EVA2406 Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Bo w warunkach domowych lepiej przebiega leczenie i dlatego też byłoby to korzystniejsze dla Gufiaczka Quote
kobix Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Eva Gufi jest w warunkach domowych,nie o to biega.tylko jeśli psy mają z sobą kontakt,to nie da rezultatu i jest nierealne wyleczenie pojedyńczego,tylko trzeba "potraktować" leczniczo wszystkie.bo lamblioza jest zaraźliwa i na dodatek to zoonoza... zrobię badanie,zobaczymy co wyjdzie.na razie to tylko moje przypuszczenia. ja jestem zbyt uświadomiona.mało osbób wie,że blisko 70%psów ma lamblie i z nią żyje. normalne środki odrabaczające jej nie biją. Quote
EVA2406 Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Wiem, że on jest w warunkach domowych, ale miałam na myśli domek na wyłączność, a nie taki jak nasze domki " wielopieskowe" i " jeszcze na dodatek , tak jak u mnie, wielokotkowe" ;) Quote
kobix Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 sprawa wygląda tak:dziś zawiozłam Gufiakową qupę do Kielc na badania pod kątem lamblii.Wyniki będę jutro(nie ma możliwości wyszczególnienia genotypu,aq szkoda bo tylko A i B jest zoonozą tj.zaraźliwy dla ludzi)Jutro również rozmowa z potencjalnym domem.Jestem za adopcją z prostych względów:jeśli dom jest dobry oraz jest możliwość skutecznego leczenia psa. Problem przedstawię wprost:jeśli dom zadeklaruje gotowość/możliwość leczenia to jestem za adopcją. to tyle.wiecej nie wymyślę... Quote
mtf zalesie Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 dlaczego musialas robic te badania-czy ma jakies objawy Quote
kobix Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 [quote name='mtf zalesie']dlaczego musialas robic te badania-czy ma jakies objawy[/QUOTE] niezbyt podobają mi się k...Gufiaka. widzisz...jak pytałam o klasyczne objawy to wetka nie umiała jasno odpowiedzieć. pewne opisane są w necie. i wszędzie że jak 1 pies ma lamblie to wszytkie też załapią. a u mnie domowe psiaki mają ze sobą kontakt... Quote
Panca Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 no to ja trzymam kciuki za dobre wyniki i owocna rozmowe z potencjalnym domem Quote
kobix Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 [quote name='Panca']no to ja trzymam kciuki za dobre wyniki i owocna rozmowe z potencjalnym domem[/QUOTE] jak będę dobre to ok,ale co zrobić...jak będę złe? (ma być robiony test ,który ma wysoką pewność) Quote
Panca Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 poki nie ma wynikow nalezy myslec pozytywnie:) Quote
EVA2406 Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Jeśli bedą złe to należy rozmawiać z domkiem i jeśli domek wyrazi zgodę na leczenie to ok, a jeśli nie, to mamy problem :razz:. A pytałaś jak długo trwa takie leczenie i jakie są koszty? Quote
Lidan Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 [quote name='kobix']jak będę dobre to ok,ale co zrobić...jak będę złe? (ma być robiony test ,który ma wysoką pewność)[/QUOTE] Jeśli zainteresowani adopcją psiaka zgodzą się leczyć go u siebie to chyba najlepiej będzie oddać go im...o ile to będzie właśnie ten najlepszy dom :-) Czy takie leczenie jest kosztowne? Quote
kobix Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 odpowiadam ogólnie-lamblioza jest bardziej upierdliwa niż niebezpieczna.klasycznie leczy się metronidazolem ,chyba przez m-c.powtarza się testy aż wyjdą czyste.spotykałam się też z leczeniem aniprazolem(tabl.odrobaczające)podawanym przez kilka dni.problem w obu przypadkach ze skutecznością leczenia-ciężko lamblie wybić.leczenie nie jest chyba drogie. lamblie będę oznaczały leczenie zbiorowe wszystkich psów domowych.bo nie mam możliowści ich leczenia pojedyńczego w izolacji od siebie.a zoonoza przy adopcjach może lekko zniechęcać:p siebie zostawię na koniec:evil_lol: Quote
mtf zalesie Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 przez kupy dobry domek nie moze przepasc-za dlugo pies czekal na swoja szanse i drugej nie widac na horyzoncie Quote
__Lara Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 [quote name='mtf zalesie']przez kupy dobry domek nie moze przepasc-za dlugo pies czekal na swoja szanse i drugej nie widac na horyzoncie[/QUOTE] Ooooo, zgadzam się! Quote
EVA2406 Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 [quote name='Lidan']Czy są już wyniki :???:[/QUOTE] Też tu zaglądam z nadzieja, że jest wszystko ok Quote
kobix Posted April 29, 2010 Author Posted April 29, 2010 jest wszystko ok.nie byłam osobiście po wyniki,zadzowniłam do lecznicy i przekazano mi wiadomość że pasożyty wyszły ujemnie i lamblie też ujemny.a więc nie wykazało nic. czyżbym była psim hipochondrykiem?:roll: a kupy Gufiaka jak mi się nie podobały tak nadal mi się nie podobają:p domek o wszytkim poinformowany,ma mieć baczność na kupy . czeka na psa w weekend:lol: Quote
EVA2406 Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 [quote name='kobix']jest wszystko ok.nie byłam osobiście po wyniki,zadzowniłam do lecznicy i przekazano mi wiadomość że pasożyty wyszły ujemnie i lamblie też ujemny.a więc nie wykazało nic. czyżbym była psim hipochondrykiem?:roll: a kupy Gufiaka jak mi się nie podobały tak nadal mi się nie podobają:p domek o wszytkim poinformowany,ma mieć baczność na kupy . czeka na psa w weekend:lol:[/QUOTE] :multi::multi::multi::sweetCyb::sweetCyb::sweetCyb::jumpie::jumpie::jumpie: Quote
Panca Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 nareszcie Gufik pojedzie do swego domku- trzymam kciuki za udana adopcje Quote
kobix Posted April 30, 2010 Author Posted April 30, 2010 dziś mam dzień świra.brechtałam się 15 minut nad pismem z PIW-u.moja walnięta sąsiadka oskarża mnie o nielegalne prowadzenie schroniska.przy 4 psach na działce:evil_lol: Quote
__Lara Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 [quote name='kobix']dziś mam dzień świra.brechtałam się 15 minut nad pismem z PIW-u.moja walnięta sąsiadka oskarża mnie o nielegalne prowadzenie schroniska.przy 4 psach na działce:evil_lol:[/QUOTE] Cooo??????? :o :o :o schroniska :o Quote
kobix Posted April 30, 2010 Author Posted April 30, 2010 [quote name='__Lara']Cooo??????? :o :o :o schroniska :o[/QUOTE] tak.dobrze zrozumiałaś.żeby mi choć za te schronisko 1 zł płacili:evil_lol: no,wiesz sąsiadka ma 1 pieska to się nudzi.innym nie pomaga ale przeszkadzać umie.po 4 wizytach straży miejskiej w tym jednej o "szczekające psy" zaczęła już lekko odjeżdżać widocznie. w inspektoracie mówią że też się śmiali,ale tryb administracyjny musi być:p odpiszę sobie w poniedziałek.a co mi tam:eviltong: Quote
ewelinka_m Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 trzymam mocno kciuki za Gufiaka! wreszcie pójdzie do domku:) ooo i widzę, że schroniska się dorobiłaś :diabloti: :evil_lol: Quote
kobix Posted April 30, 2010 Author Posted April 30, 2010 miałam tel. z domku...hmm...zwaliła mu się rodzinka.czekamy na emigrację poniedziałkową aby zrobić desant.Obie doszłyśmy do wniosku że nie powinno mu się serwować wieloosobowej głupawki,więc podwójnego stresu. Quote
Recommended Posts