Sabina02 Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Nie wiem co sie dzieje z ta Majka, ale nie moge jej oduczyc sikania w domu...:shake: . Bylo kilka dni juz dobrze, a teraz znowu...Ona ma juz prawie 11 miesiecy!!! Nie wiem co mam robic. Daisy przestala sikac w wieku 6 miesiecy calkowicie (moje sloneczko)...Niedawno kupilam dywan i Majka juz 4 razy mi na niego nasikala:angryy:. Robie co moge, chwale ja gdy sie zalatwia na polu, a karce ja gdy to zrobi w domu. Powinna juz "zajarzyc" o co chodzi...hmmmm:roll:
bursztynki Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='Sabina02']Nie wiem co sie dzieje z ta Majka, ale nie moge jej oduczyc sikania w domu...:shake: . Bylo kilka dni juz dobrze, a teraz znowu...Ona ma juz prawie 11 miesiecy!!! Nie wiem co mam robic. Daisy przestala sikac w wieku 6 miesiecy calkowicie (moje sloneczko)...Niedawno kupilam dywan i Majka juz 4 razy mi na niego nasikala:angryy:. Robie co moge, chwale ja gdy sie zalatwia na polu, a karce ja gdy to zrobi w domu. Powinna juz "zajarzyc" o co chodzi...hmmmm:roll:[/quote] :shake: Wiesz ona może miec problemy ,ale jest już u Was troche czasu i powinna miec zaufanie i swoje potrzeby załatwiać na dworze, często jest tak że gdy psiak zrobi siusiu to właściciel na niego krzyczy ,albo włożt mu nos do siusików, i problem gotowy piesek zakoduje sobie że nie wolno mu sikać przy właścicielu, i nawet na długim spacerku nie załatwi swoich potrzeb, ale po powrocie do domu gdy właściciel nie widzi załatwi swoje potrzeby.Ale w przypadku Majki sama nie wiem co poradzić ....cierpliwość:cool3: :evil_lol:
Sabina02 Posted February 1, 2007 Posted February 1, 2007 [quote name='bursztynki']:shake: Wiesz ona może miec problemy ,ale jest już u Was troche czasu i powinna miec zaufanie i swoje potrzeby załatwiać na dworze, często jest tak że gdy psiak zrobi siusiu to właściciel na niego krzyczy ,albo włożt mu nos do siusików, i problem gotowy piesek zakoduje sobie że nie wolno mu sikać przy właścicielu, i nawet na długim spacerku nie załatwi swoich potrzeb, ale po powrocie do domu gdy właściciel nie widzi załatwi swoje potrzeby.Ale w przypadku Majki sama nie wiem co poradzić ....cierpliwość:cool3: :evil_lol:[/quote] Mysle ze w tym wypadku to nie o to chodzi, bo na spacerze sika przy mnie bez oporow...;). W ogole dziwna jest ta Majka troche, naprawde skrzywili jej psychike te skur....y :shake:. Mam nadzieje ze nie na stale. Ta jej dziwnosc roznie sie obiawia. Np. gdy Robert chce jej dac jesc to Majka zachowuje sie jak dziki pies...ucieka, robi podchody. Czasem tez gdy go zobaczy to szczeka na niego...ale czasem cieszy sie na jego widok...:roll:. Ma takie rozne "odbicia" od normy. Jest juz u nas piaty miesiac..nie wiem czy kiedykolwiek dojdzie do siebie...ale nie zaluje ze ja wzielam. Nie wyobrazam sobie jakby potoczyl sie jej dalszy los. Nawet nie chce wiedziec... Dejzunia natomiast to jest chodzaca PERFEKCJA!!! Ona jest cudna! Jest taka sliczna, wyglada jak pluszak..no i jest baaaardzo madra i grzeczna. Reaguje na pewne slowa, np. kiedys rozmawialam z Robertem i w rozmowie padl odemnie wyraz "na pole" (jestem z poludnia Polski, u nas sie nie mowi "na dwor" ;)). Dejzi sie szybko zerwala i do drzwi!!! Chociaz to bylo w rozmowie miedzy setkami innych zdan. To jest jeszcze dzieciak, ale normalnie psi Einstein, i nie tylko przez to ze reaguje na pewne wyrazy. Ahhh, kocham ja!!!! Tzn. kocham obydwie, ale Majka wymaga duzo wiecej cierpliwosci...
bursztynki Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='Sabina02']Mysle ze w tym wypadku to nie o to chodzi, bo na spacerze sika przy mnie bez oporow...;). W ogole dziwna jest ta Majka troche, naprawde skrzywili jej psychike te skur....y :shake:. Mam nadzieje ze nie na stale. Ta jej dziwnosc roznie sie obiawia. Np. gdy Robert chce jej dac jesc to Majka zachowuje sie jak dziki pies...ucieka, robi podchody. Czasem tez gdy go zobaczy to szczeka na niego...ale czasem cieszy sie na jego widok...:roll:. Ma takie rozne "odbicia" od normy. Jest juz u nas piaty miesiac..nie wiem czy kiedykolwiek dojdzie do siebie...ale nie zaluje ze ja wzielam. Nie wyobrazam sobie jakby potoczyl sie jej dalszy los. Nawet nie chce wiedziec... Dejzunia natomiast to jest chodzaca PERFEKCJA!!! Ona jest cudna! Jest taka sliczna, wyglada jak pluszak..no i jest baaaardzo madra i grzeczna. Reaguje na pewne slowa, np. kiedys rozmawialam z Robertem i w rozmowie padl odemnie wyraz "na pole" (jestem z poludnia Polski, u nas sie nie mowi "na dwor" ;)). Dejzi sie szybko zerwala i do drzwi!!! Chociaz to bylo w rozmowie miedzy setkami innych zdan. To jest jeszcze dzieciak, ale normalnie psi Einstein, i nie tylko przez to ze reaguje na pewne wyrazy. Ahhh, kocham ja!!!! Tzn. kocham obydwie, ale Majka wymaga duzo wiecej cierpliwosci...[/quote] :roll: Tak masz racje napewno jej charakter spaczyli te ha....y, Ja mam jedną hawanke którą kupiłam jak miała 7 mies i to z hodowli, ale była żle zsocjalizowana ,teraz ma 4 lata i nadal ma odchyłki ,i to już napewno tak zostanie ,chociaż jest dużo lepiej jak było na początku.Bardzo wazna jest zsocjalizacja szczeniaka ,jak to się zaniedba to póżniej niestety to widać w zachowaniu psiaka, ale nie wszyscy hodowcy o tym pamiętają.A przecież można szczeniaczki nauczyć od małego różnych żeczy z którymi się będą spotykały i wtedy psiaczki są szczęśliwe i niczego się nie boją,moje szczeniaczki miały dzisiaj lekcje "poznajemy odkurzacz" ale było śmiechu:loveu: wczoraj była lekcja "obcy w domu"hi hi Az żal że już nas niedługo opuszczą małe hawanki :placz: one tak szybko rosną ....:placz:
Sabina02 Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='bursztynki']:roll: Tak masz racje napewno jej charakter spaczyli te ha....y, Ja mam jedną hawanke którą kupiłam jak miała 7 mies i to z hodowli, ale była żle zsocjalizowana ,teraz ma 4 lata i nadal ma odchyłki ,i to już napewno tak zostanie ,chociaż jest dużo lepiej jak było na początku.Bardzo wazna jest zsocjalizacja szczeniaka ,jak to się zaniedba to póżniej niestety to widać w zachowaniu psiaka, ale nie wszyscy hodowcy o tym pamiętają.A przecież można szczeniaczki nauczyć od małego różnych żeczy z którymi się będą spotykały i wtedy psiaczki są szczęśliwe i niczego się nie boją,moje szczeniaczki miały dzisiaj lekcje "poznajemy odkurzacz" ale było śmiechu:loveu: wczoraj była lekcja "obcy w domu"hi hi Az żal że już nas niedługo opuszczą małe hawanki :placz: one tak szybko rosną ....:placz:[/quote] Nie martw sie, bedziesz miala nastepne szczeniaczki...:lol: . Moja znajoma ma shiz-tzu i mowi ze jej sunia bardzo boi sie odkurzacza. Moje sie nie boja, a nawet patrza na mnie gdy odkurzam i ziewaja...moze zbyt czesto to robie i sa juz tym znudzone?:evil_lol: :evil_lol: . Masz racje, hodowca musi zadbac o to zeby psiaki byly zsocjalizowane...Dzieki Bogu trafilam na Ciebie, bo nawet nie wiesz jaka Dejzunia jest wspaniala! Nie wyobrazam nawet sobie jak moglabym jej nie miec...:lol: . Wczoraj wyczytalam ze w USA jest tylko 4 tysiace hawanczykow...a ludzi 300 miliony...DLACZEGO?????? W Polsce skala jest chyba podobna. Nie rozumiem...O ta rase ludzie sie powinni bic!
bursztynki Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 [quote name='Sabina02']Nie martw sie, bedziesz miala nastepne szczeniaczki...:lol: . Moja znajoma ma shiz-tzu i mowi ze jej sunia bardzo boi sie odkurzacza. Moje sie nie boja, a nawet patrza na mnie gdy odkurzam i ziewaja...moze zbyt czesto to robie i sa juz tym znudzone?:evil_lol: :evil_lol: . Masz racje, hodowca musi zadbac o to zeby psiaki byly zsocjalizowane...Dzieki Bogu trafilam na Ciebie, bo nawet nie wiesz jaka Dejzunia jest wspaniala! Nie wyobrazam nawet sobie jak moglabym jej nie miec...:lol: . Wczoraj wyczytalam ze w USA jest tylko 4 tysiace hawanczykow...a ludzi 300 milionow...DLACZEGO?????? W Polsce skala jest chyba podobna. Nie rozumiem...O ta rase ludzie sie powinni bic![/quote] :crazyeye: W Polsce jest mało hawanczyków,ludzie nie znają ich charakteru, staram się rozpowszechniac materiały o hawanczykach.Przecież to wspaniałe psiaki pod każdym względem,charakteru ,urody ,zywienia ,zdrowia.Mam nadzieje że w przyszłości będzie tyle hawańczyków co Yorków;) J że ludzie będą się bić o hawańczyki:loveu:
Aniu_sia Posted February 2, 2007 Posted February 2, 2007 Oglądałam Pani stronkę ,psiaki są przepiękne.Mają takie szczęśliwe mordki.Ja mam nie rodowodową maltanisię Frotkę.Jest przekochana.Popełniłam błąd bo mi się marzą wystawy.A teraz przepadło..Następna będzie morze hawanka-taka jak Amor on jest po prostu cuuudny.:lol:
bursztynki Posted February 3, 2007 Posted February 3, 2007 [quote name='Aniu_sia']Oglądałam Pani stronkę ,psiaki są przepiękne.Mają takie szczęśliwe mordki.Ja mam nie rodowodową maltanisię Frotkę.Jest przekochana.Popełniłam błąd bo mi się marzą wystawy.A teraz przepadło..Następna będzie morze hawanka-taka jak Amor on jest po prostu cuuudny.:lol:[/quote] :evil_lol: Tak tak Amor jest przepięknym psem,jest bardzo podobny z budowy do swojej mamy Gali i tak jak ona lubi wystawy , hawańczyki są poprostu boskie zachęcam , Frotka też jest napewno śliczna a z drugą sunią będzie weselej:loveu:
Sabina02 Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 Witaj Aniu sia na Hawanskim watku....rzeczywiscie pieski Iwonki (bursztynki) sa cudne. Widzialam je na zywo, bo mam sunieczke wlasnie z tej hodowli...Polecam Hawanczyka....sa wspaniale!!!
Sabina02 Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 Iwonka, wyslalam Ci e-mail z nowymi fotkami...Chcialam je wkleic tutaj, ale jakos nie moge..:shake: Bede probowac dalej.... Udalo mi sie wkleic tylko tak, a to za mala fotka... [IMG]http://www.dogomania.pl/pics/2007/2/3/th_1170518654-247417.jpg[/IMG]
bursztynki Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 [quote name='Sabina02']Iwonka, wyslalam Ci e-mail z nowymi fotkami...Chcialam je wkleic tutaj, ale jakos nie moge..:shake: Bede probowac dalej.... Udalo mi sie wkleic tylko tak, a to za mala fotka... [IMG]http://www.dogomania.pl/pics/2007/2/3/th_1170518654-247417.jpg[/IMG][/quote] :lol: Sabinko dostałam zdjęcia ,hawaneczki są śliczne:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:
Sabina02 Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 :lol: [quote name='bursztynki']Sabinko dostałam zdjęcia ,hawaneczki są śliczne:loveu: :loveu: :loveu: :loveu:[/quote] Dzieki! Czytalam Twoj e-mail...Nie ma problemu, mozesz przesylac moj e-mail do siostrzyczek Dejzuni...:lol: . Jak masz jakies ich fotki to tez mi prosze przyslij. Rzeczywiscie, Dejzuni zostaly uszka miodowego koloru...Bardzo mi sie to u niej podoba! Ma tez troszke tego koloru na grzbiecie. Na fotkach to i tak slabo widac ten kolorek, w rzeczywistosci jest bardziej widoczny...ahhh moje Cudenko!!! Dobrze ze nie jest cala biala, taka mi sie wlasnie podoba z tymi uszkami :lol:.
bursztynki Posted February 5, 2007 Posted February 5, 2007 [quote name='Sabina02']:lol: Dzieki! Czytalam Twoj e-mail...Nie ma problemu, mozesz przesylac moj e-mail do siostrzyczek Dejzuni...:lol: . Jak masz jakies ich fotki to tez mi prosze przyslij. Rzeczywiscie, Dejzuni zostaly uszka miodowego koloru...Bardzo mi sie to u niej podoba! Ma tez troszke tego koloru na grzbiecie. Na fotkach to i tak slabo widac ten kolorek, w rzeczywistosci jest bardziej widoczny...ahhh moje Cudenko!!! Dobrze ze nie jest cala biala, taka mi sie wlasnie podoba z tymi uszkami :lol:.[/quote] :evil_lol: :evil_lol: A Gala jej mama jest teraz pomaranczowa:evil_lol: a była biała
rodzice Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Witajcie . Wasze pieski bardzo mi sie podobają , są równie rzadkie jak teriery tybetańskie , które hoduję . Ostatnio córka pokazala mi na MTV , program pt. nowożeńcy . Nie wiem czy ktoś z Was oglądał , tam jest mloda para która ma w domu 2 przesliczne psiaki . Jeden jest bialy , drugi zloty . Bardzo mi sie spodobały i próbowalyśmy okreslić co to za rasa . Wydaje mi się ,ze to mogą być wlasnie hawańczyki , ale pewna nie jestem . Jeśli ktoś widział ten program i rozpoznał rase to prosze o podpowiedź. Pozdrawiam
bursztynki Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 [quote name='rodzice']Witajcie . Wasze pieski bardzo mi sie podobają , są równie rzadkie jak teriery tybetańskie , które hoduję . Ostatnio córka pokazala mi na MTV , program pt. nowożeńcy . Nie wiem czy ktoś z Was oglądał , tam jest mloda para która ma w domu 2 przesliczne psiaki . Jeden jest bialy , drugi zloty . Bardzo mi sie spodobały i próbowalyśmy okreslić co to za rasa . Wydaje mi się ,ze to mogą być wlasnie hawańczyki , ale pewna nie jestem . Jeśli ktoś widział ten program i rozpoznał rase to prosze o podpowiedź. Pozdrawiam[/quote] ;) ;) Teriery to tez moja ulubiona rasa, ale nie można mieć wszystkich ras :shake: Tak w tym programie były hawanczyki,bardzo śliczne zwłaszcza ten złoty,zajżałam na twują stronke szczeniaki sa słodkie i bardzo podobne do hawanczyków:lol:
ewa5000 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 I ja też opowiem coś o naszym hawańczyku. Bafi ma 4 m-ce.Jest typowym hawankiem . Kocha ludzi (dorosłych i dzieci), jest wesoły, uwielbia zabawy.Żeby nas rozweselić i skłonić do zabawy błaznuje tak długo,aż nie sposób mu odmówić. Martwiłam się jak będzie z załatwianiem potrzeb na dworze i tu miła niespodzianka.Piesek od pierwszego dnia kiedy wyszedł na spacer poczuł się jak "ryba w wodzie" i dziś wytrzymuje całą noc, a rano po prostu siada pod drzwiami i czeka,aż z nim wyjdziemy. Jest bardzo grzeczny w podróży i w ogóle jesteśmy bardzo zadowoleni i szczęśliwi ,że jest z nami. Kłaniam się pani Iwonie - dobrze,że Pani jest tu na miejscu bo gdzie byśmy znaleźli drugiego takiego wspaniałego psiaka. Pozdrawiam
Sabina02 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Witamy na forum Ewa! Zakladam ze psiaka kupilas u Iwonki, tak? Masz moze jakies jego fotki? Musze sie pochwalic ze ja tez mam cudna sunie od Iwonki. Teraz ma juz prawie 9 miesiecy i jest kochana!!
ewa5000 Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Tak kupiliśmy psa u pani Iwony :):):) [URL]http://www.dogomania.pl/gallery/236/12/1862.html[/URL] Pozdrawiam
bursztynki Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 [quote name='ewa5000']Tak kupiliśmy psa u pani Iwony :):):) [URL]http://www.dogomania.pl/gallery/236/12/1862.html[/URL] Pozdrawiam[/quote] :lol: Witamy na forum Panią Ewunie i Bafiego ,jaki on już duży i śliczny, ciesze się ze jesteście szczęśliwi z posiadania hawańczyka:loveu: czochrańce dla Bafiego:lol:
ewa5000 Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 Witam serdecznie:):):) Cieszę się,że w razie pytań i wątpliwości jest gdzieś wątek o hawańczykach. Wszystkie zdjęcia piesków są piękne, a przy tym każdy piesek na swój sposób inny niepowtarzalny. Pani Iwono pisała pani o piesku który warczy na dziecko. Chyba mnie to nie dziwi, przypuszczam,że pewnie mała zrobiła mu coś niechcący i psiak ma uraz. Bafi np. pięknie bawi się z naszą córcią,ale kiedy mała bierze go na ręce też na nią powarkuje bo nie czuje się u niej bezpieczny. W końcu jak ma inaczej wyrazić swoje niezadowolenie. Pozdrawiam Ewa
bursztynki Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 [quote name='ewa5000']Witam serdecznie:):):) Cieszę się,że w razie pytań i wątpliwości jest gdzieś wątek o hawańczykach. Wszystkie zdjęcia piesków są piękne, a przy tym każdy piesek na swój sposób inny niepowtarzalny. Pani Iwono pisała pani o piesku który warczy na dziecko. Chyba mnie to nie dziwi, przypuszczam,że pewnie mała zrobiła mu coś niechcący i psiak ma uraz. Bafi np. pięknie bawi się z naszą córcią,ale kiedy mała bierze go na ręce też na nią powarkuje bo nie czuje się u niej bezpieczny. W końcu jak ma inaczej wyrazić swoje niezadowolenie. Pozdrawiam Ewa[/quote] :lol: Małe dzieci często niechcąco mogą mocniej złapać szczeniaka, lub upuścic go ,i dlatego ,bardzo wazne jest ,aby małe dziecko 2 -3 letnie nie brało pieska na ręce bez obecności dorosłego, bo szczeniak moze się zrazic i odczuwac lęk przed bólem,podnoszeniem itp i niestety broniąc się powarkuje,nawet najlepiej zsocjalizowany szczeniak przez hodowce ,trafia do nowego domu i tam dalej jest zsocjalizowany przez domowników,i to na jakiego pieska wyrosnie w duzej mierze zależy odtej pory,odnowych opiekunów...A jak wiadomo dzieci są różne ,niektóre mogą miec pieska w wieku dwóch lat a inne w wieku 15 lat.Należy pamiętac że piesek powinien być członkiem rodzinki a nie zabawką dla dziecka,mały właściciel powinien nauczyć się obowiązków które związane są z posiadaniem psiaka,odpowiedzialności i miłości.Pani Ewa ma małą wspaniałą córeczke która jest bardzo delikatna i widac że rodzice jej wytłumaczyli jak nalezy traktowac szczeniaczka.:lol:
ewa5000 Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 Staramy się tłumaczyć córci,że ma z pieskiem bawić się po psiemu czyli biegać, rzucać piłkę(świetna zabawa piesek pomimo tego,że młody, przynosi zabawkę aby rzucić jeszcze raz:) i nie pozwalamy jej nosić psa ani zamykać się z nim w pokoju bo nie wiadomo co mogłoby się zdarzyć ,trzeba uważać na dzieci. Pozdrawiam :)
ewa5000 Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 I jeszcze chciałam się czymś podzielić. Bafi ostatnio upatrzył sobie mnie i nie spuszcza z oka;) Cały dzień przemieszcza się za mną po domu od czasu do casu domagając się przytulania. Kiedy zamknę drzwi do pokoju i zapomnę go wpuścić piszczy ,że chce wejść.Czy macie podobne doświadczenia? Najzabawniej jest kiedy jestem na kanapie lub łóżku, a on jeszcze nie umie wskoczyć. Dostarcza nam sporo rozrywki:lol:
Sabina02 Posted February 8, 2007 Posted February 8, 2007 [quote name='ewa5000']I jeszcze chciałam się czymś podzielić. Bafi ostatnio upatrzył sobie mnie i nie spuszcza z oka;) Cały dzień przemieszcza się za mną po domu od czasu do casu domagając się przytulania. Kiedy zamknę drzwi do pokoju i zapomnę go wpuścić piszczy ,że chce wejść.Czy macie podobne doświadczenia? Najzabawniej jest kiedy jestem na kanapie lub łóżku, a on jeszcze nie umie wskoczyć. Dostarcza nam sporo rozrywki:lol:[/quote] Moja Daisy taka sama jest. Ona chodzi za mna krok w krok:lol: ...caly czas. Tylko moja juz wskakuje na lozko i spi kolo mnie.... Jakiego koloru jest Twoj piesio?
Recommended Posts