talkshit Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Hej . Bardzo chcialabym zabrac psa ze schroniska . Teraz wkoncu mam odpowiednie warunki na 2 psy , tylko 1 juz mam . I co do innych psow zachowuje sie czasem agresywnie . :-( i nie chce zeby czul sie odrzucony przez to ze wezme jeszcze jednego psa . Wiecie moze jak sprawdzic , jak bedzie on reagowal na nowego domownika ? Bardzo mi zalezy zeby dac 2 dom psu , ktory nie mial szczesliwego zycia. Quote
zebra12 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Najlepiej weź psa płci przeciwnej do Twojego. Oczywiście po sterylce/kastracji. Wtedy nie powinno być problemów. Quote
Daja_ Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 talkshit napisał(a): Wiecie moze jak sprawdzic , jak bedzie on reagowal na nowego domownika ? Najlepiej skontaktuj się z wolontariatem schroniska z którego chcesz brać psa,i zapoznaj przyszłego domownika na neutralnym terenie z Twoim psem. Skoro jest czasami agresywny do innych psów to może być problem,w domu będzie czuł się bardziej zagrożony nowym osobnikiem. Trzeba będzie czasu,i dużo cierpliwości. Quote
karjo2 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 http://www.dogomania.pl/forum/f25/prosze-o-porade-2-psy-w-bloku-121887/ http://www.dogomania.pl/forum/f412/pies-pogryzl-suke-jak-je-oswoic-pomocy-127343/ http://www.dogomania.pl/forum/f25/jeden-czy-dwa-118093/ http://www.dogomania.pl/forum/f16/mieszanka-jakich-ras-pies-ze-schroniska-126994/ Quote
daglo Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 pierwsze dni z nowym mieszkancem domu moga byc kiepskie, wez koniecznie bardzo spokojnego i uleglego psa po sterylce, i pamietaj ze one wcale nie musza sie polubic. U mnie przez pierwszy tydzien nowego przybysza moj pies nie akceptowal, caly czas demonstrowal swoja dominacje ale ze wzielismy spokojna sunie ktora mu schodzila z drogi to jakos sie do niej przekonal, a teraz jak je rozdzielimy to tesknia za soba, nie chca nawet do weta osobno wchodzic:evil_lol: Mysle ze sie bardzo lubia jak brat z siostra. Quote
Gemini666 Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Ja mam taką sytuację: na początku miałam jedną suczkę (5 lat, oczko w głowie itp.) - po jej sterylizacji wzięłyśmy z mamą drugiego psa (z dogomanii bidulkę). Niby pies z suką nie powinny się gryźć - nieprawda. Na początku był spokój, potem starsza tresowała młodego (ten adoptowany dodatkowo głuchy), uczyła pokory - mały też chciał rządzić - docierały się (ale ile walk psów było - tyle moje, naturalnie tylko w naszej obecności, same bawiły się na całego, ataki to nie był tzw. dziki szał, ale tarmoszenie porządne i krwiste czasem). Teraz odpukać spokój i cisza, ale jak czasem starsza zmarszczy nos na młodego to od razu jest karcona. W każdym razie dogadują się :) Nadmieniam, że starsza nigdy nie była agresywna w stosunku do psów (chociaż w sumie małych - je to uwielbia), a tutaj się pojawił drugi taki wielki jak ona i chciał rządzić :mad::loveu: Quote
pekatrine Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 U mnie wyglądało to tak. Gdy postanowiliśmy wziąc drugą psinę ze schroniska, moja sunia miała już 11 lat i delikatnie mówiąc nie przepadała za psami. Pani w schronisku poleciła nam psa (nie suczkę) o łagodnym charakterze. Zakochaliśmy się w tej małej kulce i wzięlismy do domu. Pierwsze spotkanie wyglądało tak: Niunia na smyczy, młody też. Gdy Sońcia zaczęła szczekac, została pouczona :) Kulka był grzeczny. Po kilku dniach (2-3może) psiaki zaczęły się tolerowac i tak jest do dziś (czyli od pół roku). Nie zapałały do siebie wielką miłością, ale są grzeczne. Co ciekawe Sonia polubiła inne psy, a młody akceptuje tylko ją, a na inne psy reaguje furią. Quote
Daja_ Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Gemini666 napisał(a): Niby pies z suką nie powinny się gryźć - nieprawda. O ja to bardzo dobrze znam.Kiedy mój pies był szczeniakiem,to suka rządziła domem.Atos urósł jest 3 razy większy od suki. Jak się pokłocą to tragedia :D Ale zdecydowanie uważam,że mniejsze prawdopodobieństwo jest gdy jest suka z Psem,nie sądzę żeby się aż tak pogryźli jak np. pies z psem. To też zależy czy pies lub suka,byli właśnie "oczkami w głowie" bo nagła zmiana,pieszczoty częste z innym psem,wprowadzą psa w chorobliwą zazdrość i większą nienawiść. Quote
Gemini666 Posted July 18, 2009 Posted July 18, 2009 Nemusia może i oczko w głowie, ale tulić się nie lubi :) Taki charakter i już - indywidualistka :) Quote
Daja_ Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Gemini666 napisał(a):Nemusia może i oczko w głowie, ale tulić się nie lubi :) Taki charakter i już - indywidualistka :) Moja suka też się tulić nie lubi,ale jak zauważyła że coś nowego zagraża jej pozycji w domu,to do tej pory pokazuje kły :evil_lol: Quote
kamilqax95x Posted August 2, 2009 Posted August 2, 2009 Zebrrra napisał(a):Najlepiej weź psa płci przeciwnej do Twojego. Oczywiście po sterylce/kastracji. Wtedy nie powinno być problemów. czasami jest tak jak jest pies i suka po sterylce to pies nie czuje już tego zapachu i traktuje ją jak samca albo ... ale nie zawsze .... :) Quote
Recommended Posts