Losvin Posted September 15, 2002 Posted September 15, 2002 Powiedzcie mi jakich używacie komend i czy wasze psiaki reagują na nie tak jak sobie tego życzycie.Chodzi mi o komendy przy zaprzęgach typu TRAIL i inne.Ciekaw jestem czy macie takie same doświdczenia. Quote
Fair_Play Posted September 15, 2002 Posted September 15, 2002 Ja uzywam praktycznie tylko komend polskich:lewo, prawo, go(ang), naprzod, dawaj, heja.....mmm...co jeszcze...i wprowadzam "wolniej" co nie bardzo im wychodzi:)) Moja liderka z regoly slucha komend, tylko niestety czasem biegnie na pamiec, a jak chce nagle zmienic kieruek to wielkie zdziwko, ale to chyba wikszosc psow. A Ty jakich uzywasz? Rozumiem, ze robicie sobie treningi typu: kazdy przyjezdza z jednym psem i podlaczacie do zaprzegu......tak? czy sie myle? Quote
PaYooK Posted September 15, 2002 Posted September 15, 2002 ELO!!!! ja tesh używam polskich komend prawo lewo itp. a co do komendy TRIAL to uzywam slowa droga i zauwazyłe ze inni tesh tak robia :) Quote
Losvin Posted September 16, 2002 Author Posted September 16, 2002 Ja używam także LEWO;PRAWO ale używam też wyrazów typu ŚCIEŻKA;PROSTO oraz STOP są to wyrazy które w jakimś procencie zdają egzamin.Jednak oglądałem film w którym były komendami dźwięki typu HOU co oznaczało LEWO i zaprzęg składający się z 12 par psów reagowało jak po dotknięciu magiczną różdżką. :-? Quote
PaYooK Posted September 16, 2002 Posted September 16, 2002 ELO!!!! Co do komend to tesh używam STOP , ZOSTAW (jak psy widza jakąś zwierzyne, kota bądź psa) a co do tych zaprzęgów co skreca na komende w szczerym polu to podziwiam :D:D moze kiedys sam dojde do takiej sytuacji?? :D:D:D:D:D Quote
mirasowa Posted September 17, 2002 Posted September 17, 2002 Metros , proszę zdradz jaki to sposób!!! Umieram z ciekawości. Hejta , prrta , wiśta ,wio??? :D No bo chyba nie szczekasz :wink: Quote
ewaka Posted September 17, 2002 Posted September 17, 2002 my tez uzywamy raczej komend polskich. lewo, prawo, heja, naprzod, zostaw jeno zamiast droga czy trail mówimy szlak a z obcojezycznych uzywamy go oraz easy (gdy maja zwolnic lub wyhamowac) to bardzo latwo wymowic i mozna faajnie przeciagac hamujac iiiiiiiiiiiiizzzzzzziiiiiiii... :D z tych typowo alaskanskich uzywamy w polaczeniu z polskich gee strona i haw strona do korygowania podczas wyprzedzania i do biegu na prostej drodze, gdy psy biegaja "od bandy do bandy", np nasz morfeusz to jakis angol chyba, bo ma tendencje do ruchu lewostronnego :D ale oczywiscie jeszieli chodzi o konede buzi, buzi to wykonuje ja zawsze i wszedzie Quote
PaYooK Posted September 17, 2002 Posted September 17, 2002 ELO!!! co do komend "daj buzi" to moje psiaki tesh ragują :D. A macie moze jakieś trudne doświadczenia z trasy zawodów np. przy wyprzedzaniu itp. ?????? Quote
Losvin Posted September 17, 2002 Author Posted September 17, 2002 Moja Skirka lubie specjalnie jedną komendę MASZ pewnie jak znam życie wasze psiaki tak samo ją lubią.hehe Niestety nie wszystkie psiaki reagują na komendy LEWO i PRAWO trzeba je od małego przyzwyczajać nawet na spacerkach rodzinnych bo inaczej psy będą biegały na trasach treningowych na pamięć. Quote
Losvin Posted September 17, 2002 Author Posted September 17, 2002 Co do problemów to miałem taki przypadek, że mój zaprzęg nie chciał wyprzedzić zaprzęgu czemu? Nie wiem ale było to dużym zaskoczeniem. :-? Quote
Losvin Posted September 19, 2002 Author Posted September 19, 2002 Powiedzcie mi jak przyuczaliście swoje psiaki do komend żeby słuchały? Może macie jakieś nie konwencjonalne metody i to w dodatku skuteczne. Quote
Fair_Play Posted September 20, 2002 Posted September 20, 2002 Moje psy uczylam, chyba tak jak kazdy inny, na spacerze, na rowerze kiedy gdzies skrecalismy wydawalam komendy i tak jakos sie nauczyly tego:)) Quote
Losvin Posted September 28, 2002 Author Posted September 28, 2002 Jak by nie było to jednak na spacerze nauka kierunków to najczęstsza metoda.Najwidoczniej najbardziej sprawdzająca się.Ja też tak uczyłem, ale chyba nie jestem najlepszym MENTOREM. :) Quote
Recommended Posts