczyka. jakie są konkretne róznice między tymi psiuniami. Czy ktos może powiedzieć?[/quote]

Te dwie rasy sa bardzo podobne... Hawanczyki sa ciut (choc niewiele) wieksze, co z tym sie wiaze mniej strachliwe i delikatne. Poza tym Hawanczyki maja przerozne ubarwienia - do wyboru do koloru, podczas gdy Maltanczyki sa tylko biale. W tym watku znajdziesz fotki hawanczykow i ich piekne kolory:

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=46051[/URL]

Ja tez rozwazalam Maltanczyka i Hawanczyka... Wybralam Hawanczyka i nie zaluje!!! One sa cudne! Maja wspaniale charaktery! Hodowla Biale Bursztynki w Gdansku ma piekne Hawanczyki! Tam kupilam jedna z moich Hawanek! Polecam!

Posted

Ja nie mam wogóle psa i daleko mi do Sabiny lub Bursztynków jeśli chodzi się o wypowiadanie na temat hawańczyków.
Jednak sporo interesowałam się biszonami w ostatnim czasie i najbardziej podobają mi się hawańczyki. Dlaczego?

Po pierwsze różnorodność ubarwienia. Każdy może wybrać sobie takie umaszczenie jakie mu się podoba - mnie najbardziej podobają sie białe w czarne łaty.
Po drugie Maltańczyk to pies, który uważa że człowiek istnieje dla niego a Hawańczyk odwrotnie.
Hawańczyk łatwo dostosowuje się do różnych warunków, chętnie udaje się na dłuższe spacery, jest wytrzymalszy bo i większy. Maltańczyk to taki bardziej na poduszkę, choć też uwielbia się bawić i spacerować ale jego drobniutka budowa stwarza mu większe ograniczenia.

Kolejna rzecz która przemawia na korzyść Hawańczyka to możliwość nie wiązania kokardki na szczycie główki a przykładowo mój mąż orzekł: ja z psem który ma kokardkę nie pójdę między ludzi!!!

Posted

Sonata78...Bardzo dobrze podsumowane! Ja nigdy nie posiadalam Maltanczyka, dletego tez niewiele moge powiedziec na temat jego charaktetu... ale slyszlalam dokladnie to samo co Ty o nich piszesz... Co do Hawanczykow to sie zgodze z Toba w 100%... One takie sa we mnie wpatrzone! Tak mnie kochaja (ze wzajemnoscia :loveu: )! Nie sa wcale zarozumiale jak np. Yorki...

Posted

Ja z kolei nigdy nie miałam do czynienia z Hawańczykiem... ale
[quote name='Sonata78']
Maltańczyk to pies, który uważa że człowiek istnieje dla niego a Hawańczyk odwrotnie.[/quote]
z tym się nie zgodzę. mam maltańczyka i jest wpatrzony we mnie jak sroka w gnat :cool3:
[quote name='Sonata78'] Hawańczyk łatwo dostosowuje się do różnych warunków, chętnie udaje się na dłuższe spacery, jest wytrzymalszy bo i większy. Maltańczyk to taki bardziej na poduszkę, choć też uwielbia się bawić i spacerować ale jego drobniutka budowa stwarza mu większe ograniczenia.[/quote]
Drobniejszy nie znaczy słabszy, chodzimy na długie wędrówki... nie ma żadnego problemu. wręcz przeciwnie ... czasami ja mam dosyć a mój Ness dalej by poszalał... Na pewno to nie jest pies na poduszkę. to akurat o maltańczyku jakaś bzdura... chyba, że m.in. też przystosowuje się na poduszkę... wtedy to ok. Nie znam psa, który bardziej przystosowywałby sie do różnych warunków niż mój... ale to już raczej kwestia wychowania niż rasy
[quote name='Sonata78']
Kolejna rzecz która przemawia na korzyść Hawańczyka to możliwość nie wiązania kokardki na szczycie główki a przykładowo mój mąż orzekł: ja z psem który ma kokardkę nie pójdę między ludzi!!![/quote]
Maltańczykowi również nie trzeba wiązać kokardek... to jest wolna wola, można obciąć wedle gustu
Ja wiążę ale tylko właśnie z wygodnictwa i nie kokardkę ale samą gumkę. Łatwiej utrzymać czystość wokół oczu :loveu:
:lol:

Posted

Monika musi podjac decyzje sama.... Ja w kazdym razie nie zaluje swojej decyzji...Hawanczyki sa wspanialymi pieskami!!!! Tylko niestety sa malo znane i niedoceniane... Zupelnie nie rozumiem dlaczego...:shake:. Dookola az roi sie od Yorkow, Maltanczykow i Shih Tzu... Dlatego tez gdy ide ulica, ludzie wciaz mnie zaczepiaja, bo to dosc nieznana rasa, a sliczna - i poprostu ludzi to intryguje (Lecz przyznam ze czasem moje Hawanki sa mylone z Maltanczykami, choc nie sa sniezno biale)...

Posted

O tej kokardce (kucyku) czytałam że jest to niby obowiązkowe we wzorcu tej rasy:razz: a nie wiedziałam że Maltańczykom wystawowym można obcinać włoski na krótko:crazyeye: Hawańczyk owszem ma długi włos ale nie pelerynkę snującą się po ziemi tak jak Maltańczyk
Wszędzieo Maltańczyku pisze się że jest to typowy pies do mieszkania w mieście zaś o Hawańczyku czytałam że równie dobrze może mieszkać na wsi (oczywiście nie przy budzie)
Nie uważam że Maltańczyk nadaje się wyłącznie na poduszkę, przecież napisałam że lubi również spacery i zabawy jednak upierałabym się przy tym że w przypadku psa mniejszy jednak znaczy słabszy zwłaszcza że Maltańczyki często ważą zaledwie 3 kg a Hawańczyki 5kg jest to przy tak małych rozmiarach znaczące.
Ale moją opinię wyrobiłam sobie głównie czytając to co napisali inni (w książkach, czasopismach, internecie) dlatego mogę mieć błędne pojęcie na niektóre tematy:oops:

Posted

[quote name='Sonata78']O tej kokardce (kucyku) czytałam że jest to niby obowiązkowe we wzorcu tej rasy:razz: a nie wiedziałam że Maltańczykom wystawowym można obcinać włoski na krótko:crazyeye: [/quote]
Wystawowym na pewno nie można obcinać ;) Ale nie każdy ma psiaka na wystawy :loveu: A takiego można obciąć jeśli się chce :razz: i nie trzeba wiązać kitka

[quote name='Sonata78'] Wszędzieo Maltańczyku pisze się że jest to typowy pies do mieszkania w mieście zaś o Hawańczyku czytałam że równie dobrze może mieszkać na wsi (oczywiście nie przy budzie)[/quote]
Ja uważam, że maltańczyk może mieszkać też na wsi, jeśli przed domem jest piękny zielony trawnik :evil_lol: Łatwiej utrzymać czystość bieli ;)

[quote name='Sonata78']Nie uważam że Maltańczyk nadaje się wyłącznie na poduszkę, przecież napisałam że lubi również spacery i zabawy jednak upierałabym się przy tym że w przypadku psa mniejszy jednak znaczy słabszy zwłaszcza że Maltańczyki często ważą zaledwie 3 kg a Hawańczyki 5kg jest to przy tak małych rozmiarach znaczące.[/quote]
Sonata nie odbieraj tego jako ataki na Ciebie- broń boże nie miałam tego na myśli :lol: Ale uważam, że maltańczyki to są pieski o wiecznej energii, mogą szaleć i wariować. Zwłaszcza jak mają kompana do zabaw :evil_lol: Myślę, że ocenianie maltańczyka jako pieska na poduszkę jest wielce niesprawiedliwe- chociaż na poduszce wygląda przepięknie... jak się na niej zmęczony usadowi :evil_lol:
[quote name='Sonata78'] Ale moją opinię wyrobiłam sobie głównie czytając to co napisali inni (w książkach, czasopismach, internecie) dlatego mogę mieć błędne pojęcie na niektóre tematy:oops:[/quote]
W książkach jest teoria. Ja Ci proponuję poczytać co właściciele piszą o swoich kochanych maltankach, np. tu
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=12515&page=576[/URL]

albo tu
[URL]http://www.maltanczyk.mojeforum.net/index.php[/URL]

Posted

Co do wagi Hawanczykow... to z tym roznie bywa... Jedna moja Hawanka jest mniejsza i wazy 4 kg, a druga jest wieksza i wazy 5 kg...

Wiem jedno napewno... Hawanczyki nie maja takiego problemu ze lzawiacymi oczami, a co sie z tym wiaze nie maja brazowych plam pod oczami tak czesto jak to maja Maltanczyki... To jest jedna rzecz, ktora nie szczegolnie mi sie podoba w Maltanczykach... bo tak poza tym to sa cudne! :loveu:

PS. Zanim mnie ktos o to co napisalam zaatakuje, chce podkreslic ze nie mowie ze wszystkie Maltanczyki to maja, ale wiele z nich tak...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...