Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powiedzcie mi jakich używacie komend i czy wasze psiaki reagują na nie tak jak sobie tego życzycie.Chodzi mi o komendy przy zaprzęgach typu TRAIL i inne.Ciekaw jestem czy macie takie same doświdczenia.

Posted

Ja uzywam praktycznie tylko komend polskich:lewo, prawo, go(ang), naprzod, dawaj, heja.....mmm...co jeszcze...i wprowadzam "wolniej" co nie bardzo im wychodzi:))

Moja liderka z regoly slucha komend, tylko niestety czasem biegnie na pamiec, a jak chce nagle zmienic kieruek to wielkie zdziwko, ale to chyba wikszosc psow.

A Ty jakich uzywasz? Rozumiem, ze robicie sobie treningi typu: kazdy przyjezdza z jednym psem i podlaczacie do zaprzegu......tak? czy sie myle?

Posted

Ja używam także LEWO;PRAWO ale używam też wyrazów typu ŚCIEŻKA;PROSTO oraz STOP są to wyrazy które w jakimś procencie zdają egzamin.Jednak oglądałem film w którym były komendami dźwięki typu HOU co oznaczało LEWO i zaprzęg składający się z 12 par psów reagowało jak po dotknięciu magiczną różdżką. :-?

Posted

ELO!!!!

Co do komend to tesh używam STOP , ZOSTAW (jak psy widza jakąś zwierzyne, kota bądź psa) a co do tych zaprzęgów co skreca na komende w szczerym polu to podziwiam :D:D moze kiedys sam dojde do takiej sytuacji?? :D:D:D:D:D

Posted

my tez uzywamy raczej komend polskich. lewo, prawo, heja, naprzod, zostaw

jeno

zamiast droga czy trail mówimy szlak

a z obcojezycznych uzywamy

go oraz easy (gdy maja zwolnic lub wyhamowac) to bardzo latwo wymowic i mozna faajnie przeciagac hamujac iiiiiiiiiiiiizzzzzzziiiiiiii... :D

z tych typowo alaskanskich uzywamy w polaczeniu z polskich

gee strona i haw strona do korygowania podczas wyprzedzania i do biegu na prostej drodze, gdy psy biegaja "od bandy do bandy", np nasz morfeusz to jakis angol chyba, bo ma tendencje do ruchu lewostronnego :D

ale oczywiscie jeszieli chodzi o konede buzi, buzi to wykonuje ja zawsze i wszedzie

Posted

Moja Skirka lubie specjalnie jedną komendę MASZ pewnie jak znam życie wasze psiaki tak samo ją lubią.hehe Niestety nie wszystkie psiaki reagują na komendy LEWO i PRAWO trzeba je od małego przyzwyczajać nawet na spacerkach rodzinnych bo inaczej psy będą biegały na trasach treningowych na pamięć.

Posted

Jak by nie było to jednak na spacerze nauka kierunków to najczęstsza metoda.Najwidoczniej najbardziej sprawdzająca się.Ja też tak uczyłem, ale chyba nie jestem najlepszym MENTOREM. :)