savy Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 Suka miala papiery, pochodzila z hodowli zarekomendowanej przez sekcje goldenow zwiazku. Kosztowala ponad 2 tys zlotych. Hodowca przyznala sie potem, ze suka nie miala duzo kontaktu z roznymi ludzmi, hodowca poleciala szkole Russ, w koncu gdy po 4 miesiacach pracy nad sunia nie widac bylo postepow, hodowca przyjal z powrotem psa. Moi znajomi poswiecili tej suce wiele czasu, zastosowywali sie do tego co mowili szkoleniowcy. Mi sie teraz wydaje, ze sunia pochodzila z hodowli, gdzie nie przebywala duzo w domu, co z tego, ze miala wszystkie papiery, ladny rodowod, hodowca powinien byc osoba powazna, moze nie chialo mu sie socjalizowac psiakow, wiec juz 4 miesieczna suka mogla miec jakies zle wspomnienia/leki zwiazane z pobytem u hodowcy. Wyglada na to, ze ten hodowca nastawiony byl tylko na eksterior psow, a nie na ich psychike:-( Fajnie jest myslec, ze kazdemu hodowcy zalezy, aby sprzedac pieska nie tylko ladnego, odpowiadajacego wzorcowi danej rasy (mowie tu o eksterierze), ale przede wszystkim dobrze socjalizowanego, otwartego na ludzi. Moi znajomi mysleli, ze wybierajac psa z rodowodem, do tego goldena, beda mieli cudownego psa rodzinnego. Scenariusz okazal sie zupelnie inny.. niestety.. Quote
GameBoy Posted August 13, 2009 Posted August 13, 2009 szkola Russ nie jest najlepsza szkola w Wawie - ale to tak ogolnie nie chodzi mi o atakowanie kogokolwiek my wlasnie zaczynamy szkolenie z Mumina - mam nadzieje, ze przyniesie oczekiwane efekty :roll: Quote
zmierzchnica Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Niestety, w każdym środowisku znajdują się krętacze, ludzie robiący coś tylko dla zysku itd..., także w związku kynologicznym:roll: A pies to zwykle niespodzianka mimo wszystko, nawet rodowód i przebadani rodzice nie są gwarancją, że będzie zdrowy i ze świetną psychiką. No i oczywiście zaniedbana socjalizacja, to rzutuje na cały charakter psa :shake: Ale w pseudo jest zwykle jeszcze gorzej - jak widać po bojaźliwym psiaku z tego tematu. Quote
Recommended Posts