Świerza&Fox Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Pisze ten topik, poniewaz jestem kompletnie "zielona", jezeli chodzi o wystawy :oops: :oops: :wink: Mam nadzieje, ze "zapoznacie mnie" troche z tym tematem :wink: Bylabym Wam bardzo wdzieczna za ( poczatkowo podstawowe) informacje :wink: z gory dziekuje i pozdrawiam ;) Quote
Shanny.. Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Moze powiesz mi chociaz co juz wiesz? Np. znasz podstawy, tzn po co, dla kogo sa wystawy etc.? jakie sa grupy FCI? Bo nie za bardzo wiem od czego zaczac 8) W koncu nie wiem co chcesz wiedziec. Mam jedna ksiazeczke o wystawach psow, ale nie bede jej calej tutaj przepisywac :wink: Wiec tylko powiedz od czego mam zaczac, a dalej juz samo pojdzie :D Oczywiscie ja tez tak naprawde zaczynam zabawe z wystawami i bylam dopiero na kilku, ale to co wiem przekaze, a reszte dopelnia specjalisci :wink: Pozdrawiam Quote
Świerza&Fox Posted March 20, 2005 Author Posted March 20, 2005 Teraz ja nie wiem, co mam powiedziec :wink: ...od czego zaczac??: Od poczatku :lol:( ja sie wogole nie znam na wystawach) :oops: takze chce sie dowiedziec wszystkiego od podstaw ;) (napisz np. jak to sie u Ciebie zaczelo, tzn. jaka wiedze posiadasz na ten temat, jak bylo na wystawach z Twoim seterem(jak oceniali, jakie byly wymogi itp.)...Zacznij od czego Ci "wygodniej" :wink: (a pozniej to ja juz bede zadawala pytania :D z gory dziekuje i pozdrawiam;) Quote
Shanny.. Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 No coz... u mnie sie zaczelo tym, ze chcialam psa z rodowodem, a zachecilo mnie do tego Seterkowo. Pozniej zdecydowalam, ze bede wystawiac psa, chociaz jeszcze nie mialam zadnego o tym pojecia :wink: Jednak bylam na bierzaco z wynikami seterow, rozmawialam z hodowcami na czacie i sie stopniowo wszystkiego dowiedzialam. Co do wystaw ... Jak zapewne juz wiesz, zeby psa wystawiac, trzeba miec pieska z rodowodem, trzeba placic za zgloszenie psa niemale pieniadze ( :evil: ) - od ok. 60 - 120 zl, w zaleznosci od rodzaju wystawy i terminow, w ktorych nalezy wplacic pieniadze. Ale placic trzeba, nawet jesli nie dojedzie sie na wystawe, bo cos np wypadlo w tym dniu, a pies zostal zgloszony. Niektorzy jezdza od czasu do czasu z psem na wystawy dla przyjemnosci, lecz wieksza czesc po to aby miec "psa reproduktora" lub "suke hodowlana" i rozwijac hodowle. Suka hodowlana jest dopuszczana do hodowli w momencie jak ukonczy 18 mies. i zdobyla (po ukonczeniu 15 mies.) 3 oceny doskonale lub bardzo dobre od co najmniej dwoch roznych sedziow, w tym jedna na wystawie klubowej lub miedzynarodowej. Moze i brzmi skomplikowanie, ale spelnienie tych warunkow jest w Polsce bardzo proste... Pies reproduktor zas rozni sie tym, ze musza to byc 3 oceny dosk., a nie moga byc bardzo dobre. Szczegoly mozesz poczytac w regulaminach na stronce Zwiazku Kynologicznego : [url]www.zkwp.pl[/url] Na razie tyle. Poniewaz jest tego sporo to rozloze sa wiedze na kilka postow, oki? :D Pozdrawiam PS. Jezeli cos gdzies pokrecilam, to prosze o poprawienie bledow :D Quote
Świerza&Fox Posted March 20, 2005 Author Posted March 20, 2005 [quote name='Shanny..']Jak zapewne juz wiesz, zeby psa wystawiac, trzeba miec pieska z rodowodem, trzeba placic za zgloszenie psa niemale pieniadze ( :evil: ) - od ok. 60 - 120 zl, w zaleznosci od rodzaju wystawy i terminow, w ktorych nalezy wplacic pieniadze. (...)Poniewaz jest tego sporo to rozloze sa wiedze na kilka postow, oki? :D[/quote] Po pierwsze: Shanny, dziekuje za informacje :D i nie ma sprawy, jezeli chodzi o rozlozenie wiedzy na pare postow:wink: teraz zadam juz pierwsze pytania :wink: 1. Co do tego placenia, to gdzie sie zalatwia te wszystkie sprawy zwiazane z kosztami?? 2.Co oznaczaja te wszystkie skroty(mam na mysli tytuly, ktore zdobywaja psy) 3.Czy trzeba spelniac jeszcze dodatkowo jakies warunki, zeby moc wystawiac swqjego psa( oprocz rodowodu i placenia)? Narazie tyle mam pytan( nie bede wiecej teraz pisala, bo nie chce byc natretna :wink: ) a tak poza tym dziekuje za linka:wink: z gory dziekuje i pozdrawiam;) Quote
Shanny.. Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 A ja oczywiscie szybciutko odpowiem tyle ile wiem. :D Ad. 1 Wszystko praktycznie mozna znalezc w internecie. Na stronie danego oddzialu jest podany nr konta, na ktory nalezy wplacic pieniadze. Poza tym na niektorych wystawach mozna zglaszac i oplacac psy na inne wystawy (ja np w Katowicach zglaszalam mojego psa do Opola). Mozna jeszcze w samym zwiazku kynologicznym (ale tu chyba tylko na wystawy organizowane przed dany oddzial, choc reki nie dam sobie uciac, poniewaz ja nigdy tam nie zglaszam :wink: ) 2. Tytuły... Zw. Mł. - moze, lecz nie musi jej otrzymac pies/ suka wygrywajac w klasie mlodziezy ( 3 razy Zw. Mł., w tym na jednej wystawie miedzynarodowej lub klubowej od 3 roznych sedziow = Młodziezowy Champion Polski) Najlepszy Junior w Rasie - najlepszy sposrod zwyciezcow mlodziezy, czyli poronanie psa z suka i wybranie najlepszego ) CWC (CAC) - Certyfikat na Wystawowego Championa - przyznawany psom od klasy posredniej (3 razy CWC w tym na jednej miedzynarodowej lub klubowej od 3 roznych sedziow = Champion Polski) CACIB - certyfikat na championa międzynarodowego, przyznawany na wystawach miedzynarodowych, moze go otrzymac 1 pies i 1 suka w rasie Res. CACIB - rezerwowy wniosek na championa miedzynarodowego, tzn. jesli np. pies ktory otrzymal CACIB jest juz championem miedzynarodowym to najprosciej to ujmujac Res. CACIB zamienia sie dla tego psa w CACIB :wink: NPwR (Najlepszy Pies w Rasie) - porownanie psow z klas od posredniej z lokata pierwsza. NSwR (Najlepsza Suka w Rasie) - porownanie suk z klas od posredniej z lokata pierwsza. BOB (Best of Breed) - czyli Zwyciezca Rasy -tj. porownanie NPwR z NSwR i ze Zwyciezcami Mlodziezy BOG (Best of Group) - Zwyciezca Grupy - tj. najlepszy pies/suka sposrod wszystkich zwyciezcow rasy (BOB) w danej grupie FCI ( a jest tych grup dziesiec) BIS (Best in Show) - Zwyciezca Wystawy - pies/suka wybrana sposrod zwyciezcow grup FCI Junior BIS - najpiekniejszy pies wystawy z klasy mlodziezy, czasem sa porownywane wszystkie psy z tytulem Zw. Mł. (czyli pies i suka w danej rasie), czasem sa porownywane psy z tytulami Najlepszych Juniorow w Rasie, a czasem ( np. w Katowicach) sa najpierw wybierane Najlepsze Juniory danych grup FCI a pozniej sposrod zwyciezcow jest wybierany BIS Junior. Jest jeszcze: Zwyciezca Klubu - najpieknieszy pies wystawy klubowej Zw. Polski/ Mł Zw. Polski - tytuły przyznawane na wystawie miedzynarodowej w Poznaniu Ad. 3 Niestety (a moze stety trzeba spelnic wiecej warunkow): 1. Pies musi byc zarejestrowany w Zwiazku Kynologicznym i trzeba co roku oplacac skladke na dany rok 2. Pies musi byc zdrowy - tzn. miec swiadectwo zdrowia (chociaz teraz juz przestaje powoli to obowiazywac - wystarczy ksiazeczka zdrowia + szczepienie przeciw wsciekliznie lub paszport psa) No to chyba tyle. Jak o czyms zapomnialam a mi sie przypomni to jutro napisze. Ty musisz sie teraz oswoic z ta wiedza, bo troche tych tytulow jest. :wink: Pozdrawiam Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Widze, ze Asia Ci tu wszystko pieknie napisala, ale jednak z wystawami nie jest tak, ze potrzebna jest wiedza tylko w wiekszosci doswiadczenie. Ja jak po raz pierwszy wystawialam Spike'a to on mial 3 mies. a to byla moja druga wystawa. Ja nic kompletnie nie wiedzialam - po co jest ringowka, po co ja mam go ustawiac itp. ale z czasem tak mnie to wciagnelo ze zaliczylam okolo 50 wystaw i jak narazie nie zapowiada sie zebym zrezgygnowala z wystaw ;) Quote
Świerza&Fox Posted March 21, 2005 Author Posted March 21, 2005 Shanny, zeczywiscie DUZO tego jest :o( mam na mysli te wszystkie tytuly(ale i ogolnie duzo napisalas:)) Trudno bedzie mi to wszystko zapamietac :wink:, dziekuje za wszystkie informacje i bede zadawala jeszcze napewno duuuzo pytan, ale powoli 8) :wink: (wole powolutku dowiedziec sie wszystkiego dokladnie(wkoncu jeszcze "troche" poczekam na swojego rudzielca :wink: )a przez ten czas napewno sie czegos dowiem na ten temat :D Gwiezdny Wyslannik, dobrze, ze "tu" zagladnelas(nie chce "meczyc" pytaniami jednej osoby:P), poza tym malo osob cos tutaj(ogolnie na tym forum) :-?, takze dziekuje za odpowiedz i chcialam powiedziec- mam nadzieje, ze z czasem zdobede jakies(na razie teoretyczne)doswiadczenie w sprawie wystaw( a w chwili, kiedy kupie seterka bede juz wiedziala "co nie co" na ten temat :D ps. dziekuje Wam za wszystkie informacje( i bylabym Wam wdzieczna, gdybyscie mi powiedzieli Wszystko , co wiecie :evilbat: :lol: ) jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam;) Quote
Shanny.. Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 Oczywiscie Marta ma racje, chociaz ja wystawialam Rubina juz od mlodziezy, wiec musialam co nie co wiedziec. Jednak sama chcialas tytuly, ja wolalam od tego nie zaczynac, bo nie to jest wg mnie najwazniejsze. Zwlaszcza ze wiekszosc z nich pies otrzymuje jak juz jest starszy. Odpowiadam jednak na pytania. :wink: Pozdrawiam PS. No wlasnie Marta, moglabys mi troche dopomoc. :wink: Swierza jest zadna wiedzy :wink: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 [quote name='Shanny..']Oczywiscie Marta ma racje, chociaz ja wystawialam Rubina juz od mlodziezy, wiec musialam co nie co wiedziec. [b]Jednak sama chcialas tytuly, ja wolalam od tego nie zaczynac, bo nie to jest wg mnie najwazniejsze. [/b]Zwlaszcza ze wiekszosc z nich pies otrzymuje jak juz jest starszy. Odpowiadam jednak na pytania. :wink: Pozdrawiam PS. No wlasnie Marta, moglabys mi troche dopomoc. :wink: Swierza jest zadna wiedzy :wink:[/quote] Nie rozumiem... Możesz mi wytłumaczyć..? ;) Quote
Świerza&Fox Posted March 22, 2005 Author Posted March 22, 2005 Shanny, co do tych tytulow, to nie wiedzialam, ze narazie nie sa tak istotne :wink: w takim razie , czy moglybyscie mi napisac, co Waszym zdaniem wydaje sie najistotniejsze?? :wink: z gory dziekuje i pozdrawiam ;) Quote
Shanny.. Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Hehehe, wiedzialam ze o to zapytasz, ale juz nie chcialo mi sie zminiac postu. No wiec chodzi mi o to, ze majac szczeniaka na razie cie nie interesuje CWC, CACIBy i inne dla tytuly "duzych" psow, a mowiac szczerze, dla szczeniaka to tylko masz najwyzej Najlepszy szczeniak i bis szczeniat. Poza tym Swierza jest na etapie : "bede miec pieska", a tytuly maja ja zachecic do wystaw? Dla mnie i tak to tylko dobra zabawa, bo w Polsce jest duzo ladniejszych psow od Rubina, wiec jakos nie marze by byl reproduktorem na wielka skale :wink: No i najwazniejsze: dla mnie wystawy to spotkania z bardzo milymi ludzmi :D Poza tym jak wystawialam rubina juz na 5 jego wystawie, gdzie pierwszy raz zdobyl Zw. Mł., to wogole dowiedzialam sie ze ma miec jakies porownanie w rasie :o Heh... Milo jest wygrywac, ale my nie jestesmy tak wymagajacy jak Ty :wink: Hihi. Moze jak bede miec 2 psa, to wtedy bede powazniej myslec nad "reprodukcja" czy "hodowla" :wink: Na razie, to tylko zabawa (dla mnie). I nie chce brac tego az tak powaznie, zeby sie stresowac przed wystawa czy wygra cos czy nie. Pozdr. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 A kto mowi ze ja jestem wymagajaca..?;) Nie mow mi tylko ze dla Ciebie nie sa wazne tytuly i jedziesz przez cala Polske na wystawe tylko po to aby sie zobaczyc z kims tam ;) Ja wiem na co stac mojego psa i dlatego z nim jezdze i mam to co chce, ale nie kosztem wszystkiego. Postawilas mnie w takim swietle jakbym meczyla psa i od szczeniaka i go wystawiala tylko po to aby wygrywal. Spike jest do kochania a nie do wygrywania - to nie maszyna. Quote
Shanny.. Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 No Rubin tez nie jest maszyna. Po calej Polsce jeszcze nie jezdzimy, np. Warszawa jest dla nas za daleko :lol: A tak powaznie, to nie spotkac sie z kims, tylko z seteziarzami i ich seterami. Jak juz mowilam fajnie jest wygrywac i ciesze sie jak Rubin ma tytuly, ale dla mnie to tylko zabawa. A jezdze na tyle wystaw, tez dlatego, ze na poczatku uslyszalam slowa od roznych osob, ze Rubin, no najlatwiej to ujmujac, nie bedzie wygrywal. Wiec jestem po prostu zaskoczona, ze wygrywa w porownaniach :o Moze to ja nie doceniam swojego psa? :wink: A moze probuje innym udowodnic, ze sie mylili...? Juz sama nie wiem. Jednak zauwazylam jedna rzecz ( i mam nadzieje ze sie nie omylilam), ale wsrod seteziarzy na wystawie nie ma zawisci. I to mi sie podoba. :D Pozdrawiam Quote
Shanny.. Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Dobra, ale dosc o tym, zbaczamy z tematu :wink: Swierza cos jeszcze bys chciala wiedziec? :D Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Myśle, że każdy kryję się na wystawie pod jakąś maską i nie daje po sobie poznać, ale każdemu kto wystwia bardzo zależy żeby wygrać i nie patrzy czy to jest osoba przykładowo z Niemiec czy kolega/koleżanka z Seterkowa ;) Quote
Świerza&Fox Posted March 23, 2005 Author Posted March 23, 2005 Ale sie rozpisalyscie :o [quote name='Shanny'] Milo jest wygrywac, ale my nie jestesmy tak wymagajacy jak Ty [/quote] Jezeli to bylo do mnie, to chce powiedziec, ze kiedy mialabym wystawiac kiedys swojego setera, to Tylko i wylacznie dla przyjemnosci( dla mnie to, zeby zostal chociaz zauwazony sposrod grupki seterow, bylo by wystarczajacym powodem do zadowolenia. :wink: Nie chcialabym aby moj seterek "przodowal" na wystawach, bo mi na tym az tak nie zalezy, a informacje o tytulach itp. chcialam zdobyc dlatego, bo chce poprostu wiedziec o co w tym wszystkim chodzi :wink:. Nie wiedzialam, ze tak to odbierzecie :roll: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Ja to odeberalam normalnie jako chec wiedzy. Tylko cos nam tu Asia namieszala ;) Quote
Świerza&Fox Posted March 25, 2005 Author Posted March 25, 2005 Marta, ciesze sie, ze tak to odebralas :wink: , niechcialabym natomiast, aby "za moimi plecami" ktos myslal, ze chcialabym, zeby moj pies byl najlepszy(chodzi o sukcesy wystawowe) czy cos w tym rodzaju :roll:, bo tak nie jest :wink: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 25, 2005 Posted March 25, 2005 A co nie chciałabyś..? ;) Myślę, że każdy kto wystawia swojego pieska tego chce, ale jak powiedziałam nie za wszelką cenę. Bez względu na to czy mój pies schodzi z rasą czy z oceną bardzo dobrą kocham go tak samo i zawsze po zejściu z ringu mu dziękuje za to, że się pięknie spisał powtarzam ZAWSZE ;) Quote
Shanny.. Posted March 26, 2005 Posted March 26, 2005 Ja wiem, ze kazdemu zalezy i nie wazne z kim sie konkturuje, chodzilo mi o zawisc, a nie duch sportowej walki :wink: Jesli jednak uwazasz ze jest inaczej.... Hm.. Dobra, ale juz dosc o tym. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 26, 2005 Posted March 26, 2005 No mysle, ze jest w jakims stopniu, ale kazdy to inaczej odbiera ;) Quote
Świerza&Fox Posted March 27, 2005 Author Posted March 27, 2005 Jezeli chodzi o mnie, na wystawy z seterem chodzilabym w wolnym czasie, dla przyjemnosci i nie sa tak istotne wyniki wystawowe, poniewaz dla mnie moj seter i tak zawsze(powtarzam: dla mnie) bylby najlepszy i nie musialabym tego nikomu udowadniac. ( i nie zdziwilabym sie, gdybyscie tez uwazaly swoje seterki za najlepsze :wink: , bo przeciez kazdy wlasciciel raczej mysli tak o swoim psie :wink: ), nie prawda?? :D Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 27, 2005 Posted March 27, 2005 No prawda, ale trzeba też potafić obiektywnie podejeść do wyglądu swojego psa a nie tylko subiektywnie ;) Quote
Recommended Posts