Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie, świetny temat, czytam z dużym zainteresowaniem. Mam też problem z zachowaniami agresywnymi wobec innych psów mojego foksteriera. Od roku mieszkamy w Anglii, a miesiąc temu pies do nas dołączył. Tutaj psów jest mnóstwo i generalnie mają chyba większy luz niż w Polsce, biegają bez smyczy itp. Mój Leon zaraz po przyjeździe zachowywał się normalnie, witał, wąchał itd. Teraz niestety skacze z zębami i szczekaniem do psów, szczególnie większych. Zauważyłam, że jego zachowanie bardzo często nie jest nawet w jakikolwiek sposób prowokowane przez drugiego psa. Nie wiem jak go tego oduczyć i czym jego zachowanie jest powodowane. Dodam, że pies ma raczej dominujący charakterek, ostatni rok spędził z drugim foksem i nie było tak źle, choć do scysji dochodziło. Pozdrawiam

Posted

A atakuje też znajome psy? Atakuje tylko samce czy suczki też? Kiedy widzi psa to od razu do niego startuje czy najpierw sztywnieje, jeży się, trzyma ogon i uszy wysoko? No i właśnie, atakuje z podwiniętym ogonem i stulonymi uszami czy cały wyprężony?

No i przeszłość jego też jest ważna: czy miało miejsce jakieś zdarzenie od czasu którego tak się zachowuje? Skąd masz pieska i w jakim wieku go wzięliście?

Posted

WildH napisał(a):
A atakuje też znajome psy?
Trudno powiedzieć, bo nie znamy tutaj na razie żadnych psów właściwie
WildH napisał(a):
Atakuje tylko samce czy suczki też?
Atakuje tylko samce, przeważenie większe od niego, do suczek przeważnie się wdzięczy;)
WildH napisał(a):
Kiedy widzi psa to od razu do niego startuje czy najpierw sztywnieje, jeży się, trzyma ogon i uszy wysoko? No i właśnie, atakuje z podwiniętym ogonem i stulonymi uszami czy cały wyprężony?
Nie wszystkie psy atakuje, niektóre po prostu ignoruje. Startuje praktycznie od razy. Co do postawy, to trudno mi w tej chwili powiedzieć ale nie zauważyłam, żeby jakoś szczególnie się jeżył.
WildH napisał(a):
czy miało miejsce jakieś zdarzenie od czasu którego tak się zachowuje?

Nie przypominam sobie takiego zdarzenia ale niestety przez ostatni rok pies nie był z nami, tylko z moim bratem i drugim foksem i niestety bart poświęcał psiakom mało uwagi, pies nie miał też właściwie kontaktu z innymi psiakami za wyjątkiem tego, z którym mieszkał, co pewnie wpłynęło na jego obecne zachowanie
WildH napisał(a):
Skąd masz pieska i w jakim wieku go wzięliście?
Wzięliśmy go od znajomych, miał wtedy 5 miesięcy
Co do postawy zauważyłam, że atakuje z podniesionym ogonem i uszami, wyprężony do przodu, choć jakoś specjalnie się przed tym nie jeży. Ewidentnie nie lubi dużych psów, szczególnie w ciemnych kolorach.