Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ile razy suka moze byc szczenna ?CZY JKEST N A TO JAKAS REGULA?
zNAL CHODOWLE W KTOREJ KRYJA SUKE DWA RAZY W ROKU I PO PIECIU LATACH POZBYWAJA SIE JEJ BO NIE NADAJE SIE JUZ JAK TWIERDZA DO NICZEGO A SZCZENIAKI PO NIEJ SA CHORE ITD.cZY TO JEST PRAWDA.
pSY TE SA DUZE TO OWCZARKI NIEMIECKIE .CZY WIELKOSC PSA MA JAKIES ZNACZENIE?

Posted

Jesien, ty tak na stale z tymi pseudohodowlami zwiazana jestes ?
Teraz kwestia duzych psow :crazyeye:?
A regula jest, ze suki kryje sie maksymalnie co 2 cieczke, po ukonczeniu co najmniej 18 m-cy do 8 roku zycia, o ile suka jest w dobrej kondycji, zdrowa, wybitna, dajaca mioty bez obciazen zdrowotnych. Dodatkowo dobiera sie stosowne skojarzenie, w oparciu o znajomosc rasy, repow i specyfiki hodowli.
Oczywistym jest uprawnienie do hodowli.
W niektorych rasach sa szczegolne warunki, pozwalajace na krycie suki.

Posted

[quote name='karjo2']Jesien, ty tak na stale z tymi pseudohodowlami zwiazana jestes ?
Teraz kwestia duzych psow :crazyeye:?
A regula jest, ze suki kryje sie maksymalnie co 2 cieczke, po ukonczeniu co najmniej 18 m-cy do 8 roku zycia, o ile suka jest w dobrej kondycji, zdrowa, wybitna, dajaca mioty bez obciazen zdrowotnych. Dodatkowo dobiera sie stosowne skojarzenie, w oparciu o znajomosc rasy, repow i specyfiki hodowli.
Oczywistym jest uprawnienie do hodowli.
W niektorych rasach sa szczegolne warunki, pozwalajace na krycie suki.[/quote]
Z NIKIM NIE JESTEM ZWIAZANA PYTAM BO JESTEM CIEKAWA.nIE ZAMIERZAM ROZMNARZAC MOICH PSIAKOW BO DWA MI W ZUPELNOSCI WYSTARCZA!
TA CHODOWLA (PSEUDO)tAK MYSLE JEST RACZEJ CZYSTO ROZPLODOWA I SZKODA MI ZWIERZAT KTORE USYPIAJA W WIEKU MAX 6 LAT BO DO NICZEGO SIE JUZ NIE NADAJA!

Posted

Nadal nie rozumiem pytania. Czego wlasciwie jestes ciekawa, co ile lat usypiaja suki w pseudo? Czy o co chodzi?
Bo ile razy do roku suka ma cieczke, to chyba taka "psiara" wie?
I ilosc cieczek x ilosc lat, to tez nie wymaga skomplikowanych obliczen.
Precyzuj jakos wypowiedzi, bo w sumie co jedna, to dziwniejsza.
Aaa i nie krzycz, prosze.

Posted

to jest prowokacja?

przede wszystkim pisanie z użyciem capslocka oznacza w internecie krzyk. Nie musimy się na siebie wydzierać. Po drugie wprowadźmy jakieś minimum przyzwoitości ortograficznej.
hodowla
pseudohodowla

Posted

Przeczytałam, złapałam oddech i teraz ja napiszę. Spokojnie, bez zbędnych emocji.
Ile razy suka może być szczenna? A ile razy kobieta może mieć dzieci? Co 10-12 miesiecy? Suka może być szczenna co cieczke. Może, ale nie MUSI. Tak samo jak kobieta NIE MUSI i NIE POWINNA mieć co roku dziecko.
DLa zdrowia suki wcale mieć psinka dzieci nie powinna. W wilczym stadzie tylko suka dominująca ma dzieci a reszta suczek - nie ;) I te "inne" żyją dłuzej....
Jak już ma mieć dzieci to najlepiej tak do 3 x w ciągu życia . Pewnie inni hodowcy mnie tu zlinczują, ale trudno ;)
W przepisach ZK jest napisane że rasy duże mogą od 20-go miesiaca do 8 roku życia mieć szczeniaki raz do roku. Czyli 6 x w ciągu życia ( jeżeli zyją tyle...).
Ja wyznaję zasade: dwa porody kobiety w ciągu jej życia, i dwa porody suki w ciągu jej życia ;) Oczywiscie mówię o suce przebadanej, o odpowiedniej psychice i wyglądzie ;) Kundelki są cudne, niepowtarzalne ale jest tyle nieodpowiedzialnosci wśród ludzi ze jednak mądry człowiek ( czyt. odpowiedzialny) nie rozmnoży kundelka! Wystarczy poczytać PWP ( Psiaki w potrzebie) i każdy zrozumie dlaczego.
Czy moja odpowiedź Cię zadowoliła? Czy jest wyczerpująca? Jeżeli nie, to pytaj dalej.

Posted

[quote name='Chefrenek'][URL]http://www.dogomania.pl/forum/f346/pierwsza-ciezka-ciaza-130278/[/URL][/quote]
Wiem, i mi się dziwnie nasunęło ;) Mimo to dla tych co czytają ( nowych) napisałam post ;)